Codrut Seres este acuzat de DNA pentru faptul ca, desi propriul sau corp de control i-a semnalat neregulile din afacerile cu energie ieftina, nu a demis conducerea Hidroelectrica. In schimb l-a demis pe seful corpului de control.

Fostul ministru al Economiei a fost audiat ieri la DNA, dupa ce i s-au adus la cunostinta acuzatiile de favorizare a infractorului. Potrivit lui Gheorghita Mateut, avocatul lui Seres, acuzatiile DNA se refera la fapte pe care fostul ministru

le-ar fi comis in 2006. La rindul lui, Seres a declarat ca este vorba doar de o „rafuiala personala a celui care a semnat biletelul ALRO", adica Traian Basescu. Surse din DNA afirma ca acuzatiile care i se aduc lui Seres se refera la faptul ca a ignorat rapoartele care ii semnalau nereguli in afacerile cu energie ieftina.

Potrivit unor surse din minister, corpul de control al ministerului lui Seres a gasit, in 2006, nereguli grave in activitatea Hidroelectrica si a propus demiterea intregii conduceri a companiei, dar Seres n-a facut nimic. „Raportul final al corpului de control asupra Hidroelectrica nu s-a dat niciodata publicitatii, desi cuprinde nereguli grave gasite in companie. Contractele de vinzare energie ieftina cu clauze inimaginabile au fost semnate in perioada 2004-2005 de Traian Oprea, Nicolae Opris si George Asan", au spus sursele citate. Potrivit acestora, Traian Oprea semna aceste contracte ca director general al companiei, iar Nicolae Opris, actualul presedinte al Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei, ca sef vinzari-marketing. Cei doi sint de asemenea invinuiti in acest dosar.

Corpul de control a stabilit ca electricitatea se vinde sub pretul pietei, ca mare parte din ea merge la export cu preturi derizorii, iar multe clauze impiedicau Hidroelectrica sa rezilieze vreunul dintre contracte. Mai mult, la sfirsitul lunii septembrie 2006, Seres ar fi decis inlocuirea sefului corpului de control, Iolando Toma.

„Nu mi-au fost comunicate atunci motivele pentru care am fost inlocuit din functie. Am elaborat mai multe rapoarte despre situatia de la Hidroelectrica, dar nu pot sa afirm ca pentru acestea am fost schimbat. Situatia este delicata si nu vreau sa comentez mai mult", a spus Toma.