Saptamana viitoare, evenimentele politice se vor tine lant. Opinia publica interna si externa le va urmari cu respiratia taiata. Criza politica de la Bucuresti va atinge un nivel fara precedent in ultimii ani. In editorialul publicat ieri, faceam o d
Saptamana viitoare, evenimentele politice se vor tine lant. Opinia publica interna si externa le va urmari cu respiratia taiata. Criza politica de la Bucuresti va atinge un nivel fara precedent in ultimii ani. In editorialul publicat ieri, faceam o dubla afirmatie. Si anume ca, pe de o parte, Parlamentul si clasa politica, mai putin cele doua formatiuni marioneta, PD si PLD, vor proceda la suspendarea lui Traian Basescu din functia prezidentiala. Pe de alta parte, Basescu, pentru a reusi sa supravietuiasca politic sau chiar pentru a castiga razboiul, dupa pierderea acestei batalii de etapa, isi va utiliza arsenalul represiv si de imagine. Sefii celor doua procuraturi, in coniventa cu cativa anchetatori "fidelizati", vor arunca pe piata zeci de noi dosare politico-penale. Adversarii lui Basescu vor fi luati pe sus si adusi la tele-audieri. Populatia va vedea cum, in timp ce presedintele, care afirma ca lupta impotriva coruptiei, este suspendat din joc, acesta face din rasputeri eforturi pentru a invinge raul. Este un joc de scena care poate, efectiv, amagi populatia. Ofensiva politico-penala si de imagine a lui Basescu poate fi de succes. Mai ales in conditiile in care Curtea Constitutionala a constatat ca, desi seful statului a incalcat Constitutia, atentatele sale nu sunt suficient de grave pentru a justifica suspendarea. Vom vedea, probabil, marti ce sta scris in expunerea de motive. Dar pana una alta, Parlamentul e liber sa hotarasca suspendarea. Cu handicapul de ordin moral - dar si cu efecte politice - al avizului negativ al Curtii Constitutionale. Larga opozitie formata impotriva lui Basescu, acuzat ca ar fi destabilizat politic Romania prin generarea unor stari de criza cu tendinte de escaladare in scopul confiscarii intregii puteri, este insa pregatita si pentru o alta miscare. Naucitoare. Si, cel putin teoretic, devastatoare.
Dupa consumarea procedurii de suspendare, este preconizata activarea articolului 96 din Constitutie. Acesta prevede ca, cu votul a cel putin doua treimi dintre parlamentari, deputatii si senatorii "pot hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare". Din acest moment, Basescu ar urma sa fie suspendat de drept pana la data demiterii. Sau, in situatia cea mai favorabila pentru acesta, pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie ar concluziona, cercetand capetele de acuzare, ca Basescu este nevinovat. Este, sa recunoastem, un asa-numit proiect limita. Ultima si cea mai eficienta solutie pentru adversarii lui Basescu de a se debarasa de acesta in mod definitiv. Pentru ca ancheta ar urma sa fie preluata de procurori care nu mai sunt aserviti tandemului Basescu-Macovei si, chiar in eventualitatea in care seful statului va fi gasit nevinovat de acuzatia de inalta tradare, cercetarea va dura suficient de mult timp pentru ca acesta sa fie considerat scos din joc. Intre timp, dosarele politico-penale vor cunoaste trasee si destine dintre cele mai ciudate. Prilej cu care persoane cu adevarat vinovate vor scapa. Cum s-a ajuns atat de departe? Intr-un fel cat se poate de simplu. Traian Basescu, atacand in stanga si-n dreapta, si-a multiplicat adversarii. Ei sunt acum pretutindeni in clasa politica, a oamenilor de afaceri, in randul administratiei, al Armatei, al serviciilor secrete si in societatea civila. Pana si Emil Constantinescu a ajuns sa aiba un limbaj comun cu Iliescu, atunci cand vine vorba de Basescu. Dar marea si adevarata problema pentru seful statului este ca nu a reusit sa convinga asupra bunelor sale intentii. Dimpotriva. Este insistent aratat cu degetul pentru coruptie. Si cu probe!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.