Aproximativ 10 milioane de persoane fizice sint posesoare de instrumente financiare. Majoritatea provin din rindurile cuponarilor.

Romania este tara cu cei mai multi potentiali investitori din Europa. Ponderea persoanelor care detin actiuni din totalul populatiei se apropie de 50%. Peste 10 milioane de romani, din 22 de milioane, sint posesori de instrumente financiare, potrivit datelor furnizate ieri de Depozitarul Central, institutie ce se va ocupa cu operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare.

Bucurestiul aduna circa 10% din totalul actionarilor. Mai mult de un milion de persoane care detin titluri sint inregistrate in Capitala, in timp ce o suta de mii au resedinta in judetul Ilfov. Numarul mare al posesorilor de actiuni este datorat „cuponiadei".

In perioada 1995-1996, printr-o decizie a guvernului Vacaroiu, toate persoanele peste 18 ani au fost obligate sa cumpere actiuni la anumite societati nominalizate de stat.

„90% sint cuponari"

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, confirma. Majoritatea proprietarilor de titluri financiare, peste 90%, provin din rindurile cuponarilor. La firmele de brokeraj sint deschise aproximativ 70.000 de conturi, dintre care numai 11.000 active. Totusi, adauga Farmache, avind conturi deschise la Depozitarul Central, toti cei 10,2 milioane de posesori de actiuni pot fi catalogati drept potentiali investitori.

Capitala cuponarilor

Capitala detine recordul in privinta numarului de actionari. Aproximativ 1.050.000 de persoane care detin actiuni sint inregistrate in Bucuresti", arata datele prezentate ieri de Depozitarul Central. Cele mai putine conturi sint in judetele Covasna, Ilfov, Ialomita, Bistrita-Nasaud si Giurgiu. De altfel, situatia este similara si in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor financiare in general. Pe ansamblul anului trecut, bucurestenii au adunat aproximativ 36% din totalul creditelor acordate in Romania. Din 8.700.000 de carduri existente pe piata, peste 2.000.000 sint detinute de locuitori ai Capitalei si exemplele pot continua.

Toti emitentii, sub aceeasi umbrela

Depozitarul Central va incheia in perioada urmatoare contracte cu toti emitentii, prin care sa obtina o evidenta actualizata a structurii actionariatului. Neincheierea contractului va duce la suspendarea de la tranzactionare a emitentului respectiv. Depo-zitarul va realiza atit operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cit si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare.