Cu cit suporterii sint mai numerosi, cu atit amfitrionii beneficiaza de mai mult ajutor de la „fluieras".

Proverbialul ajutor de cinci la suta acordat de arbitri echipelor care evolueaza pe teren propriu a fost demonstrat stiintific de catre un cercetator al departamentului de psihologie din cadrul Facultatii de Arta si Stiinta a Universitatii Harvard. Ryan Boyko a studiat, in perioada 1992 - 2006, mai mult de 5.000 de meciuri de fotbal din prima liga engleza, monitorizind 50 de arbitri. Cercetatorul a ajuns la concluzia ca ajutorul dat de arbitri formatiilor-gazda este direct proportional cu numarul de suporteri prezenti pe stadion. „Personalitatea arbitrilor si marimea audientei sint variabilele care determina gradul de avantaj oferit gazdelor", sintetizeaza Boyko.

Potrivit studiului, echipele-gazda monitorizate au inscris, in medie, 1,5 goluri pe meci in partidele jucate in fata propriilor suporteri, in timp ce, in confruntarile disputate in deplasare, media punctelor inscrise a scazut la 1,1 goluri pe meci.

O alta concluzie a studiului a relevat faptul ca, la fiecare 10.000 de suporteri in plus, ajutorul acordat de arbitru creste cu 0,1 goluri in medie.

Pe de alta parte, cercetarea intreprinsa de omul de stiinta de la Harvard a scos la iveala ca arbitrii acorda mai multe penalty-uri in favoarea echipei care joaca acasa, ca urmare a influentei exercitate de suporteri. Cu toate acestea, nu toti arbitrii sint influentati in acelasi mod. Cei experimentati tind sa opuna o rezistenta mai mare la presiunea venita din partea tribunelor, concluzioneaza Ryan Boyko.