Capitala ucraineana a fost paralizata, ieri, de zecile de mii de simpatizanti ai coalitiei proruse aflate la guvernare in Ucraina, care au revenit in strada pentru a solicita revocarea decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme si organi
Capitala ucraineana a fost paralizata, ieri, de zecile de mii de simpatizanti ai coalitiei proruse aflate la guvernare in Ucraina, care au revenit in strada pentru a solicita revocarea decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme si organizare a alegerilor parlamentare anticipate, emis saptamana trecuta. In paralel, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Viktor Ianukovici au incercat un ultim dialog inainte ca diferendul dintre cei doi sa fie arbitrat, astazi, de Curtea Constitutionala.
Peste 20.000 de simpatizanti ai coalitiei de guvernamant de la Kiev au luat cu asalt, ieri, strazile Capitalei ucrainene, in semn de solidaritate cu Guvernul si Parlamentul majoritar pro-ruse, aflate in plina disputa cu presedintele pro-occidental Viktor Iuscenko. "Noi am ales acum un an, iar daca anticipatele vor avea loc, ele nu vor duce decat la scindarea tarii", a declarat unul dintre protestatarii de la Kiev, potrivit Rompres. Diferendul Iuscenko-Ianukovici pare insa a fi departe de un compromis, in conditiile in care cei doi lideri nu au reusit sa-si depaseasca, ieri, diferentele de opinie, in cadrul unei noi runde de consultari. Rezolvarea crizei in care se afla fortele politice din Ucraina este posibila doar cu conditia desfasurarii alegerilor parlamentare anticipate, programate pentru 27 mai, a declarat seful statului ucrainean in urma intrevederii cu seful Executivului de la Kiev. Disputa Iuscenko-Ianukovici a fost deferita Curtii Constitutionale, instanta ucraineana pregatindu-se sa analizeze, astazi, legalitatea decretului prezidential de dizolvare a Parlamentului, contestat de Guvern. Arbitrajul se anunta a fi dificil, in conditiile in care cinci din cei 18 judecatori ai Curtii au declarat ca vor refuza sa participe la audieri, acuzand presiuni "grosolane" din partea taberei proruse, condusa de premierul Ianukovici, si solicitand "protectie". "Anumite forte politice exercita presiuni asupra unora dintre judecatori si asupra Curtii Constitutionale, in general. O astfel de situatie nu ne permite sa luam o decizie valida", a argumentat unul dintre cei cinci, citat de RIA Novosti, apreciind ca unii politicieni submineaza instanta, antepronuntandu-se in privinta constitutionalitatii decretului prezidential de dizolvare a Parlamentului.
Ucraina tine cu dintii de Insula Serpilor si Bastroe
In plina disputa cu seful Executivului de la Kiev, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko nu uita de litigiile Ucrainei cu Romania. Romania si Ucraina pot ajunge la o intelegere in ceea ce priveste priveste delimitarea platoului continental al Marii Negre, a declarat presedintele Iuscenko in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea. Insula Serpilor este parte integranta a teritoriului ucrainean, iar Guvernul de la Kiev are dreptul sa dispuna orice fel de masuri administrative in zona, a adaugat seful statului ucrainean, apreciind, totodata, exploatarea canalului Bastroe drept o prerogativa a Ucrainei. "In ceea ce priveste Insula Serpilor (...), partea ucraineana a declarat de nenumarate ori ca este dispusa sa fie renegociate anumite lucruri. Noi plecam de la premisa ca statutul Insulei Serpilor este definit in relatiile noastre bilaterale. Insula Serpilor este o parte integranta a teritoriului ucrainean. Este un teritoriu care are nevoie de atentie din partea statului ucrainean ca oricare altul. As vrea sa subliniez inca o data faptul ca noi optam pentru activarea relatiilor in acest sens. Am convingerea ca din cele cateva variante de rezolvare a acestei probleme propuse Romaniei si Ucrainei de catre comunitatea internationala, putem gasi o solutie, care nu va fi nici simpla, nici usoara, dar care va multumi ambele parti", a declarat Victor Iuscenko pentru Realitatea, avansand la cea de-al doilea litigiu cu Bucurestii, legat de canalul Bastroe. "Plecam de la faptul ca este teritoriul Ucrainei si, in functie de nevoile economice si politice, Ucraina stabileste regimul exploatarii acestui teritoriu. Este un drept suveran al oricarei tari. In acelasi timp, noi intelegem ca nu putem sa tinem cont doar de faptul ca acest teritoriu este al nostru. Nu o data Ucraina a declarat ca va fi constiincioasa in ceea ce priveste aspectele legate de ecologie, ca va tine cont de dreptul international si va asigura dezvoltarea acestui teritoriu fara sa puna in pericol mediul inconjurator", a declarat presedintele de la Kiev cu privire la subiectul Bastroe. (D.E.)
Rusia sfideaza decizia lui Iuscenko
O delegatie compusa din 20 de parlamentari ai Dumei de Stat este asteptata, astazi, la Kiev, pentru a se intalni cu deputati din Rada Suprema, care isi continua activitatea sfidand decretul presedintelui Viktor Iuscenko cu privire la dizolvarea Legislativului si convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit secretarului de presa al Dumei, Aleksandr Lebedev, deputatii rusi au programate intalniri cu conducerea Radei, cu deputati ai parlamentului ucrainean, cu membrii cabinetului condus de premierul Viktor Ianukovici, in tentativa de a dezamorsa criza politica in care se afla tara vecina. Vizita parlamentarilor rusi intervine in contextul in care Parlamentul ucrainean a aprobat, luni, o propunere de solicitare a unei medieri internationale in diferendul cu presedintele Viktor Iuscenko. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.