In toate regiunile tarii s-a construit mai mult decit in 2005. Cele mai multe locuinte s-au dat insa in folosinta in zona de Nord-Est. Casele ridicate din fonduri bugetare au scazut ca numar.

Anul trecut s-au finalizat peste 38.000
In toate regiunile tarii s-a construit mai mult decit in 2005. Cele mai multe locuinte s-au dat insa in folosinta in zona de Nord-Est. Casele ridicate din fonduri bugetare au scazut ca numar.

Anul trecut s-au finalizat peste 38.000 de locuinte, cu 5.100 peste nivelul din 2005, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS). Dintre acestea, aproximativ patru locuinte din cinci au fost ridicate din fondurile populatiei, fata de anul anterior putindu-se observa o reducere a numarului de imobile realizate cu finantare de la stat. Mai precis, in 2006 s-au construit din subventii bugetare cu 688 de case mai putin raportat la 2005.

Cel mai mare ajutor financiar de la stat l-au primit cei care si-au ridicat case in zona de Sud-Est a tarii. Mai precis, in aceasta zona s-au construit 676 de case cu bani de la stat, fata de 624 cite s-au realizat in regiunea Nord-Est si 372 in Sud-Muntenia. Pe orase, favorizate au fost Constanta si Bucuresti, unde au fost ridicate cu ajutorul subventiilor 323 si respectiv 275 de locuinte. Cele mai putine constructii date in folosinta anul trecut cu bani de la stat au fost in Sud-Vest - Oltenia.

Potrivit INS, 20% dintre locuintele finalizate in cursul anului trecut au fost date in folosinta in regiunea de dezvoltare Nord-Est. Urmeaza Sud-Estul cu 17,1% dintre locuinte, Sud-Muntenia cu 14,2% si Nord-Vest cu 13,7%. In Capitala au fost finalizate 12,6% dintre locuinte. Luind in calcul casele terminate pe judete, din datele statistice reiese faptul ca in 15 judete ale tarii s-au construit peste 1.000 de locuinte. Ilfov se afla pe primul loc, cu 8,7% din totalul caselor terminate, urmat de Suceava cu 5,8% si de Constanta cu 5,6%.

In ceea ce priveste constructiile care cel mai probabil vor fi gata in cursul acestui an sau al anului viitor, cele mai multe autorizatii pentru cladiri rezidentiale au fost eliberate in regiunea Nord-Est, Sud-Muntenia si Sud-Est. Astfel, raportat la anul 2005, in Sud-Muntenia s-au inregistrat cu 35,4% mai multe autorizatii, in Bucuresti-Ilfov cu 25,8%, in vreme ce in regiunea Nord-Est s-a semnalat un plus de 22,8%. Au existat insa si regiuni in care s-au semnalat scaderi ale numarului de autorizatii. Este vorba despre vestul tarii, unde anul trecut s-au dat cu 2,1% mai putine autorizatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.