Cabinetul Tariceanu a fost votat de Parlament in ciuda obiectiilor si a amenintarilor voalate sau fatise. PD, PLD impreuna cu PRM, care de altfel a votat impotriva, nu au forta necesara de a pune dificultati majore noii echipe guvernamentale. PSD si
Cabinetul Tariceanu a fost votat de Parlament in ciuda obiectiilor si a amenintarilor voalate sau fatise. PD, PLD impreuna cu PRM, care de altfel a votat impotriva, nu au forta necesara de a pune dificultati majore noii echipe guvernamentale. PSD si PC nu vor pierede nici un prilej de a taxa Executivul, dar nu vor merge pana la introducerea sau votarea unei motiuni de cenzura. Motivul este simplu, nici unul dintre partidele parlamentare nu doreste alegeri anticipate. In consecinta Guvernul Tariceanu bis, desi ultraminoritar, evolueaza intr-o conjunctura politica favorabila, avand toate premisele sa functioneze pana la sfarsitul mandatului. Ba chiar isi poate prelungi evolutia inca sase luni, de la termenul limita, avand in vedere ca legea fundamentala prevede aceasta posibilitate.
Seful statului a anuntat ieri ca nu capituleaza. Mai mult, intr-un discurs populist, citit in fata natiunii a dat solutii pentru dezamorsarea crizei: modificarea Constitutiei si introducerea votului uninominal. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis ieri ca Legea de modificare a Legii referendumului, prin care se simplifica procedura de demitere a sefului statului, este neconstitutionala. Asa incat liderul de la Cotroceni ramane ferm pe pozitii. Acelasi lucru se intampla si cu Guvernul Tariceanu. (Mihai TOADER)
Presedinte in Opozitie
Presedintele Traian Basescu a intrat in Opozitie alaturi de PD. Intr-un discurs cu puternice accente populiste, presarat din plin cu formulari de genul "dragi romani" sau "ma adresez dumneavoastra", Basescu a desfiintat Guvernul "ultra-minoritar" si a venit cu propriile solutii pentru iesirea din criza. Pentru prima data, presedintele a vorbit despre necesitatea modificarii Constitutiei pentru a evita blocajele institutionale. El a reluat tema votului uninominal, atacand dur Parlamentul care s-a aratat dezinteresat de subiect si a cerut separarea politicii de afaceri, prin adoptarea legii ANI. "Este inadmisibila amanarea si amputarea Legii si este dezonorant sa ne luam angajamente fata de UE, si apoi sa le incalcam, sub pretextul ca ne-am atins obiectivele", a atacat Basescu.
Guvernul ca un consiliu de administratie
"Actualul Guvern seamana cu un consiliu de administratie, care reprezinta interesele de afaceri, nu interesul general. Cine este interesat sa avem un Guvern slab, incapabil sa promoveze reformele de care este atata nevoie?", a atacat Basescu. Replicile dure nu s-au oprit aici. Seful statului a invocat faptul ca vointa majoritatii nu este corect reflectata in structura puterii politice. "Parlamentul a votat un nou guvern. Insa responsabilitatea mea politica ma determina sa va spun ca acesta este un guvern cu o sustinere directa de numai 20% in Parlament si cu o majoritate negociata in culise, nu asumata la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar", a continuat presedintele, neuitand sa aminteasca de ministrii PD care au fost dati afara desi erau apreciati de cetateni. Basescu a sustinut ca cei care vor "un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct in anii de dupa 1989". "Noul guvern ultra-minoritar are o serioasa problema de legitimitate politica. Mi-e greu sa inteleg cum un partid aflat in opozitie sustine la investitura acest Cabinet, dar spune ca ramane mai departe in opozitie, ceea ce inseamna ca NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democratia din Romania si sunt convins ca alegatorii ii vor sanctiona dur pe toti cei care s-au facut complicii acestui aranjament de culise", a punctat presedintele.
Doua Romanii
El a acuzat existenta a doua Romanii: cea a "baietilor destepti" - care s-au imbogatit pe cai ilegale si mai ales prin parazitarea banilor publici - si cea a oamenilor de afaceri corecti, onesti si competenti care nu-si primesc recompensa meritata. El a spus ca motivele actualei crize sunt nedreptatea sociala si confuzia institutionala. "Nedreptatea sociala este resimtita de toti cei care muncesc si vad ca au castiguri mici, in timp ce hotii de toate felurile acumuleaza averi uriase. Confuzia institutionala este generata de ambiguitatile si impreciziile textului constitutional", a spus Basescu.
Modificarea Constitutiei
Basescu a reprosat Parlamentului ca de 50 de zile nu si-a facut timp pentru a-i trimite un aviz pe tema votului uninominal. "Am convingerea ca, daca azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, intre doi-trei sefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atat de scazuta", a spus presedintele. El a spus ca Romania are nevoie si de o noua Constitutie, capabila sa evite blocajele institutionale si care sa fie adaptata realitatilor. "Dar mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului roman sa nu fie sufocata", a continuat seful statului. (Anca HRIBAN, Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)
Atac la anchetati
Presedintele Traian Basescu i-a atacat ieri, in discursul sau, pe cei care aflati in atentia Justitiei spun ca sunt supusi unor acte de "politie politica".
"Pentru prima data dupa 1989, mai multi demnitari de rang inalt au putut fi anchetati, iar toti cei care au comis infractiuni au inteles ca nu mai pot ramane deasupra legii. S-a reusit diminuarea coruptiei, insa cei corupti - speriati de actiunea unei Justitii independente - au reactionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, incepand cu societatea civila. Pentru ei, daca justitia isi face cu adevarat datoria, avem de-a face cu acte de asa-zisa "politie politica", a spus Basescu. Seful statului s-a plans de faptul ca de cate ori "a pus degetul pe rana", i s-a raspuns ca este impartial. "Dar va intreb un lucru: daca un om politic responsabil, adus de cetateni in functia de sef al statului, nu incearca sa schimbe Romania <<baronilor>> si a grupurilor de interese nelegitime, atunci cine o mai poate face? Nu voi abandona lupta", a conchis Basescu. (C.E.).
Ioan Talpes il duce pe Tariceanu la Curte
Liderul Uniunii Populare Social Crestine, Ioan Talpes, a anuntat ca va contesta astazi la Curtea Constitutionala "grava incalcare a Constitutiei care a avut loc in Parlament" prin votul acordat noului Guvern si a sustinut ca liderul PSD, Mircea Geoana, ar trebui sa fie prim-ministru.
"S-a ajuns la una dintre cele mai spectaculoase situatii din istoria politica a Romaniei. Calin Popescu-Tariceanu nu mai poate fi nominalizat premier, pentru ca Alianta D.A. s-a rupt. Parlamentul a votat, in 2004, un program politic al Aliantei, iar ruperea acesteia lasa acum Guvernul fara program politic. Conform Constitutiei, presedintele Traian Basescu ar trebuie sa-l desemneze premier pe presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru ca parlamentarii social-democrati sunt majoritari in Parlament", a apreciat Talpes. In opinia senatorului independent, "s-a fortat o stare de fapt si foarte multi dintre parlamentari au votat in necunostinta de cauza sau influentati de conjunctura politica". El considera ca nu se va ramane la aceasta formula de guvern, in conditiile in care Curtea Constitutionala "va fi interesata sa respecte legea din Romania". Trebuie amintit ca, in urma cu aproape doi ani, senatorul Ioan Talpes a fost primit in audienta la Traian Basescu exact in ziua in care jurnalistii rapiti in Irak se intorceau in tara si in ziua in care fostul sef al SIE si-a dat demisia din PSD. Talpes afirma la acea data ca s-a intalnit cu seful statului pentru a-l asigura de sprijinul sau in procesul de integrare a Romaniei in UE. "I-am spus ca se poate baza pe mine", declara senatorul. Surse din anturajul celor doi politicieni au confirmat insa, la acel moment, faptul ca Talpes l-a asigurat pe Basescu de faptul ca detine dosare si informatii despre fosti colegi din PSD care ar putea ajuta la rezolvarea puzzle-ului Omar Hayssam. Avand in vedere ca Talpes se despartise de adversarii prietenului sau Ion Iliescu, respectiv actuala conducere a PSD, in conditii nu tocmai civilizate, senatorul avea toate motivele pentru a merge cu turnatoria la Basescu. (C.E.; R.I.P.)
Traian Basescu nici nu se gandeste la demisie
Traian Basescu a tinut ieri sa raspunda zvonurilor aparute in ultima vreme privind o posibila demisie a sa din functie. El a spus raspicat ca nu va renunta la mandat pentru a nu face parte din categoria celor care ii tradeaza pe cei care i-au ales.
"O parte dintre actualii politicieni pot sa va tradeze si tocmai au facut-o, dar nu au cum sa va invinga! Pentru ca am fost ales de dumneavoastra, eu nu am motive sa capitulez", a declarat presedintele. El a tinut sa sublinieze ca: "o capitulare din partea mea m-ar pune in tabara oamenilor politici incorecti fata de electorat si ar mentine la nesfarsit actualul sistem oligarhic". "Nu voi permite ca asa ceva sa se intample sub mandatul meu de presedinte al Romaniei", a mai declarat Basescu. (A.H.)
Ministrii depun astazi juramantul
Noii ministri ai Cabinetului Tariceanu vor depune juramantul in fata presedintelui Basescu, astazi, la ora 18.00. Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se arata ca Traian Basescu a semnat, ieri, decretul privind revocarea din functie si numirea unor membri ai Guvernului, in baza aprobarii Parlamentului. Conform sursei citate, ceremonia de investire va avea loc la Palatul Cotroceni, astazi, la ora 18.00, dupa publicarea decretului in Monitorul Oficial. Guvernul restructurat a fost validat de Parlament cu 302 voturi favorabile si 27 de voturi impotriva. (A.H.)
Turcan zelos
Noul purtator de cuvant al Presedintiei a urmarit cuvant cu cuvant discursul lui Traian Basescu. Valeriu Turcan, proaspat numit in locul Adrianei Saftoiu a dat dovada de exces de zel si a verificat cu pixul pe foaie, mai ceva ca ziaristii prezenti la Cotroceni, fiecare fraza rostita de presedinte. In paralel, Basescu a avut probleme cu rostirea discursului, desi acesta era scris. "Permiteti-mi sa reformulez" a spus seful statului la un moment dat, cand in loc sa citeasca "Guvern minoritar" a citit "Guvern majoritar". (R.A.)
PD contesta Guvernul
PD ar putea sa conteste Guvernul PNL-UDMR la Curtea Constitutionala, sustinand ca a fost format fara sa respecte Constitutia, in lipsa unor acte normative absolut necesare, iar noile ministere aparute au fost votate de Parlament fara sa aiba legi de infiintare, organizare si functionare. Surse din PD au spus ieri, pentru Mediafax, ca, potrivit articolului 117 din Constitutie, "ministerele se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza potrivit legilor proprii". Sursele citate au precizat ca in prezent nu exista legi de infiintare, organizare si functionare pentru Ministerul Economiei si Finantelor; Ministerul Internelor si Reformei Administrative; Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului; Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse; Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale; Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor; Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. "Guvernul cu cele opt ministere nou aparute nu respecta Constitutia. Portofoliile respective nu au legi de infiintare, de organizare si functionare", au mai spus sursele PD. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.