Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor si distribuitorilor au stabilit ca medicatia pentru programele de diabet, oncologie si posttransplant sa fie eliberata in farmaciile cu circuit deschis, iar in urmatoarele doua luni sa fie pus la punct un nou sistem de stabilire a preturilor.

In urma discutiilor, reprezentantii farmacistilor si ai distribuitorilor de medicamente au fost de acord ca in urmatoarele doua luni sa sustina financiar eliberarea medicamentelor pentru cele trei programe.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a spus ca la prima rectificare bugetara, din veniturile proprii ale ministerului, vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru plata datoriilor restante catre sistemul farmaceutic.

Reprezentantii farmacistilor si ai distribuitorilor de medicamente au precizat ca nu sint de acord cu efectele Ordinului nr. 569, deoarece vor suferi pierderi insemnate. In acest sens, s-a convenit ca, in urmatoarele doua luni, un grup mixt format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, CNAS, ai farmacistilor si ai distribuitorilor sa modifice sistemulul de stabilire a preturilor la medicamente in Romania. Grupul de lucru va cauta solutii si pentru compensarea pierderilor determinate de scaderea preturilor la medicamentele aflate in stoc. Totodata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va trebui sa identifice, pina pe 12 aprilie, modalitatile tehnice si legale de stabilire a preturilor medicamentelor in functie de tipul de prescriptie avind in vedere ca medicamentele sint destinate pacientilor din cele trei programe, din alte programe pentru boli cronice si la liber. (M.F.)