Un partid din Bulgaria le-a trecut pe cele cinci asistente condamnate la moarte in Libia pe listele sale pentru alegerile europarlamentare.

Partidul de dreapta „Ordine, Domnia Legii si Justitie" a inaintat Comisiei Electorale Centrale din Sofia listele sale pentru alegerile europarlamentare, pe care cap de lista sint cele cinci asistente condamnate la moarte in Libia si medicul Zdravko Georgiev.

De citeva saptamini a devenit foarte populara in Bulgaria ideea de a le nominaliza pe asistente pentru posturile de europarlamentari, in speranta ca postura de candidati le va ajuta sa evite condamnarea la moarte. Mai mult, in cazul in care chiar ajung in Parlamentul European, ele s-ar bucura de imunitate politica.

Cele cinci surori medicale si medicul care le insoteste (care nu a fost condamnat la moarte) au trimis pe 1 aprilie cereri principalelor partide politice din Bulgaria, cerindu-le sa fie trecuti pe listele electorale. Numai partidul „Ordine, Domnia Legii si Justitie" a raspuns pozitiv acestei cereri.

Conform legislatiei bulgaresti, pentru a putea candida la un post de europarlamentar orice individ trebuie sa fi locuit in Bulgaria ultimele trei luni inainte de alegeri, care vor avea loc la 20 mai. Asistentele sint arestate in Libia de 8 ani. Chiar daca parlamentul bulgar a refuzat sa modifice legislatia pentru a permite candidatura asistentelor, ele au putut fi totusi trecute pe liste deoarece au fost strinse peste 37.000 de semnaturi pentru sustinerea acestei cauze (doar 15.000 fiind necesare).

Partidul de dreapta a anuntat ca, in cazul in care cererea va fi respinsa de Comisia Electorala, vor aduce cazul in atentia Curtii Europene a Drepturilor Omului si vor nominaliza pe liste rudele si copiii asistentelor.

Precedentul Ilascu Cazul din Bulgaria aminteste de cel al lui Ilie Ilascu, condamnat la moarte in 1993 in Transnistria. In acelasi an, el a devenit senator in Parlamentul Romaniei, din partea Partidului Romania Mare. Ilascu a fost eliberat abia in 2001, la doi ani dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat un verdict favorabil in cazul intentat de condamnat impotriva Rusiei si Republicii Moldova.