Parlamentarii au fost lasati- la propriu- pe drumuri de soferi, care au intrat in greva, nemultumiti de faptul ca salariile le sunt prea mici, orele suplimentare de munca nu le sunt platite, iar praful le lancezeste pe masini, din lipsa de aspirat
Parlamentarii au fost lasati- la propriu- pe drumuri de soferi, care au intrat in greva, nemultumiti de faptul ca salariile le sunt prea mici, orele suplimentare de munca nu le sunt platite, iar praful le lancezeste pe masini, din lipsa de aspirator performant.
Desi greva de avertisment s-a consumat intre orele 7 si 9 ale diminetii, senatorii au avut nevoie de timp pentru a face fata mirarii ca nu se mai arunca din casa direct in masina de serviciu si pentru a gasi un mijloc de locomotie alternativ, astfel ca n-au fost in stare sa ajunga la Parlament pana la 10.00, ora de incepere a programului. Asa ca initiativele legislative aflate pe ordinea de zi au mai asteptat o ora, pana s-a adunat toata lumea, dupa posibilitati. Ion Florescu de la PSD a venit "per pedes", Mihai Lupoi de la PNL, pe moto-scuter, iar Valetin Dinescu de la PRM a sunat un prieten care l-a transportat de acasa la Senat. De altfel, peremistul a fost cel care s-a aratat cel mai nemultumit de protestul neanuntat al soferilor. "Mai ramane sa faca (n.r.-greva) si fetele de la protocol si femeile de servici(!) si tara este pe cel mai fericit drum posibil", s-a lamentat senatorul. Mai fericit a fost senatorul UDMR, Zsoltan Puskas, al carui sofer nu aflase probabil ca e rost de greva si s-a dus sa-l ia de acasa.
Deserviti dupa posibilitati
Dupa doua ore in care au dat peste cap tabieturile senatorilor, soferii au renuntat, la ora 10.00, la protest, timp de o saptamana. Totul s-a decis dupa o negociere la sange, care s-a comis in garajul Senatului, intre secretarul general al institutiei, Dan Vasiliu, si grevisti. Urmare a intalnirii la nivel inalt, liderul sindicatului soferilor din Senat a anuntat ca greva se suspenda timp de sapte zile, pentru ca Dan Vasiliu a promis solutionarea revendicarilor. "Daca, dupa o saptamana, nu se vor rezolva revendicarile noastre, soferii Senatului ar putea intra in greva generala. Vom organiza o Adunare Generala a sindicatului si vom urma decizia luata de acest for", a amenintat Nistor. Potrivit acestuia, doar o treime din senatori s-au bucurat de serviciile soferilor, pentru a se prezenta la sedinta de plen. "Senatorii care au facut apel au fost deserviti in limita acestui procent. Dar au fost cam multi senatori care nu au primit sofer", a explicat seful de sindicat.
Soferii au protestat pentru aspiratoare si ventilatoare
Grevistii au dat dovada de o imaginatie debordanta cand si-au construit revendicarile. In afara de salarii mai mari si plata orelor suplimentare, soferii au protestat si pentru decizia Senatului de a impune un nou sistem de alimentare cu benzina, in loc de cel pe bonuri. Ulterior, soferii au renuntat la aceasta revendicare, dar si le-au pastrat pe altele, de-a dreptul capitale: un aspirator performant pentru praful de pe masini si ventilatoare pentru sala soferilor, acolo unde se fumeaza mult si se aeriseste putin. In plus, soferii au mai cerut si lucruri omenesti: sa li se schimbe uleiul la motor, filtrele de ulei si, daca se poate, si cele de aer.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.