Cantitatea de informatie de care se leapada ei cotidian pentru a face loc altor informatii, adesea de semn contrar, ma face sa-mi inchipui ca exista undeva in mintea omului o functie permanenta "overtype" din care scapa doar fragmente disparate, mici
Cantitatea de informatie de care se leapada ei cotidian pentru a face loc altor informatii, adesea de semn contrar, ma face sa-mi inchipui ca exista undeva in mintea omului o functie permanenta "overtype" din care scapa doar fragmente disparate, mici povesti fara sens si cateva prejudecati mai tenace decat altele.
Sa va dau cateva exemple: acum cativa ani, stiam cu totii ca, atunci cand, in mai 2001, il inlocuia pe Petre Roman la conducerea PD, dl. Basescu promitea relansarea partidului, inclusiv printr-o politica activa de fuziuni, iar in iulie PD chiar a si fuzionat cu PNR-ul dlui Virgil Magureanu (pricopsindu-se si cu grupul de interese aferent acestui partid); azi, aceasta informatie pare sa fi disparut aproape complet din memoria colectiva (iar pagina de web a PD, www.pd.ro, nu poate fi accesata, este probabil in curs de refacere: "overtype" in actiune, ca sa spun asa).
Sau: in 1996, "Romania Libera" tiparea zilnic in chenar definitia unitatii de masura a coruptiei, care era pe atunci hrebenciucul. Mai e putin pana ce ziarele pro-prezidentiale vor relua acest refren, inlocuind insa numele incriminat candva - si care pare sa o duca excelent in plina campanie anti-coruptie - cu favoritul dnilor Talpes si Basescu (in aceasta ordine) - patriciul. Caz clasic de overtyping, si inca de mare succes. La intrebarea "cine sunt oligarhii care domina Guvernul Tariceanu", ca si la intrebarea "cine sunt coruptii cu care se lupta presedintele Romaniei", sau "ce grupuri de interese slujeste PNL", sau orice alta intrebare pe aceeasi tema, raspunsul este unul si acelasi, ca in bancul lui Mircea Crisan cu castravetele, fruct dicotiledonat de culoare verde: nu RAFO, nu ALRO, nu Concord, nu Luxten. Nu vreau sa spun cu asta ca ar trebui sa toleram traficul de influenta, mita sau alte forme de coruptie. Vreau doar sa spun ca intoleranta nu trebuie sa fie selectiva si amnezica.
Am aflat in ultima luna pana la saturatie (stramosii romani aveau o vorba pentru asta, "ad nauseam") ca PNL comploteaza marsav cu PSD. Ne-a spus-o presedintele Basescu, ne-a repetat-o dl. Boc, au recitat-o solo si in cor toti cei noua notabili ai PLD si cu sergentul zece, trei gazete nationale si vreo 10 locale si-au construit editie dupa editie pe aceasta tema. Intai, PSD intra in guvern si, de ce se lepada mai avan dl. Geoana de acest zvon, de ce tot acest popor ales al dlui Basescu o sustinea mai convins. La votul in Parlament, noul guvern - fara PSD, dar ce-are a face - a fost aratat cu degetul, pus la colt si coplesit de acuze fiindca a fost votat si de PSD. Acum, ni se sopteste cu o frecventa ingrijoratoare ba ca Vosganian va renunta la cota unica la care declara pe toate posturile ca nu renunta, ba ca PNL si-a calcat in picioare principiile acceptand (partial) o lege in favoarea chiriasilor nevoiasi, ba ca noul ministru de Externe a devenit brusc unealta Raului fiindca vrea sa reinfiinteze un consiliu consultativ din fosti demnitari ai statului roman.
Faptul insa ca presedintele Basescu s-a putut desparti pana si de un colaborator fidel, onest si priceput ca dna Saftoiu, dar nu se poate desparti de consilierii mosteniti de la dl. Iliescu nici macar atunci cand au facut, ca dl. Ion Pascu, obiect de scandal international, nu mira pe nimeni. Pe mine continua sa ma mire; nu insa mai mult decat ma stupefiaza amnezia selectiva cu care prea multa lume buna intra in primavara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.