Standard & Poor's (S&P) Ratings Services a revizuit in sens negativ perspectiva ratingului de tara al Romaniei, de la "pozitiva" la "stabila", pe fondul tensiunilor politice din acest an, a anuntat, joi, agentia de evaluare financiara, transm
Standard & Poor's (S&P) Ratings Services a revizuit in sens negativ perspectiva ratingului de tara al Romaniei, de la "pozitiva" la "stabila", pe fondul tensiunilor politice din acest an, a anuntat, joi, agentia de evaluare financiara, transmite Mediafax. In acelasi timp, S&P a reafirmat ratingurile pentru creditele in valuta si moneda nationala.
"Revizuirea reflecta lipsa, pe o perioada indelungata, a unei claritati in orientarea politica. Aceasta vine intr-un moment in care provocarile raman semnificative, atat in ceea ce priveste reformele structurale, care sa permita obtinerea de avantaje de pe urma aderarii la UE, cat si in ceea ce priveste controlarea dezechilibrelor externe, generate de cererea interna inalta", a declarat, intr-un comunicat, Remy Salters, analist S&P.
Aderarea la UE a survenit intr-un moment de incertitudine politica in Romania, considera analistii. Tensiunile multiple, atat in cadrul Executivului, cat si intre Guvern si Parlament, au fost principala preocupare a autoritatilor, subliniaza agentia internationala.
Dupa trei luni de impas, premierul Calin Popescu Tariceanu a dizolvat "fragila coalitie de centru dreapta" care a castigat alegerile in 2004 si a format un nou Guvern minoritar, condus de PNL, acesta urmand sa se bazeze pe sprijinul PSD, mentioneaza analistii agentiei de rating.
"Desi aceasta casatorie din interes poate reduce posibilitatea unor schimbari politice pentru moment, probabilitatea implementarii unor reforme structurale viguroase si a unui raspuns al Guvernului la riscuri macroeconomice sunt reduse in urmatoarele luni", a afirmat Salters.
Formarea unui nou guvern nu reprezinta un motiv pentru scaderea ratingului "BBB", cu perspectiva stabila, acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, dar exista riscul intreruperii procesului de reforma, potrivit analistilor agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Statutul minoritar al noului guvern si dependenta fata de sprijinul din exterior majoreaza riscul de blocare a reformelor structurale si institutionale necesare, precum si riscul de crestere a cheltuielilor bugetare, sub influenta politica, se arata intr-un comunicat al Fitch transmis miercuri agentiei Mediafax. La randul sau, Moody's Investors Service a anuntat ca ar putea revizui perspectiva ratingului de tara al Romaniei, de la "stabila" la "negativa", numai in cazul in care reformele vor fi intarziate semnificativ sau daca deficitul bugetar va consemna o crestere importanta. "Perspectiva ratingului acordat Romaniei de catre Moody's este stabila. Este putin probabil sa o modificam la negativa, in cazul in care procesul de reforma nu va inregistra abateri majore sau daca deficitul bugetar nu va creste constant la un nivel ridicat", a declarat, pentru Mediafax, Kenneth Orchard, analistul pentru Romania al agentiei internationale de evaluare financiara. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.