Polonia ameninta cu veto tratatul UE-Rusia, iar Bruxelles-ul mai trebuie sa convinga si Lituania, in ultima tentativa de a obtine energie din Rusia.Vladimir Putin si Jaroslaw Kaczynski, un duo
exploziv care poate lasa UE pe intuneric Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a infirmat declaratia amasadorului polonez la UE, Jan Tombinski, care a afirmat, marti, ca Polonia este pregatita sa renunte neconditionat la vetoul sau in negocierea tratatului energetic cu Rusia. „Daca rusii ridica embargoul si daca mandatul include chestiunile energetice in asa fel incit sa ne multumeasca, vom renunta la veto", a declarat Kaczynski, citat de NewsIn. Decizia Poloniei este cruciala pentru presedintia germana a UE, care nu mai dispune decit de sapte saptamini pentru adoptarea unei pozitii europene comune, pina la debutul summitului UE-Rusia de la Samara. Dupa esecul cauzat de opozitia poloneza, in noiembrie 2006, la Helsinki, summitul de la Samara este ultima sansa de renegociere a tratatului, care expira in noiembrie 2007. „Speram sa ajungem la un acord pentru negocierile cu Rusia la viitoarele intilniri ale ministrilor de externe ai statelor UE", a declarat un diplomat german, citat de „Gazeta Wyborcza", sugerind ca Polonia ar putea renunta oficial la veto pe 19 sau pe 23 aprilie.

Rusia testeaza coeziunea UE

Rusia a interzis importurile de carne din Polonia imediat dupa ajungerea la putere a fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, in octombrie 2005, motivind ca polonezii exportau de fapt carne din America Latina, care nu respecta standardele sanitare europene. Autoritatile de la Varsovia au sustinut insa ca embargoul, care aduce pierderi anuale de 400 de milioane de euro, este menit sa submineze coeziunea dintre Bruxelles si statele fost comuniste devenite membre UE. In mod similar, Rusia a oprit, de opt luni, alimentarea cu petrol a rafinariei lituaniene de la Mazeikiu, singura din tarile baltice, aratind ca ar fi vorba despre o defectiune tehnica a unui oleoduct. Autoritatile de la Vilnius au adoptat pozitia poloneza, amenintind cu vetoul in cadrul negocierilor de la Samara.

Acord prin orice mijloace

Intr-o incercare de a grabi eliminarea divergentelor, comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou, se va intilni, la mijlocul lunii aprilie, cu ministrul rus al agriculturii, Aleksei Gordeiev, pentru a negocia ridicarea embargoului impotriva Poloniei. „Toate problemele indicate de partea rusa au fost rezolvate corespunzator, ceea ce ar trebui sa duca la ridicarea embargoului", a declarat, pe 30 martie, Philip Tod, purtator de cuvint al Comisiei. Mai mult, comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a facut aluzie la o posibila conditionare a primirii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului de ridicarea embargoului impus Poloniei.

„Nu ar fi de nici un ajutor", a replicat Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei la UE. Revendicarea Lituaniei ramine insa doar in stadiul de „studiu tehnic", dupa cum a declarat Chizhov, la sfirsitul lunii martie.