In sfarsit, s-a dat publicitatii rezultatul tratativelor privind eliberarea lui Gilad Shalit, soldatul israelian rapit in iunie 2006, de extremistii palestinieni. Tratativele au fost secrete, si in diferitele etape, au intervenit sefi de state, sefi
In sfarsit, s-a dat publicitatii rezultatul tratativelor privind eliberarea lui Gilad Shalit, soldatul israelian rapit in iunie 2006, de extremistii palestinieni. Tratativele au fost secrete, si in diferitele etape, au intervenit sefi de state, sefi ai unor servicii speciale arabe, europene, americane si israeliene, personalitati politice de varf din diferite colturi din lume. Rapitorii cer eliberarea a 1000 de detinuti palestinieni, si au inaintat autoritatilor israeliene numele lor. De aceasta data, nu se mai poate da inapoi, nici de o parte nici de alta. Parintii lui Shalit au inceput sa numere orele pana isi vor revedea fiul.
Pe lista palestiniana se afla nume de detinuti pe care Israel a declarat in repetate randuri ca in nici un caz nu-i va elibera inainte de termen. Sunt teroristi si mega-teroristi, avand mainile greu patate cu sange evreiesc, si opinia publica israeliana nici nu vrea sa auda de eliberarea lor. Unii dintre acesti mega-teroristi au cate patru-cinci condamnari pe viata, insumand fiecare dintre ei sute de ani de detentie. Au fost astfel condamnati ca niciodata sa nu poata fi eliberati. Pe de alta parte, responsabilii palestinieni conditioneaza eliberarea lui Shalit de eliberarea, fara exceptie, a tuturor detinutilor aflati pe lista. Dilema Guvernului israelian consta tocmai in greutatea de a lua o decizie. In fruntea listei se afla Marwan Barghuti, "Nelson Mandela al palestinienilor", cum e denumit in lumea araba. Cand a fost arestat, in 2002, era seful TANZIM, organizatia FATAH-ului, din teritoriile palestiniene. Acuzat de organizarea unor grupe de teroristi care au savarsit atentate sangeroase in Israel, Barghuti a primit cinci condamnari la inchisoare pe viata si inca o serie de condamnari, toate insumand 560 de ani de detentie. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.