Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat spre consultare publica "Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publ
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat spre consultare publica "Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii" care urmeaza sa transpuna in dreptul intern directiva 2006/24/CE adoptata in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din data de 15 martie 2006 si care urmeaza sa intre in vigoare la data de 15 septembrie 2007.
Conform directivei europene, operatorii vor fi obligati sa retina urmatoarele categorii de date: datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari; datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare;datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
In privinta pastrarii datelor privind accesul la Internet, telefonia prin Internet si posta electronica, directiva permite statelor membre sa amane aplicarea noilor norme pana la 15 martie 2009, cu conditia notificarii autoritatilor europene.
Autorizatie de la judecator
Potrivit articolului 15 al proiectului de lege, "solicitarea de date retinute ca urmare a aplicarii prezentei legi se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni grave". De asemenea, "durata de valabilitate a autorizatiei nu poate depasi 30 de zile. In cazurile intemeiate, durata de valabilitate a autorizatiei poate fi prelungita de judecator la cererea procurorului, fara a se putea depasi, de fiecare data, 30 de zile".
"In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, inscrisa in registrul special prevazut in art. 228 alin. (11) din Codul de procedura penala, solicitarea datelor retinute (...) necesare in desfasurarea urmaririi penale, pe o durata de cel mult 48 de ore". Dar, in termen de 48 de la expirarea termenului, procurorul trebuie sa se prezinte in fata instantei, pentru confirmarea deciziei. "In cazul in care ordonanta este confirmata, iar procurorul a solicitat prelungirea autorizarii, judecatorul va dispune autorizarea pe mai departe a solicitarii de date retinute (...) Daca judecatorul nu confirma ordonanta procurorului, va dispune distrugerea datelor solicitate ca urmare a aplicarii prezentei legi", se precizeaza in proiectul MCTI.
De asemenea, legea prevede ca "in cazul existentei unei amenintari la adresa securitatii nationale, solicitarea datelor (...) se va face si de catre organele abilitate prin legile care reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale".
Autoritatea care va monitoriza aplicarea prevederilor acestei legi este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Intalniri si dezbateri
In perioada urmatoare, Ministerul Comunicatiilor va organiza o serie de intalniri si dezbateri pe tema proiectului de lege, la care vor fi invitati reprezentanti ai societatii civile, media, precum si operatorii de servicii de comunicatii.
Proiectul de lege romanesc este rezultatul colaborarii unui grup de lucru format din Ministerul Integrarii Europene (in prezent Departamentul pentru Afaceri Europene), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Roman de Informatii, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Legislatia europeana stabileste ca persoanele au dreptul la respectarea vietii private si a corespondentei, iar autoritatile publice pot sa se amestece in exercitarea acestui drept doar daca interventia este prevazuta de lege si vizeaza apararea securitatii nationale, siguranta publica sau prevenirea faptelor penale.Potrivit comunicatului MCTI, pastrarea datelor a fost un instrument de investigare "necesar si eficient pentru aplicarea legii" in mai multe state membre UE si in special in legatura cu crima organizata si terorismul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.