Pentru oficialii sarbi, in Valea Timocului nu exista romani - exista doar "vlahi", vorbitori de limba "vlaha". O data stabilit acest lucru - la nivel politic, nicidecum stiintific - pentru guvernarea de la Belgrad toate problemele devin cat se poate
Pentru oficialii sarbi, in Valea Timocului nu exista romani - exista doar "vlahi", vorbitori de limba "vlaha". O data stabilit acest lucru - la nivel politic, nicidecum stiintific - pentru guvernarea de la Belgrad toate problemele devin cat se poate de simple. Avand in vedere ca nu exista o tara cu numele "Vlahia" oamenii care s-au trezit de ceva vreme cu eticheta de "vlah" lipita pe frunte raman ai nimanui. Limba "vlaha" poate fi desemnata foarte usor drept o "limba primitiva", desi recunoastem printre dinti ca exista oarecari asemanari cu limba romana. Dar parca mai degraba autoritatilor de la Belgrad le-ar veni mai usor sa desemneze "limba vlaha" ca fiind ruda indepartata cu limba italiana si sa ofere Romei pe tava sustinerea acestei minoritati. La nevoie si Spania sau Portugalia s-ar putea ocupa de "vlahii" din Valea Timocului (de ce nu Venezuela sau Columbia?!?) - doar e vorba de limbi inrudite, nu? - insa sa ne fereasca Dumnezeu sa spuna cineva ca de fapt este vorba de romani, care si-ar dori sa aiba parte in scoala de ore in limba romana sau de slujbe religioase in aceeasi limba. Cam pe aici se gaseste pozitia Belgradului - care, confruntat cu problema Kosovo, isi clameaza democratia si toleranta pe la conferintele internationale.
De fapt romanii din Valea Timocului nu vor altceva decat sa beneficieze de aceleasi drepturi de care beneficiaza romanii din Voivodina. Acolo romanilor le sunt respectate drepturile la invatamant in limba materna - deci se poate!. Ministerul Educatiei de la Belgrad refuza de mai multi ani acest drept romanilor din Valea Timocului - asta in ciuda faptului ca ministrul Slobodan Vuksanovici a promis sprijinul sau romanilor din Valea Timocului. Exista mai multe zeci de cereri depuse la ministrul Vuksanovici de catre romani din Valea Timocului care cer infiintarea unor clase primare cu predare in limba romana - cereri neluate in seama in cursul mandatului trecut. Vuksanovici isi doreste inca un mandat de ministru al Educatiei in Guvernul de la Belgrad - si are pe masa peste o suta de referate trimise de familii de romani din Valea Timocului - din Slatina, Bor, Brestovat si Ranovat - care toate cer un singur lucru: introducerea limbii romane in scolile din aceste localitati.
Romanii din Valea Timocului nu au cerut nimic ilegal autoritatilor de la Belgrad. Si-au cerut doar dreptul de a-si pastra limba materna, asa cum este acesta prevazut in toate tratatele si conventiile internationale si europene la care Serbia este parte. Diferentierea artificiala intre "vlahi" si romani nu face decat sa promoveze un model cat se poate de daunator. Problema este studiata in prezent de Consiliul Europei, care va trebui sa explice cum este posibil ca autoritatile de la Belgrad sa-i denumeasca pe romanii din Valea Timocului "grup etnic de origine necunoscuta".
"Vlah" este denumirea data popoarelor de origine latina si a fost multa vreme denumirea data principatului dintre Carpati si Dunare - in vreme ce cancelaria domneasca de la Targoviste emitea documente in care se spunea clar ca aceasta este "Tara Romaneasca". A spune ca vlahii nu sunt romani e ca si cum ai spune ca nemtii nu sunt germani sau maghiarii nu sunt unguri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.