„Mergem cu suspendarea inainte." Aceasta este concluzia la care au ajuns ieri liderii PSD, la finalul unei intrevederi desfasurate in biroul lui Geoana de la Senat.

Liderii PSD au decis ieri, in cadrul unei sedinte restrinse, sa mearga pina la capat cu suspendarea lui Basescu. Potrivit unor surse care au participat la discutii, Viorel Hrebenciuc a dat asigurari ca are in buzunar voturile necesare suspendarii. La intilnirea desfasurata in biroul lui Geoana s-a luat in calcul si ipoteza ca seful statului sa-si dea demisia de la Cotroceni daca Parlamentul ar vota pentru suspendare. Pesedistii nu credeau insa ca o astfel de miscare este posibila. Mai circumspect era Iliescu, care a batut in retragere si a anuntat ca suspendarea nu mai este un obiectiv politic al PSD.

„Spune-mi cum sa renuntam in mod inteligent la suspendare si renuntam", spunea ieri Viorel Hrebenciuc. Maestrul jocurilor politice de culise parea sa fi ajuns de data asta in impas: „Nu avem de ales: trebuie sa mergem cu suspendarea lui Basescu pina la capat". Trei ore au discutat ieri liderii PSD despre ce au de facut in perioada urmatoare. Exista doua principale curente de opinie in PSD: pro si contra suspendarii. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, este sustinatorul primei variante. Surse din PSD sustin ca maestrul negocierilor si-a asigurat ieri colegii de partid: „Avem voturile pentru a-l da jos pe Basescu".

Exista insa in PSD si un curent pro-Basescu (antisuspendare), reprezentat de liderii Grupului de la Cluj din PSD. De altfel, acestia au lipsit ieri de la discutiile din biroul lui Geoana. Surse din PSD sustin insa ca Ioan Rus si Vasile Dincu ar fi pentru un vot negativ in Parlament la actiunea de suspendare. A cistigat insa si de data aceasta Hrebenciuc, care, potrivit surselor citate, a tras concluzia la finalul discutiilor: „Basescu este ca si suspendat".

Pericolul Gigi

In opinia clujenilor PSD, marele pericol al actiunii de suspendare este reprezentat de scaderea si mai dramatica a partidului in sondaje. Basescu este foarte popular, iar pe de alta parte exista pericolul numit Gigi Becali, zic pesedistii. In discutiile de ieri a fost luata in calcul varianta in care, daca ar fi suspendat, Basescu ar demisiona si ar genera astfel alegeri anticipate prezidentiale. „E o teorie mai veche. S-au facut si studii pe ipoteza unei demisii. Basescu nu prea ar avea de cistigat, multa lume nevenind la vot", afirma unul dintre liderii pesedisti. Grija cea mai mare din analizele PSD este insa cu privire la Gigi Becali, care sta destul de bine in sondajele de opinie. „E plasat destul de sus", avertizeaza sociologii PSD. O eventuala demisie a lui Basescu i-ar da apa la moara lui Becali, care ar deveni unul dintre favoritii la functia de presedinte al Romaniei.Iliescu bate in retragere Ion Iliescu, care a participat ieri la sedinta restrinsa a conducerii partidului, a declarat la final ca pentru PSD nu constituie un obiectiv politic suspendarea lui Basescu. Fostul sef al statului considera ca mult mai importanta este actiunea constitutionala prin care se afirma rolul si locul Parlamentului si relatia presedinte-Legislativ. Iliescu a apreciat totodata ca „s-ar putea sa nu se ajunga la vot" pe marginea propunerii de suspendare a presedintelui sau ca „votul sa nu duca la suspendarea" acestuia, dar punerea in discutie a „comportamentului" lui Traian Basescu „este utila", „este un act politic" din care multi au de invatat: „presedintele, Parlamentul, cetateanul".