Numeroase primarii intirzie procesul de retrocedare prin punerea in posesie a unor persoane decedate, in defavoarea celor care traiesc, cu toate ca actele ce le dovedesc moartea se gaseau in dosarul de revendicare.Campionii retrocedarilor „funerare" sint primariidin Bucuresti, Adriean Videanu, si Galati, Dumitru Nicolae. Cu toate ca au incetat din viata de citiva ani, o serie de romani au inviat prin dispozitie de primar si erau la un pas de a deveni actionari la Fondul Proprietatea. Este vorba de dispozitii prin care le era recunoscuta calitatea de proprietari ai unor bunuri confiscate de comunisti, ce nu mai puteau fi inapoiate in natura si ii indreptateau la compensatii financiare, sub forma actiunilor la fond. In acest timp, rudele lor, desi aratasera autoritatilor ca sint mostenitorii celor care-si revendicau casele, stau si se uita la norocul ce a dat peste osemintele stramosilor. In total, „Cotidianul" a identificat 22 de astfel de cazuri in toata tara. Dupa moarte, nu mai poti deveni proprietar

Stan Stefan, Gheorghe Bogacev, Etel Strahilevici, Elena si Ionel Stanescu, Sava Averescu si Ioana Scrobanita au revendicat in baza Legii nr. 10 din 2001 proprietati confiscate de regimul comunist in judetul Galati. Numai ca, la doi sau trei ani dupa ce depusesera notificari la primarie, acestia au murit, iar mostenitorii lor au adaugat la dosarul de retrocedare certificatele de deces, precum si pe cele de mostenitor. Acest fapt nu l-a oprit pe primarul din Galati, Dumitru Nicolae, sa emita in 2005 si 2006 dispozitii prin care mortilor li se recunostea dreptul de proprietate. Aceeasi situatie este intilnita si la Bucuresti, unde Milea Gheorghe si Grigorie Mirsanu au primit dispozitii asemanatoare, semnate de primarul Adriean Videanu, la doi ani dupa ce decedasera, iar Esther Finkels a murit cu un an inainte de a primi despagubiri pentru ceea ce ii luasera comunistii. „Faptul ca eu semnez deciziile este doar o formalitate. Toate competentele in privinta retrocedarilor i le-am delegat viceprimarului Ludovic Orban", spune Videanu. „Nu am cunostinta sa se fi intimplat asa ceva, doar poate ca persoana respectiva sa fi decedat, iar la dosar sa nu fi fost nici un act in acest sens", a precizat Orban.

Primariile din Craiova, Brasov, Miercurea-Ciuc, Bistrita, Alexandria si Braila nu fac nici ele exceptie de la invierea abuziva a oamenilor. Motivul pentru care asemenea decizii se situeaza in afara logicii si a legii ne este explicat de avocata Madalina Berechet, specializata in retrocedari de imobile: „Patrimoniul unei persoane este limitat in timp de existenta persoanei insesi. Astfel, patrimoniul se naste o data cu subiectul de drept respectiv, iar la moartea acestuia, el se transmite de drept mostenitorilor celui decedat. Aceasta transmitere are loc automat si nu este nevoie de indeplinirea vreunei formalitati. Spre deosebire de aceasta transmitere, acceptarea mostenirii este o institutie distincta, prin care se stabileste cine a mostenit, si nu daca s-a transmis patrimoniul celui decedat". De altfel, acest lucru este consemnat si de articolul 7, alineatul 1 din Decretul nr. 31/1954.

Ping-pong cu dosarele

Dupa ce primariile au emis deciziile respective, dosarele persoanelor in cauza ajung la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care in urma controlarii actelor din dosar constata gafa autoritatilor locale si nu poate finaliza procedurile prin care actiunile la Fondul Proprietatea sa ajunga in posesia unor morti. Dosarele sint trimise inapoi la primarii, pentru ca acestea sa emita alte decizii pe numele mostenitorilor care traiesc. Dar epopeea reinvierii nu se opreste aici. „In cazul deciziilor emise pe numele unor persoane decedate, Autoritatea se confrunta cu mai multe situatii. Cea mai mare parte a primariilor intirzie rectificarea dispozitiilor si retransmiterea catre Autoritate a dosarului, situatie in care persoana indreptatita este defavorizata. O alta parte a primariilor, din care face parte si Primaria Municipiului Bucuresti, retransmit dosarele fara a opera rectificarile indicate", ne-a declarat presedintele ANRP, Ingrid Zaarour.

„Pe alte cai"

Astfel, dosarele intra in-tr-un du-te - vino continuu intre primarii si ANRP. Mortii ramin cu deciziile, iar cei vii spera intr-o minune.

De cu totul alta parere este insa seful Serviciului de Revendicari din Primaria Galati, Mitica Budescu: „Nu se justifica trimiterea inapoi la primarii a dosarelor respective. O persoana ramine cu patrimoniul ei si dupa ce a murit. Ea poate deveni proprietar si dupa moarte, daca a murit intre momentul notificarii si cel al emiterii dispozitiei de catre primar". Dupa ce i-am spus lui Budescu faptul ca din actele depuse la dosarele de revendicare cei din primarie stiau inclusiv ca existau mostenitori in viata pentru bunurile respective, el isi nuanteaza declaratia: „Probabil acele acte au ajuns in dosare pe alte cai. Vine o persoana in audiente si e lasata sa depuna actul in dosar. Nu stiu cine".