PSD are probleme cu adunatul voturilor anti-Basescu. PRM nu vrea sa joace in echipa cu Hrebenciuc, iar conservatorii dau semne ca nu mai vor sa-si urmeze orbeste liderul.

Partidele parlamentare isi vor clarifica in cursul acestei saptamini pozitia oficiala pe care o vor adopta la votul din plen referitor la propunerea de suspendare a sefului statului.

Sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului in care se va discuta si supune la vot suspendarea lui Traian Basescu va avea loc, conform art.47 din Regulamentul sedintelor comune, la 24 de ore dupa ce motivatia Curtii Constitutionale privind punctul de vedere exprimat in urma dezbaterilor asupra Raportului Voiculescu va fi publicata in Monitorul Oficial. Reamintim ca propunerea de suspendare a presedintelui a primit joi aviz negativ din partea Curtii Constitutionale. De regula, intre emiterea unei decizii a Curtii si publicarea in Monitorul Oficial, termenul este de doua saptamini, dar nu este exclus, nefiind vorba in acest caz despre contestarea vreunei legi, ca publicarea sa se faca mai repede.

„Dictatura" Voiculescu se clatina

Pina in urma cu o saptamina, orice pronostic in privinta votului din sedinta de „judecare" a lui Traian Basescu era aproape cert. PSD, PRM si PC (in total 228 de voturi) se pronuntau ferm in favoarea suspendarii, iar un numar de sapte independenti (plecati doar juridic din aceste partide), precum si trei deputati apartinind minoritatilor nationale acopereau cele sase voturi lipsa, stiut fiind faptul ca pentru suspendare sint necesare 234 de voturi. In ultimele zile exista insa o serie de semne de intrebare in ceea ce priveste atingerea cvorumului de suspendare. In primul rind, au aparut semnale ca in PC apele sint tulburi, clocindu-se o revolta impotriva lui Dan Voiculescu. Nu atit faptul ca majoritatea parlamentarilor conservatori au votat in favoarea noului Cabinet Tariceanu - desi cuvintul de ordine a fost „vot negativ" - reprezinta semnalul unei posibile „razmerite", ci, mai ales, unele declaratii date presei (sub protectia anonimatului) de unii deputati si senatori PC, care au afirmat ca se incearca „iesirea de sub dictatura", aceasta fiind singura solutie de supravietuire a partidului.

Vadim nu-l vrea pe Hrebenciuc

Se pare, daca este sa ne luam dupa declaratiile de vineri ale lui C.V.Tudor (foto), ca si la PRM au aparut ezitari: „N-am sa-l dau jos pe Basescu pentru a se instala si mai temeinic la putere niste banditi internationali, care nu numai ca sint multi si lacomi, dar sint si statuti si au o foame pantagruelica. Daca vine Hrebenciuc cu banda lui, mai bine il mai las pe Basescu sa-i termine el si pe urma il terminam noi pe Basescu".

PSD a ramas singur in front?

Daca declaratiile lui Vadim se vor concretiza, iar „revolta" din PC se va materializa printr-un vot altfel decit vrea Dan Voiculescu, va fi aproape imposibil ca Basescu sa fie suspendat. Aceasta chiar si in situatia in care liberalii - in prezent, pozitia PNL este una de expectativa - s-ar alatura PSD. Dar si la principalul partid de opozitie declaratiile prosuspendare din weekend au fost individuale, iar printre rinduri s-a strecurat si fraza „marti, in sedinta de conducere, se va stabili strategia partidului in privinta suspendarii".