Traian Basescu a apreciat ca structura actuala a institutiilor guvernamentale care se ocupa de romanii plecati in strainatate, ca si de etnicii romani din afara tarii, este stufoasa si neclara. Atributiile acestor institutii nu sunt limpezi, de aici
Traian Basescu a apreciat ca structura actuala a institutiilor guvernamentale care se ocupa de romanii plecati in strainatate, ca si de etnicii romani din afara tarii, este stufoasa si neclara. Atributiile acestor institutii nu sunt limpezi, de aici rezultand o relatie neclara cu diaspora.
Prea multe departamente
In motivatia respingerii acestei legi se arata ca, in prezent, exista un Departament pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, un oficiu guvernamental (Oficiul pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova - in cadrul Cancelariei Primului Ministru), 5 directii de specialitate (Directia pentru Romanii din Vecinatate si Balcani; Directia pentru Originarii din Romania, Directia Cooperare cu Republica Moldova - in cadrul MAE; Directia Protectia Drepturilor Cetatenilor Romani care Lucreaza in Strainatate - in cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii si Familiei; Directia Romanii din afara tarii - in cadrul Institutului Cultural Roman), un compartiment de specialitate in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii si un birou pentru cetatenie in cadrul Ministerului Justitiei. De asemenea, in coordonarea MAE se afla si Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni, iar in coordonarea MEC se afla Institutul Limbii Romane. Traian Basescu a apreciat ca "o solutie viabila pentru functionarea operationala a acestor structuri ar putea fi comasarea lor sau organizarea acestora intr-o singura institutie guvernamentala, obtinand astfel, simplificarea sau eliminarea birocratiei si existenta unei institutii care poate functiona optim, la standarde calitative ridicate".
Patronaj prezidential
Presedintele Basescu si-a exprimat cu aceasta ocazie dorinta de a patrona Congresul Romanilor de Pretutindeni: "Legea supusa promulgarii goleste de continut atributiile presedintelui fata de romanii de pretutindeni. In acest context, consideram ca ar fi esential ca organizarea Congresului Romanilor de Pretutindeni sa fie sub patronajul presedintelui Romaniei si nu sub cel al Parlamentului Romaniei, cum prevede prezenta lege, la art. 7".
Totodata, in cererea trimisa Parlamentului, se precizeaza ca preluarea Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi" de catre Cancelaria Primului Ministru nu este oportuna, pentru ca acest centru a fost creat in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, fiind in permanenta legatura cu Departamentul Romanilor de Pretutindeni. "Aducerea Centrului <<Eudoxiu Hurmuzachi>> pentru Romanii de Pretutindeni, in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii ar insemna reluarea activitatii educationale in sprijinul romanilor din afara, cercetarea in domeniul protejarii vorbitorilor de limba romana si sprijinirea scolilor romanesti din afara. Totodata, scopul acestui centru nu va mai fi privit de alte autoritati altfel decat, din prisma rolului sau, de sustinator al invatamantului in limba romana si in afara granitelor geo-fizice ale Romaniei", se arata in solicitarea trimisa Legislativului de catre seful statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.