Fuga lui Omar Hayssam din tara si implicarea serviciilor secrete in rapirea jurnalistilor in Irak ar putea ajunge in atentia parlamentarilor, dupa ce Comisia de control a Serviciului Roman de Informatii a anuntat ieri ca este gata sa analizeze inform
Fuga lui Omar Hayssam din tara si implicarea serviciilor secrete in rapirea jurnalistilor in Irak ar putea ajunge in atentia parlamentarilor, dupa ce Comisia de control a Serviciului Roman de Informatii a anuntat ieri ca este gata sa analizeze informatiile pe care le detine avocatul israelian Mordechai Tzivin. Intr-un raspuns adresat deputatului Nati Meir, Comisia se arata interesata de "implicarea unor inalti ofiteri din cadrul Serviciului Roman de Informatii in cazul plecarii din tara" a lui Omar, recomandand, de asemenea, ca informatiile sa ajunga si la Parchetul General.
Probele detinute de Tzivin demonstreaza legaturile dintre un om de afaceri sirian, un parlamentar roman si persoane din serviciile de informatii care l-ar fi ajutat pe Hayssam. Potrivit deputatului Meir, este vorba despre un senator apartinand Partidului Democrat. De asemenea, omul de afaceri mentionat este Radwan Aktaa.
Avocatul israelian al lui Hayssam, Mordechai Tzivin, a precizat intr-un interviu acordat ziarului ZIUA ca Interpolul detine o caseta care ar putea sa faca lumina in cazul Hayssam.
In atentia Comisiei de control al SRI
Deputatul Nati Meir i-a adresat o scrisoare presedintelui Comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, in care arata ca avocatul israelian Mordechai Tzivin doreste sa fie audiat in Parlament, in legatura cu Omar Hayssam. "Domnul avocat mi-a comunicat ca este in posesia unor noi probe, printre care o caseta care incrimineaza un cetatean israelian, un om de afaceri sirian si un senator activ in Senatul Romaniei. In legatura cu omul de afaceri sirian inregistrat pe caseta, nu pot da numele pana cand dl. avocat nu vine in Romania cu caseta, dar pot sa va spun ca este una din persoanele care l-au reclamat la DNA pe directorul unui cotidian central din Bucuresti", arata Nati Meir in scrisoarea adresata lui Radu Stroe.
Raspuns de la Radu Stroe
Alecu Racoviceanu, directorul ziarului " Gardianul", declara ca s-a recunoscut in scrisoarea lui Nati Meir ca fiind directorul de ziar reclamat la DNA. "Eu sunt directorul cotidianului la care se face referire in scrisoare. Iar cel a facut reclamatia la DNA este cetateanul sirian Radwan Aktaa", spune Alecu Racoviceanu. Astfel, potrivit acestuia, cel despre care avocatul israelian spune ca are o caseta care incrimineaza si un cetatean sirian este Radwan Aktaa. ZIUA a scris cum directorul cotidianului "Gardianul" a fost "agatat" de procurori cu un dosar folosit ca instrument de santaj impotriva libertatii presei.
Nati Meir mai arata in scrisoarea trimisa lui Radu Stroe ca "dezvaluirile domnului avocat Tzivin Mordechai fac referire si la persoanele din Serviciile Secrete care au primit bani pentru iesirea de pe teritoriul Romaniei a lui Omar Hayssam, si la un mesaj pe care Omar Haysam a vrut sa-i transmita domnului presedinte Basescu prin intermediul avocatului Tzivin Mordechai". Nati Meir spune ca a hotarat, impreuna cu avocatul Mordechai, sa se intalneasca in Israel pe 7 aprilie, pentru a-i prezenta probele legate de acest caz. Radu Stroe i-a comunicat lui Nati Meir ca " in vederea luarii unei decizii, Comisia solicita avocatului Tzivin Mordechai sa depuna un material scris cuprinzand informatiile pe care le detine in legatura cu implicarea unor inalti ofiteri din cadrul SRI in cazul plecarii din tara a lui Omar Hayssam", iar informatiile privind actele de coruptie savarsite de unii ofiteri SRI sa fie depuse la Parchetul General. Se mai arata ca dupa primirea materialelor, Comisia va decide daca se impune sau nu audierea avocatului israelian.
Mita la SRI
Avocatul Mordechai Tzivin sustine ca un personaj important din cadrul serviciilor secrete ar fi primit o suma importnata de bani pentru a-l ajuta pe Omar Hayssam sa plece din Romania. In privinta rapirii celor trei jurnalisti, Mordechi Tzivin spune ca Omar Hayssam a fost folosit de prieteni, unii dintre ei fiind chiar personaje cu functii inalte in stat, iar unul are o functie foarte mare. "Ce pot sa va mai spun este ca, din cate am auzit de la Hayssam, dar si de la alti oameni, care au incercat sa il ajute, sunt foarte multi oficiali romani si am fost socat cand am auzit".
Solutia Basescu
Mordechai Tzivin sustine ca, in perioada in care sirianul era arestat la Bucuresti, Hayssam l-a rugat sa se duca la presedintele Basescu si sa ii transmita cateva informatii pe care numai presedintele si Hayssam le cunosteau. Lucruri pe care probabil ca le discutasera intre patru ochi. "Mi-a spus chiar ca ar trebui sa merg la presedintele Traian Basescu si ca, daca acesta va fi de acord sa se intalneasca cu el, chiar si pentru cinci minute, totul se va clarifica si ca problema va fi rezolvata. Omar mi-a dat unele informatii, mi-a spus ce sa zic si cum sa zic, dar eu nu am fost la presedinte. Am inteles de la Omar ca totul s-ar fi rezolvat in urma unei scurte intrevederi cu presedintele - conform celor relatate de Omar, avand in vedere relatiile sale trecute cu presedintele - din motive pe care eu le-as numi nu tocmai etice", afirma avocatul.
Tzivin a declarat ca acele informatii ar avea si acum acelasi rezultat daca ar fi comunicate presedintelui, indiferent care este situatia juridica actuala a lui Omar Hayssam. Cu toate acestea, avocatul a lansat si un semnal de alarma, care vizeaza relatia dintre Traian Basescu si serviciile secrete: "Sper ca presedintele dumneavoastra nu stie ce se intampla in unele sectiuni ale serviciilor secrete. Pentru ca, daca stie, trebuie sa isi dea demisia. Sper totusi ca nu stie(...)Am facut lobby pentru Hayssam. Un lobby usor. Iar cei cu care am fost in legatura sunt oficiali si asistenti/ adjuncti ai unor oficiali. Multi dintre ei, nu stiu de ce, simpatizau cu Omar Hayssam. Multi dintre ei nu il vorbeau de rau. Iar unii au zis chiar ca nu el este de vina, ci altcineva. Si o spun din nou. Daca presedintele stie, e mai bine sa nu stie. Sunt foarte bine informat cand fac aceasta declaratie. Nu sunt doar vorbe in vant sau proza."
Tartoussi ramane in Romania
Mustafa Tartoussi, cercetat in legatura cu fuga sirianului Omar Hayssam, ramane in Romania. Instanta suprema a respins, ieri, printr-o decizie definitiva, sentinta Curtii de Apel Constanta potrivit careia armatorul sirian Mustafa Tartoussi putea parasi tara, astfel incat interdictia impusa acestuia ramane valabila.
La sfarsitul lunii aprilie, instanta constanteana admisese plangerea impotriva interdictiei de parasire a tarii, dar aceasta a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Constanta, judecatorul Zoita Frangu, declara atunci ca instanta a revocat masura de interdictie ca urmare a faptului ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a transmis in timp util dosarul penal la Constanta. La aproape o luna de la disparitia lui Hayssam, mai exact in 6 august 2006, autoritatile au anuntat ca detin indicii importante cu privire la posibila implicare a lui Tartoussi in parasirea ilegala a tarii noastre de catre Hayssam. Atunci, procurorii Parchetului General au decis arestarea unei nave aflate sub pavilion coreean, declansand in acelasi timp urmarirea penala impotriva armatorului acesteia, Mustafa Tartoussi.
Vasul "Iman T" a fost sechestrat in Portul Constanta, anchetatorii banuind ca Omar ar fi reusit sa fuga la bordul acestei nave, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, cu destinatia Siria. Nava "Iman T", s-a reintors in portul Constanta la inceputul lunii august, iar peste patru zile a fost arestata si asupra sa a fost instituit sechestru. Mustafa Tartoussi mai are un dosar penal pentru fals, uz de fals si tentativa de inselaciune, inca din anul 2005.
Dosar politico-penal
Alecu Racoviceanu (foto), directorul cotidianului "Gardianul", a fost "agatat" de procurorii DNA cu un dosar folosit ca instrument de santaj impotriva libertatii presei.
Dosarul stagneaza dintr-o evidenta lipsa de probe, dar ideal pentru a fi folosit de anumite cercuri de interse. "M-am convins ca, de mai bine de un an si jumatate, Departamentul National Anticoruptie incearca sa ma tina <<agatat>> prin plangerea penala facuta de un sirian, Radwan Aktaa, un personaj peste care am dat in urma cu doi ani, in timp ce incercam sa aflu cat mai multe amanunte despre mult prea celebrul Omar Hayssam. Nu are rost sa repet acum tot ce am aflat despre Aktaa, de la afacerile cu terenuri facute la marginea Bucurestiului, pana la faptul ca s-a folosit de DNA ca sa poata pastra o ferma primita de la conducerea comunei Pantelimon si pana la faptul ca de multi ani se lauda ca este prieten cu ministrul Vasile Blaga.", ne-a declarat Alecu Racoviceanu.
Cheia Yassin
Doctorul Mohamed Yassin, personaj controversat, pe care presedintele Traian Basescu l-a delegat sa intermedieze eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak, ar putea sa provoace un nou scandal.
Informatiile detinute de Comisia parlamentara de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii dovedesc ca acesta, desi era monitorizat de serviciile secrete, a fost folosit de catre Cotroceni pentru rezolvarea crizei jurnalistilor.
In ciuda acestei situatii, Traian Basescu nu a fost deranjat. In luna iunie 2005, doctorul Yassin devenea "beneficiarul cinstit al averii lui Hayssam".
Liderul Ligii Arabilor din Romania preluase o mare parte din averea lui Omar Hayssam, incluzand actiuni, bani si active ale acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.