Chestorul Virgil Ardelean are zilele numarate la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Acesta va fi ultimul Paste pe care Vulpea il prinde in calitat
Chestorul Virgil Ardelean are zilele numarate la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Acesta va fi ultimul Paste pe care Vulpea il prinde in calitate de sef la fosta "Doi s'un sfert". Surpriza cea mare o sa o aiba in momentul cand va vedea cine va veni in locul lui. Tocmai o persoana pe care Ardelean s-a straduit sa o schimbe dintr-o functie importanta. Este vorba de Marian Santion fostul sef al DGA.
Cristian David, noul ministru al Internelor si Reformei Administrative, intentioneaza saptamana viitoare sa ii gaseasca un inlocuitor lui Ardelean. Plecat cu mare scandal de la conducerea Directiei Generale Anticoruptie, procurorul Marian Santion s-ar putea sa le dea frisoane la multi generali din Interne daca noul ministrul Cristian David il va numi in locul lui Virgil Ardelean, asa cum se anunta. Aceasta este prima miscare surpriza pe care David o va face in scurt timp. Aducerea lui Santion in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna ar fi si un semnal pozitiv pentru reprezentantii Uniunii Europene care au sprijinit infiintarea Directiei Generale Anticoruptie si nu au vazut cu ochi buni debarcarea lui Santion de la conducerea DGA.
Chiar daca Vulpea si-a dat demisia inca din luna iulie 2006, in urma scandalului Omar Hayssam, el a ramas in fruntea DGIPI din cauza refuzului premierului Tariceanu de a-l numi in locul lui Ardelean pe Andi Boer, fostul sef de cabinet al lui Vasile Blaga. De altfel, disputele din sanul Aliantei DA i-au permis chestorului Ardelean sa isi vada linistit de "afaceri" si sa comploteze impotriva celor care-i intrau sub lupa. Asa cum a facut din 1998 si pana in prezent, perioada in care a stat in fruntea DGIPI.
Anul trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis lui Blaga ca nu accepta nominalizarea lui Alexandru Boer pentru functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Culmea era ca Boer era membru al PNL, dar din momentul in care a devenit seful de cabinet al lui Blaga, el a fost vazut mai des prin sediul central al PD, decat pe la sediile liberalilor. Pentru a-si justifica refuzul, Tariceanu invoca faptul ca PNL a insistat ca la sefia serviciilor secrete sa fie numite persoane apolitice. Cum numirea directorului DGIPI depindea de primul ministru, Blaga era obligat sa faca o noua nominalizare, care nu s-a mai produs. Asa ca demisionarul Ardelean a ramas linistit in sediul din strada Beldiman, cu toate ca putea sa plece linistit dupa 30 de zile dupa ce si-a semnat demisia. Numai ca Vulpea se invatase cu strugurii si nu prea ii convenea sa paraseasca un serviciu care i-a adus nenumarate beneficii.
In momentul de fata insa, soarta ii este pecetluita. Chiar daca va incerca sa isi ofere serviciile lui Cristian David, nu va avea nici o sansa. Nu-i va merge, indiferent de dosarele pe care va incerca sa i le bage sub nas noului ministru. Locul lui Virgil Ardelean va fi ocupat cel mai probabil de Marian Santion. Exista insa si o alta varianta in cazul in care prima nu se va concretiza. Este vorba despre o persoana care sa nu faca parte din sistemul Ministerului de Interne. Un om cu pregatire in domeniu, dar venit din afara.
Potrivit informatiilor noastre, prin inlaturarea Vulpii, Cristian David va realiza o dubla lovitura: spargerea "fratiei lupilor" din interiorul ministerului, asa cum a fost denumita gruparea formata din cei mai influenti generali, si o apreciere din partea reprezentantilor UE. Din momentul in care Virgil Ardelean va trece in rezerva si alti chestori din Ministerul Internelor si Reformei Administrative trebuie sa se gandeasca la pensionare. Inclusiv la nivelul secretarilor de stat. (Doru DRAGOMIR)
Demisie in urma presiunilor
Pana de curand, Marian Santion (foto), cel mai probabil noul sef al DGIPI, a fost director al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), institutie creata pentru combaterea coruptiei din sanul Politiei. Santion a pararsit conducerea DGA dupa aproximativ un an de mandat acuzand mai multe presiuni facute la adresa sa din partea sefilor Ministerului de Interne, printre care si Vasile Blaga, dar si Virgil Ardelean, asa cum presa a dezvaluit.
Concret, Marian Santion a acuzat presiuni si amenintari pentru stoparea unor anchete ce vizau ofiteri inalti din minister. Imediat dupa demisia lui Santion, MAI a tinut sa evalueze activitatea DGA, "in contextul implinirii unui an de activitate". Totusi, dezbaterile din cadrul Comitetului Strategic de monitorizare a activitatii DGA, au avut efecte devastatoare chiar asupra conducerii ministerului. Santion l-a acuzat pe Vasile Blaga ca a facut presiuni pentru stoparea unor anchete ce vizau angajati ai ministerului, exemplificand o situatie in care a fost amenintat telefonic in legatura cu anchetarea generalului Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane. "Lasa-l in pace! Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine!", i s-a adresat Blaga lui Santion. Interesant este ca unul dintre cei care i-au luat apararea fostului ministru a fost chiar Virgil Ardelean.
Referitor la controlul efectuat asupra DGA din ordinul MAI, Santion a afirmat ca nu-l contesta, insa, "modul in care a fost organizat ridica mari semne de intrebare. "Nu sunt de acord cu modul de control al unei comisii ai carei membri sunt in conflict de interese cu DGA. Contest atitudinea prin care au venit, cu tenta, pentru a reliefa numai aspectele negative din activitatea Directiei", a mentionat Santion. Mai mult, fostul sef al DGA s-a declarat surprins ca in doar cateva zile altcineva a fost numit in locul sau, apreciind ca toata ingineria sefilor din Ministerul Internelor si reformei Administratiei a fost special creata pentru a-l scoate din cadru. (A.G.)
Palmaresul lui Ardelean
Chestorul de politie, Virgil Ardelean, zis "Vulpea", este cel mai longeviv sef al unui serviciu secret, reusind sa se mentina la carma DGIPI - UM 0962 din 1998 si pana in prezent, in pofida numeroaselor scandaluri si controverse iscate in jurul sau.
Primul mare scandal este legat de celebrul joc piramidal Caritas, desfasurat in perioada 1991-1994 si care a pagubit 250.000 de romani. Virgil Ardelean, la acea data sef al Politiei Cluj, a fost primul care a dispus un control la birourile Caritas, in momentul in care a simtit ca se apropie sfarsitul escrocheriei. In urma controlului, au disparut dischetele "speciale" cu evidentele platilor facute oamenilor politici de atunci si de acum. Zvonul este ca acele dischete au ajuns chiar la Virgil Ardelean care s-ar fi folosit de ele pentru a-si asigura ascensiunea fulminanta. Peste doar patru ani, Vulpea a ajuns sef la serviciul secret al MAI.
Numele lui Ardelean apare si in tentativa de lovitura de stat din timpul mineriadei din 1999. Pe atunci general de divizie si sef al Directiei de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, Ardelean, raspunzator cu culegerea informatiilor privind efectivele minerilor, modul lor de actiune, traseele pe care acestia intentionau sa le parcurga, a reusit sa-l dezinformeze cu brio pe ministrul Internelor Gavril Dejeu. Prin actiunile sale, actualul chestor a contribuit practic la victoriile minerilor. Totusi, Vulpea a scapat in mod miraculos de cercetarea penala in cazul "Tradarii generalilor MI".
Peste aproximativ doi ani, in 2001, apare un nou scandal in care este implicat Virgil Ardelean. La 15 martie 2001, Ovidiu Grecea a demisionat din functia de sef al Corpului de Control al primului ministru. Grecea prezentase premierului un raport dur la adresa multor demnitari ai statului si acuzase serviciul secret condus de Vulpea ca face politie politica. "... interese oculte ale Clanului Ouatu au la baza sistemul relational practicat de vestitul grup de interese de la Cluj, constituit din: Virgil Ardelean, Radu Sarbu, Alin Giurgiu, Sorin Nas si Andrei Marga. Acest grup, prin infiltrare in sisteme relationale, politice diferite si prin satisfacerea unor solicitari ale unor membri ai PDSR de facilitare de privatizari oneroase, incearca penetrarea sistemului relational al primului-ministru Adrian Nastase, printr-o structura aservita, prin numirea comisarului general al Garzii Financiare, col. Neculaie Plaiasu (fost UM 0962), a sefului Politiei Capitalei, col. Mihai Gheorghe (fost UM 0962). Se preconizeaza cooptarea ministrilor Ovidiu Musetescu si Dan Matei Agathon (prin intermediul sefului Corpului de Control al Ministerului Turismului, Mihai Barbuliceanu). (...) Prin usurinta cu care s-a aprobat in sedinta Guvernului prevederea referitoare la numirea functionarilor acoperiti in cadrul structurilor guvernamentale, numiri efectuate la propunerea lui Virgil Ardelean, numai cu aprobarea ministrului Ioan Rus, s-au creat premisele infiltrarii in structurile statului a unor persoane care sa satisfaca interese personale", se arata in raportul respectiv. Numele Vulpiii apare si in dosarul Sintofarm, unde nu a facut altceva decat sa il acopere pe Toma Zaharia, zis "Generalul Heroina". Desi stia despre implicarea sotiei lui Zaharia in acest caz si modul in care generalul a musamalizat ancheta, Ardelean a tinut informatiile pentru el. Pentru a-si pastra postul. In raportul lui Ovidiu Grecea se arata: "Gen. Virgil Ardelean il are la mana pe secretarul de stat Toma Zaharia privind afacerea SINTOFARM, afacere despre care stie si gen. Berechet, secretar de stat in Ministerul de Interne".
In februarie 2003, Larry Watts, reprezentant al lui Ioan Talpes, a prezentat, la Geneva, analiza "Controlul si supravegherea serviciilor secrete in Romania". Intitulat "Documentul de lucru nr. 111", studiul facea o analiza a evolutiei serviciilor secrete romanesti in ultimii ani, pe baza unor informatii publice si a unor evaluari personale. Referindu-se la activitatea serviciului condus de Vulpea, Watts a semnalat cele mai mari ilegalitati.
In cursul anului 2004, Virgil Ardelean a fost acuzat de fratii Nutu si Sile Camataru, ca le-a inscenat intregul dosar dupa ce au refuzat sa mai dea sumele de bani cerute drept spaga de adjunctii Vulpii. (G.T.)
Ascultarea telefoanelor si filarea procurorilor
Ascultarea telefoanelor a fost un lucru normal pentru Virgil Ardelean (foto). In septembrie 2003 "Vulpea" a dat ordin sa asculte zi si noapte telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS. Ardelean
i-a cerut lui Ioan Amarie, seful de atunci al PNA, sa dispuna ascultarea telefoanelor celor doua agentii de presa, pe motiv ca aceste interceptari l-ar ajuta sa depisteze o presupusa activitate subversiva a inspectorului principal de politie, Constantin Duvac, din IGP. In mod firesc, o astfel de interceptare trebuia sa vizeze doar ofiterul care divulga informatii secrete si nu pe ziaristi. Aparatura tehnica cu care Virgil Ardelean asculta telefoanele mobile a fost prezentata, in premiera, de ZIUA in urma cu cateva zile in articolul "Valizele Vulpii".
Interesant este ca "Vulpea" a urmarit pana si procurori ai PNA. Ziarul nostru a dezvaluit, in noiembrie 2003, prezentand probe clare ca anchetatori anticoruptie au fost filati de serviciul Vulpii in timpul misiunilor pe care le aveau.
Secretul longevitatii
Secretul ramanerii lui Ardelean la sefia DGIPI vreme de aproape zece ani, in fruntea unuia dintre cele mai ravnite servicii de informatii, a fost dibacia acestuia de a furniza factorilor de decizie rapoarte compromitatoare despre nume grele din politica, mediul de afaceri sau din structuri. De altfel, Virgil Ardelean a fost semnalat deseori ducand genti cu dosare la Palatele Cotroceni si Victoria. Cam de fiecare data cand se modifica configuratia politica si aparea riscul schimbarii sale. Printre cei care au beneficiat de rapoartele Vulpii s-a numarat si presedintele Traian Basescu, asa cum ZIUA a dezvaluit de curand.
Doua servicii care se bat cap in cap
MAI are la momentul actual doua servicii secrete: DGIPI si DGA (Directia Generala Anticoruptie) care nu mai au loc unul de altul in prinderea politistilor corupti. Existenta celor doua servicii concurente este o aberatie mioritica si aduce mai multe deservicii decat servicii. Pentru a pune lucrurile pe fagasul normal, una din cele doua entitati trebuie urgent desfiintata. Iar Directia Generala de Informatii si Protectie Interna e prima pe lista.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.