Din iulie, Petrom va comercializa motorina ce va contine 2% biodiesel produs de grupul portughez Martifer.

Pentru prima data in Romania benzinariile vor fi obligate sa comercializeze motorina care sa contina in proportie de 2% biodiesel.

De la 1 iulie, sortimentele de combustibil diesel comercializate pe piata din Romania vor contine, in mod obligatoriu, si biodiesel obtinut din rapita, floarea-soarelui sau porumb. Daca Rompetrol si Lukoil au anuntat ca isi vor construi propriile linii de productie pentru combustibil ecologic, Petrom a ales sa semneze un contract cu o companie portugheza. Prio Biocombustibil, subsidiara a grupului portughez Martifer, va livra catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone de biodiesel in 2007, urmind ca in 2008 cantitatea furnizata sa creasca pina la 50.000 de tone. Combustibilul ecologic va fi produs intr-o fabrica situata in Lehliu-Gara.

De la jumatatea anului, in statiile Petrom din Romania se va gasi motorina combinata cu biocombustibil. „Petrom a semnat un contract pentru furnizarea de biodiesel cu Prio Biocombustibil, o companie a grupului portughez Martifer. Compania va livra motorina cu un continut de 2% biodiesel, incepind cu luna iulie", a anuntat Petrom intr-un comunicat de presa. Prio Biocombustibil va livra catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone, urmind ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pina la 50.000 de tone. Biodieselul va fi amestecat cu motorina in cele doua rafinarii ale Petrom si va fi livrat pe piata din Romania incepind cu luna iulie a acestui an. Potrivit unui proiect de hotarire de guvern, incepind cu 1 iulie 2007, toata motorina comercializata pe teritoriul Romaniei va trebui sa contina minimum 2% biocombustibil. Si reprezentantii Lukoil au anuntat ca vor incheia un contract cu o companie din Uniunea Europeana pentru achizitionarea unei cantitati de biocombustibil. Rompetrol intentioneaza si ea sa isi deschida o linie de productie pentru biodiesel.

Investitii in tehnologizare

Petrom va investi aproximativ opt milioane de euro in instalatiile destinate realizarii amestecului de motorina si biodiesel. „ Peste opt milioane de euro sint destinati investitiilor in Arpechim si Petrobrazi, astfel incit sa putem prelua biodieselul in amestec", spune Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom si responsabil cu activitatea de rafinare a companiei. In aceeasi ordine de idei, reprezentantii Lukoil sustin ca vor investi aproximativ 15 milioane de dolari in rafinaria Petrotel pentru a deschide o linie de productie a combustibilului biodiesel cu o capacitate anuala de peste 50.000 de tone. Grupul Rompetrol a anuntat, de asemenea, ca va construi o fabrica de biodiesel cu o capacitate de 60.000 de tone/an, pina la finalizarea proiectului compania urmind sa achizitioneze, prin licitatii, o cantitate de 2.000 de tone de biocarburanti.

Fabrica portugheza la Lehliu-Gara

Prio Biocombustibil, compania care va furniza biocombustibil catre Petrom, este primul producator autohton de biodiesel si activeaza ca parte a grupului Martifer care opereaza o unitate de producere a biodieselului in Portugalia. Prio Biocombustibil va inaugura unitatea de producere a biodieselului la Lehliu-Gara, in prima jumatate a acestui an. Martifer Group este lider in domeniul de structuri metalice din Europa. In domeniul sistemelor energetice, grupul este specializat in livrarea de proiecte finale, precum ferme eoliene si solare si unitati industriale de biodiesel.

Ce inseamna biocombustibil Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile (rapita, floarea-soarelui, porumb) si se utilizeaza la motoarele diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf.