Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, ieri, la audierile de la Parchetul General, in dosarul "Hidroelectrica", in care a fost pus sub acuzare, ca acesta este o rafuiala personala. Toata aceasta poveste este o rafuiala
Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, ieri, la audierile de la Parchetul General, in dosarul "Hidroelectrica", in care a fost pus sub acuzare, ca acesta este o rafuiala personala. Toata aceasta poveste este o rafuiala personala pentru aparitia in presa a biletelului privind Alro, a spus Seres. Intrebat cu cine are aceasta rafuiala personala, el a raspuns ca este cu cel care a semnat rezolutia pentru Alro (n.r.-Traian Basescu). Fostul ministru declara miercuri ca se asteapta sa apara si alte dosare pe numele sau, fiindca Basescu "doreste sange in piata publica". " Tinand cont de faptul ca domnul Basescu doreste sange in piata publica, ma astept sa apara si alte dosare pe numele meu", declara Seres.
Acuzat de favorizarea infractorului
Avocatul Gheorghita Mateut, aparatorul fostului ministru, a declarat ca acesta este acuzat de favorizarea infractorului si sprijinirea unei activitati infractionale. Procurorii DIICOT il acuza pe Codrut Seres ca nu a luat masuri fata de ilegalitatile privind achizitia de energie electrica ieftina de la Hidroelectrica, desi acestea au fost semnalate intr-un raport al Corpului de control al Ministerului Economiei si Comertului. Codrut Seres a declarat inainte de a intra la audieri ca a fost invitat de procurori in calitate de invinuit. "Stiu la fel de multe despre acest caz la fel ca si dumneavoastra, presa, ba cred ca presa stie mai multe decat mine in acest moment", a spus el. Seres a precizat ca nu stie daca este vorba de contextul rezultatelor anchetei corpului de control al Ministerului Economiei si Comertului facuta in 2006 la Hidroelectrica ("vom vedea", a spus el) si ca demersul procurorilor nu are legatura cu activitatea pe care a desfasurat-o la Grivco, pentru ca "nu a lucrat acolo pe energie ci pe dezvoltare". "Toata aceasta constructie este una fantasmagorica, aberanta, iar despre acuzele de subminare a economiei nationale e greu sa vorbesti in 2007, intr-o tara membra UE. Pe de alta parte, toate aceste incriminari de spionaj si tradare sunt dintr-un Cod Penal din 1968. Mi se pare o rafuiala personala pentru aparitia in presa a biletelului Alro, cu cel care a semnat rezolutia Alro. Trageti dumneavoastra concluziile cine", a declarat Seres. Fostul ministru a mai precizat ca faptele la care s-a facut referire in presa sunt dinainte de a fi numit in postul de ministru. Intrebat daca ii cunoaste pe ceilalti inculpati, Seres a raspuns: "Pe unii, da, pe altii ba". "Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile", afirma acesta in urma cu doua zile.
Fapte din 2006, dosar din 2005
Avocatul Mateut a declarat ca acuzatiile care ii sunt aduse clientului sau sunt constructii juridice aberante. "Nu sunt fapte. Sunt niste constructii juridice aberante si anume favorizarea infractorului si sprijinirea unei activitati infractionale", a spus Mateut. Potrivit acestuia, dosarul nu cuprinde interceptari telefonice, probele urmand sa fie adunate de acum inainte. Mateut a spus ca a primit rezolutia de incepere a urmaririi penale. " S-a incheiat un proces verbal, domnul Seres a luat la cunostinta. Mai mult nu pot sa va spun pentru ca nu am vazut care sunt premisele de fapt ale acestei rezolutii, care are o suta de pagini. Este vorba de fapte care ar fi fost facute in 2006 in timp ce dosarul este din 2005. Cred ca nu mai e nevoie de nici un comentariu", a spus Mateut. Aparatorul a mai precizat ca, la termenul urmator, din 3 mai, vor avea loc audierile cu privire la "acele fapte, care reprezinta o incadrare juridica sensibila". Gheorghita Mateut a explicat ca infractiunile care-i sunt aduse clientului sau sunt subsecvente altor infractiuni, de complot si subminare a economiei nationale, care sunt aduse celor opt invinuiti in dosarul Hidroelectrica.
Alte trei persoane audiate
Fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Ion Lungu, s-a prezentat ieri la Parchet. Potrivit Mediafax, procurorii i-au adus la cunostinta lui Lungu invinuirile in dosarul Hidroelectrica. Tot ieri, procurorii instantei supreme le-au prezentat invinuirile in dosarul Hidroelectrica si lui George-Lavinius Asan si Georgetei Iosif, director furnizare energie si respectiv director economic in cadrul companiei. Astazi sunt asteptate la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie alte trei persoane din conducerea companiei Hidroelectrica. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.