Budapesta e gata sa sacrifice proiectul favorit al Romaniei pentru a-si asigura, pe cont propriu, necesarul energetic.

Diplomati europeni, citati de „Financial Times", si-au aratat ingrijorarea fata de sustinerea de catre Ungaria a proiectului gazoductului rusesc Blue Stream, care ar putea ruina planurile UE de a construi gazoductul rival Nabucco. Acesta ocoleste Rusia si poate asigura independenta energetica fata de Moscova. Oficiali din guvernul ungar au confirmat, sub protectia anonimatului, ingrijorarile crescinde ale UE si ale diplomatilor americani.

„Problema nu este daca Ungaria sprijina politica energetica comuna a UE, pentru ca nu exista o asemenea politica", a comentat un apropiat al premierului socialist ungar, Ferenc Gyurcsany. El a adaugat ca, desi Romania, Germania, Franta, Italia si Bulgaria au semnat recent contracte cu monopolul rus Gazprom, aceste tari nu au fost acuzate ca ar submina politica energetica europeana. Ministrul ungar de externe, Kinga Goncz, a afirmat ca Ungaria sprijina in continuare proiectul Nabucco, insa vrea sa aiba deschisa si optiunea Blue Stream.

Visele nu tin de cald

Aceasta urmeaza sa transforme Ungaria in centru european de distributie, in timp ce Nabucco favorizeaza comercial Austria. Preferinta Budapestei pentru proiectul Moscovei transpare din parteneriatul Gazprom-Mol, pentru construirea unor rezervoare subterane pentru gazele din Rusia, lansat dupa intilnirea din martie dintre Vladimir Putin si premierul ungar. Premierul Gyurcsany sustine insa ca proiectul european Nabucco este foarte incert, spre deosebire de Blue Stream. „Apartamentele nu pot fi incalzite cu vise", a declarat premierul, citat de Interpress.