Din ce in ce mai multe firme mari vor sa investeasca in constructia de termocentrale la noi in tara. Tot mai multe companii si-au manifestat, in ultimul timp, interesul de a investi in capacitati de productie a energiei electrice in Romania, mai precis in centrale termoelectrice.

Ultimul anunt in acest sens a fost facut de firma Verbund, cea mai mare companie energetica integrata din Austria, care vrea sa investeasca 250 de milioane de euro intr-un grup nou, cu o putere instalata de 400 MW la termocentrala de la Iernut. Acelasi proiect este interesant si pentru nemtii de la Siemens, dar acestia nu si-au nuantat intentiile. Tot la categoria „grei" merita pomenit interesul firmei americane AES Corporation pentru capacitati de productie in nordul Munteniei. Mai precis, americanii ar dori sa investeasca in noi grupuri la termocentrala Doicesti sau sa o preia, eventual la pachet cu Societatea Carbunelui Ploiesti, cea care ii asigura combustibilul. Tot pentru o asociere cu statul pentru constructia de capacitati noi se poate vorbi si in cazul termocentralei de la Braila. Trei firme mari din Europa, Enel (Italia), Electrabel (Belgia) si E.On (Germania) au depus oferte pentru constituirea unei societati mixte, in care ei sa vina cu banii si cu tehnologia, iar statul roman cu terenul si cu utilitatile deja existente. La acestea putem adauga anuntul facut de Energy Holding, cel mai mare trader privat de energie, care ar intentiona sa-si construiasca o termocentrala de 400 MW, pe lignit, in Oltenia, investitie care se ridica la 700 de milioane de euro. Si rusii de la Alro au de gind sa construiasca o termocentrala de 1.000 MW, pentru a-si asigura, in primul rind, consumul propriu. In aceeasi categorie pot fi incluse companiile petroliere Lukoil, Petrom si Rompetrol, care au anuntat deja centrale termoelectrice pe platformele rafinariilor pe care le detin.

S-au schimbat regulile

Cum se explica acest interes, mai ales din partea companiilor straine, pentru producatorii de energie, mai ales ca este vorba despre energie termo, obtinuta cu costuri mari? Directorul directiei de politici energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, spune ca aderarea la UE a schimbat regulile jocului, in sensul ca firmele straine au inteles ca nu se mai pot astepta la eventuale negocieri cu statul pentru contracte pe termen lung.

„Investitorii care ar fi dorit sa vina cereau contracte asiguratorii, pe termen lung (statul garanta investitorului ca isi poate vinde energia la un pret care sa-i asigure profitul - n.r.) dar, acum, pozitia Comisiei Europene este impotriva acestor contracte. Ca atare, au inteles si investitorii ca nu ne mai pot cere astfel de contracte", explica Alexandru Sandulescu.

In plus, directorul spune ca piata de energie a ajuns la un grad de dezvoltare care permite producatorilor sa-si acopere costurile, astfel incit investitia sa fie rentabila.