P&G si-a stabilit o parte din divizia de achizitii intr-un birou din Bucuresti. In urmatoarele sase luni, pentru centrul de suport de aici se vor angaja 200 de oameni.Ahmed Abdulkarim crede ca forta de muncadin Romania este foarte bine calificata. Procter&Gamble, cel mai mare producator american de bunuri de larg consum, isi va transfera o parte importanta din divizia de achizitii in Romania. Mai precis, dintr-un birou de la Bucuresti compania va efectua achizitiile necesare pentru unitatile din vestul Europei, pentru ca este mai ieftin. In urmatoarele sase luni, multinationala va angaja in jur de 200 de oameni la Bucuresti. In momentul de fata, in Capitala functioneaza un birou de back-up support (departamentul care se ocupa cu achizitionarea produselor necesare companiei) ce deserveste Europa de Vest, format din aproximativ 45 de oameni. „Noi am vazut aceasta oportunitate (de a deschide un back-up office in Bucuresti - n.red) in urma cu un an, cind am creat in Romania un centru de proba cu 45 de oameni. S-a dovedit ca a avut succes, asa ca vom mari acest centru cu inca 200 de oameni in urmatoarele sase luni", ne-a declarat Ahmed Abdulkarim, director de resurse umane in regiunea Balcanilor in cadrul Procter&Gamble. Din biroul din Bucuresti, romanii vor cumpara, spre exemplu, echipamentele necesare P&G Marea Britanie. Produsele provin insa tot din aceasta tara. Facem cumparaturi pentru britanici

„Daca vrei sa cumperi, spre exemplu, creioane sau alte lucruri de genul acesta pentru companie, tehnologic vorbind, aceste comenzi se fac prin intermediul Internetului. Astfel, angajatii din Romania cumpara pentru Marea Britanie de la furnizori tot din Marea Britanie. Practic, in loc sa avem oameni care cumpara pentru noi in Marea Britanie, am mutat acest departament de achizitii in Bucuresti", explica Abdulkarim.

Reprezentantul Procter& Gamble nu exclude, de asemenea, posibilitatea ca, pe termen lung, compania sa mute si alte divizii ale sale in tara noastra. „Ne uitam si la alte segmente (pe care sa le mutam la Bucuresti - n.red), dar acum este mult prea devreme sa stabilim ceva, pentru ca mai intii trebuie sa testam, sa vedem cum merge", a mai spus directorul de resurse umane al P&G.

Romania mai are cinci ani de competitivitate Aderarea la Uniunea Europeana si inevitabila crestere a salariilor ar putea scoate Romania de pe harta tarilor unde marii jucatori economici isi relocheaza diverse activitati. Ahmed Abdulkarim, director de resurse umane in cadrul P&G, estimeaza ca, in trei-cinci ani, marile corporatii se vor muta in China sau in India. Momentan insa, cele doua tari au marele dezavantaj ca nu ofera suficient de multa forta de munca inalt calificata. „Pe termen lung cred ca munca se va muta catre China sau India, care momentan sint mai putin competitive din cauza limbilor", estimeaza Abdulkarim, care crede ca salariile romanilor se vor dubla sau chiar tripla in urmatorii trei-cinci ani.