Dupa „Evanghelistii" si „Hai sa facem sex", si-a regizat demiterea. Controversatul Benoit Vitse a regizat si a jucat un „one-man show" in care povesteste cum a fost izgonit de la conducerea Ateneului din Iasi.

„Este o escrocherie intelectuala si cred ca merit ca oamenii sa stie acest lucru", a declarat Benoit Vitse, directorul Ateneului iesean, inainte de a urca pe scena, unde si-a jucat propria drama. „Sedinta comisiei de evaluare", piesa semnata, regizata si jucata de Benoit Vitse, a fost un spectacol savuros, care a reusit sa stirneasca hohote de ris si aplauzele publicului.

La fel ca in realitate, din Comisia de evaluare a directorului Ateneului au facut parte scriitorii Lucian Vasiliu, Cassian Maria Spiridon si Valeriu Stancu, rectorul Universitatii de Arte „George Enescu", Viorel Munteanu, directorul de strategii din cadrul primariei, Cosmin Coman, viceprimarul Adascalitei, directorul Colegiului „Emil Racovita", Seryl Talpalaru. Toti insa sub o singura interpretare: a lui Benoit Vitse, care a jucat pe rind rolul de victima si cel de calau.

„Obsedat sexual?"

Una dintre intrebarile adresate de „comisie" a fost direct legata de punerea in scena a piesei „Hai sa facem sex", a lui Valentin Krasnogorov. „Domnule Vitse, sinteti obsedat sexual?" Raspunsul a venit timid: „Dar aceasta piesa a fost jucata in toata Europa, numai la Primaria Iasi au fost probleme". „Poate pentru ca numai la noi se face treaba serioasa", a replicat comisia, in hohotele spectatorilor.

O alta piesa pusa in scena si care a fost atacata de membrii comisiei a fost „Evanghelistii" Alinei Mungiu-Pippidi. „Sinteti ateu, evreu, chiar comunist", a subliniat comisia. „Sint evreu, maghiar, homosexual… sint o tara intreaga", i-a raspuns Vitse lui Vitse. La finalul evaluarii, la fel ca in realitate, Benoit Vitse a primit 61,83 puncte dintr-un minimum de 70 de puncte necesare mentinerii postului de director. Ultimul rol a fost cel al primarului Gheorghe Nichita. „Ati avut succes la Ateneu. Dar nu are nici o importanta. Ati cistigat in justitie, dar nu are nici o importanta, primarul sint eu (…). M-ati acuzat ca nu am venit la Ateneu, dar ati deformat realitatea: am fost de cinci ori la Ateneu, la sedintele PSD", si-a incheiat rolul Vitse, in ropote de aplauze.