Exporturile romanesti au intrat in colaps din cauza noilor reguli fiscale. Firmele acuza statul de iresponsabilitate si cer noului ministru al Finantelor sa repare urgent lucrurile.

Ritmul de crestere a exportului a scazut de la inceputul anului de sase ori din cauza introducerii platii TVA pe marfurile destinate exportului, acuza Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). „Desi i-a fost sesizat inca din toamna anului trecut pericolul iminent al blocajelor ce pot aparea in evolutia exportului Romaniei dupa data aderarii, fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu s-a incapatinat sa nu semneze, fara nici o explicatie, un proiect de ordin prin care s-ar fi evitat fie si partial blocajele", spune Ionescu.

Proiectul contine o prevedere care ar permite exportatorilor sa-si recupereze foarte repede TVA platita pe produsele achizitionate in vederea exportului, pentru ca ar muta controlul fiscal aferent acestei operatiuni dupa momentul incasarii TVA de catre firma de la Administratia fiscala. Seful ANEIR sustine ca proiectul de ordin ar fi deja semnat de 12 demnitari din Finante, ANAF si Vama. Pina la aderare, exportatorii erau scutiti de la plata TVA.

O data cu aplicarea noului Cod fiscal s-a introdus plata TVA la preluarea marfurilor destinate exporturilor. Procedura nu este aplicata in toate tarile UE, multe state alegind sa-si sprijine activitatea de export prin orice mijloc legal.

Dezastrul

Potrivit ANEIR, ritmul de crestere a exportului a scazut de la inceputul anului de nu mai putin de 6 ori, iar deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 83% in primele doua luni din 2007. Un sondaj facut de patronatele componente ale Consiliului de Export al Romaniei arata ca numeroase firme au sistat pur si simplu exporturile, din cauza inexistentei mijloacelor financiare pentru plata TVA. Pentru a mai putea functiona in conditiile date, unele dintre firme au apelat la credite pentru plata TVA si din aceasta cauza au mari probleme de capital.

100 de zile fara bani

„In lipsa ordinului refuzat de Vladescu, restituirea TVA nici macar nu a inceput in Capitala si in marile centre de export ale tarii, desi termenul legal de 45 de zile de la data depunerii primului decont de TVA pe 2007 a expirat", sustine seful ANEIR.

Exportatorii vor ca taxa pe valoarea adaugata sa se returneze inainte de controlul fiscal, pentru ca, din lipsa de personal, ANAF nu reuseste sa controleze toate firmele. Pentru ca acum fara control prealabil nu se returneaza TVA (in cazul exportatorilor mici si mijlocii), multe firme ajung in situatia sa nu-si recupereze banii timp de mai bine de un an. Chiar daca toate procedurile s-ar petrece la timpul adecvat, toata tevatura cu recuperarea TVA ar dura 100 de zile. „Fiecare zi de intirziere a restituirii de TVA inseamna pierderi de circa un milion de euro pentru firmele exportatoare", a indicat Ionescu.

Astfel s-a ajuns ca la aceasta ora dintre cei 15.500 de exportatori pe care ii are Romania, 15.000 sa fie in pericol sa-si inchida afacerile. Exportatorii isi pun sperantele in noul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, caruia i-au cerut public sa semneze proiectul pe care l-a refuzat Sebastian Vladescu. Noul ministru nu ne-a furnizat punctul sau de vedere asupra situatiei pina la inchiderea editiei.

Ingropati in importuri

Ritmul de crestere a deficitului comercial s-a accelerat in primele doua luni ale acestui an la 83,3% fata de intervalul similar din 2006, astfel ca soldul negativ al balantei comerciale a ajuns la 2,56 miliarde euro, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu a doua luna din 2006, exporturile au crescut cu numai 4,7% la valori exprimate in lei (10,2% in euro), iar importurile s-au majorat cu 21,3% in lei (27,5% in euro). Diferenta dintre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmare a aprecierii monedei nationale.

Anul trecut, deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro.