Prosperitatea in crestere din Europa Centrala si de Est descurajeaza noi relocari ale marilor companii.

Romania, Cehia si Ungaria nu mai sint acel pamint al fagaduintei pe care marile companii occidentale l-au gasit imediat dupa caderea comunismului. Aceasta, din cauza rapidelor cresteri inregistrate de salarii, de preturile proprietatilor sau materiilor prime, arata un material realizat de Asociated Press (AP) si preluat de The Times".

La 18 ani dupa ce estul Europei a imbratisat libertatea economica apar primele semne ca boomul, fara precedent, nu va mai dura mult.

Expertii citati de AP spun ca poate fi sesizata o miscare subtila, in anumite locuri aproape imperceptibila, care transforma tarile din Europa Centrala si de Est in victime ale propriului lor succes economic.

S-a intimplat cu Mexicul, Singapore, Thailanda si va continua sa se intimple atit timp cit sint locuri noi cu potential uman care poate fi dezvoltat", spune Charlie Barnhart, consultant al firmei californiene Alameda. Acesta crede ca, in urmatorii doi-trei ani, fenomenul se va accentua.

Deocamdata, pericolul nu este atit de accentuat, din moment ce marile firme mai gasesc inca locatii ieftine, mai ales in afara capitalelor europene, unde si salariile, si proprietatile imobiliare sint scumpe..

Un exemplu este orasul Cluj, unde Nokia a anuntat planurile sale de dezvoltare a unei unitati de productie pentru telefonia mobila. Valoarea investitiei va fi de 80 de milioane de dolari, iar numarul locurilor de munca va creste cu 15.000", noteaza Asociated Press.

Valerica Dragomir, director executiv al unei asociatii din industria de software, spune ca astfel de oportunitati aduc inapoi tinerii specialisti emigrati in urma cu citiva ani din cauza lipsei de orizont.

Salarii, aproape ca in SUA

2007 este primul an in care salariile din Polonia au crescut mai repede decit productivitatea, spune Magdalena Iga, specialist polonez in cercetari economice si sociale. Charlie Barnhart crede ca atractivitatea zonei scade simtitor daca veniturile cresc la 70-75% din cele specifice SUA, iar materia prima nu este cu mai mult de 8-10% mai ieftina decit in tarile dezvoltate, iar acesta este cazul tarilor din Europa Centrala si de Est.

Nu toti se grabesc

In Cehia, salariile sint periculos de apropiate de cele ale tarilor vechi membre UE si, chiar daca pina in 2037 nu sint sanse ca salariile sa se apropie de cele din Germania, prosperitatea se apropie de media europeana, spune analistul Marketa Sichtarova. Nu toate firmele se grabesc sa-si relocheze totusi productia in noi destinatii precum Rusia si Ucraina.

Companii precum Microsoft, care opereaza din 1992 in Europa de Est si care are acum 1.000 de angajati in 19 subsidiare, nu se grabesc sa plece", noteaza AP. Este data, spre exemplu, recenta deschidere de catre Microsoft a unui centru de suport tehnic cu 600 de specialisti IT in Romania.