Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, autoritatile romane vor recupera inca trei bratari dacice din cele 15 de astfel de obiecte care au fost furate din situl arheologic Sarmizegetusa din Muntii Orastiei. Una se afla in SUA
Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, autoritatile romane vor recupera inca trei bratari dacice din cele 15 de astfel de obiecte care au fost furate din situl arheologic Sarmizegetusa din Muntii Orastiei. Una se afla in SUA, iar doua in Belgia, a precizat Iorgulescu.
Cele trei bratari din aur au fost identificate, una in SUA si doua in Belgia, si urmeaza sa fie aduse in tara noastra in scurt timp, a declarat ministrul Adrian Iorgulescu. In ce priveste bratara aflata in SUA, ea urmeaza sa fie rascumparata cu suma de 50.000 de dolari, reprezentand pretul cu care a cumparat-o un cetatean american, care o detine la ora actuala. "Proprietarul este obligat sa o dea statului roman care o va rascumpara la pretul ei de achizitie, respectiv circa 50.000 de dolari", a declarat ministrul Culturii si Cultelor. In ceea ce priveste celelalte doua bratari, Adrian Iorgulescu a spus ca, potrivit ultimelor informatii, ele s-ar afla pe teritoriul Belgiei, fara a oferi alte amanunte. "Suntem pe cale sa le rascumparam, nu am primit insa actele de la Parchet", a spus Adrian Iorgulescu. Totodata, cele trei bratari vor fi expertizate dupa ce vor fi aduse pe teritoriul Romaniei. Pana acum, cinci bratari au fost recuperate din SUA si una din Franta. Bratarile fac parte dintr-un tezaur de 15 bratari sustrase ilegal din situl arheologic Sarmizegetusa, intre anii 2000 si 2002, si valorificate pe piata neagra interna si internationala. Bratarile sunt confectionate din aur masiv de 24 de karate, valoarea de piata a unui exemplar fiind de 1,5 milioane de euro. In 15 iulie 2005, 13 inculpati au fost trimisi in judecata pentru efectuarea de sapaturi neautorizate in situl arheologic "Sarmizegetusa Regia" de unde au furat 15 bratari dacice din aur, care au fost traficate pe piata neagra din tara si din strainatate, potrivit procurorilor. Pe de alta parte, au existat destule voci care au contestat autenticitatea si valoarea de patrimoniu a bratarilor, aducand ca principal argument ca, pana acum, nu au mai fost gasite astfel de obiecte in siturile geto-dacice. Bratarile au fost expertizate in Germania si Romania, inclusiv la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele. Ministrul Adrian Iorgulescu declara ca expertizele "nu lasa loc de dubii" cu privire la autenticitatea obiectelor. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.