Administratorul "Explomar" SA Caras-Severin, societate care a efectuat ani de zile lucrari in zona Rusca Montana, acuza firma patronata de familia Videanu, "Marmosim" SA, ca a incalcat legea referitoare la licentele de exploatare a zacamintelor de ma
Administratorul "Explomar" SA Caras-Severin, societate care a efectuat ani de zile lucrari in zona Rusca Montana, acuza firma patronata de familia Videanu, "Marmosim" SA, ca a incalcat legea referitoare la licentele de exploatare a zacamintelor de marmura. Este vorba de carierele pe care le detine in localitatea Rusca Montana din judetul Caras-Severin. Pentru perimetrul Dealul Maria, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucuresti a organizat, in anul 1999, o licitatie pentru licienta de explorare. Aceasta a fost atribuita societatii "Marmosim" SA, desi firma lui Videanu nu indeplinea conditiile de participare avand datorii la bugetul de stat. Mai mult, "Marmosim" a depus documentatia pentru licenta de exploatare, desi anuntul licitatiei era pentru explorare. Toate aceste nereguli au fost reclamate de catre ceilalti participanti la licitatie, dar nici o institutie abilitata nu a luat vreo masura.
Un alt perimetru din Rusca Montana, este vorba despre Dealul Plumbului, a fost atribuit tot societatii "Marmosim". De aceasta data prin incredintare directa. In adresa numarul 94/15.01.2007 prin care ANRM Bucuresti raspunde contestatarilor, se precizeaza ca licenta de exploatare din perimetrul carierei Dealul Plumbului Nord a fost negociata direct, in temeiul art. 10 alin 2 lit a din Legea minelor nr. 61/1998 care arata ca licenta se acorda "titularului licentei de explorare, la solicitarea acestuia". Titularul care a efectuat lucrari de cercetare in baza carora a pus in evidenta zacamantul. Trebuie precizat ca in perioada in care "Marmosim" ar fi trebuit, daca tinem cont de explicatiile ANRM, sa execute lucrari de explorare (cercetare, foraje), pentru zona respectiva exista deja un astfel de permis. Concret, lucrarile de cercetare si foraj fusesera efectuate de fosta inteprindere IPEG Caransebes, actual SC "Formin" SA. Toate aceste lucrari de cercetare si foraj au fost efectuate cu fonduri alocate de la bugetul de stat, beneficiarul cercetarii fiind chiar ANRM Bucuresti.
In aceste conditii, sunt posibile doar doua variante: fie societatea lui Videanu a depus documentatia la ANRM pentru exploatare fara sa execute lucrarile de cercetare si foraj, fie a depus documentatia in baza cercetarilor efectuate de IPEG Caransebes. In ambele situatii, societatea presedintelui executiv al PD se face vinovata de fraudarea bugetului Romaniei.
O explicatie pentru modul in care primarul general al Capitalei a reusit sa puna mana pe carierele de la Rusca Montana ar putea fi fostul director general de la SC "Maromism" SA, Eugen Schwartz. Coincidenta, acesta este ex-directorul general al departamentului de control din ANRM.
Exploatarea si explorarea sunt totuna
Parcurgand firul evenimentelor, remarcam faptul ca ANRM a organizat in anul 1999 un concurs de oferte pentru concesionarea lucrarilor de explorare a perimetrului Ruschita - Dealul Mariei. Desi oferta financiara a "Marmosim" a fost net inferioara fata de cele depuse de ceilalti contracandidati, firma patronata de familia Videanu a avut castig de cauza. Asta fara a mai lua in consideratie faptul ca oferta "Marmosim" se referea la exploatare si nu la explorarea zacamintelor, asa cum se solicita in caietul de sarcini. De altfel, in cadrul respectivului perimetru exista rezerve omologate si inscrise in evidenta centralizata a statului pentru exploatare. Intr-o asemenea situatie, conform Legii minelor, pentru aceste rezerve se scoate la licitatie exploatarea lor si nu explorarea.
In timpul licitatiei, celelalte firme participante au contesat dreptul de participare la concurs a firmei "Marmosim", mai ales ca aceasta avea, la data depunerii ofertei, datorii catre bugetul de stat. Fapt care exclude o firma cu datorii de la o licitatie publica. Aceste lucruri nu au contat insa. Mai mult, societatea lui Adriean Videanu a reusit sa obtina si concesionarea exploatarii Ruschita - Dealul Plumbului, ajungand astfel sa detina monopolul asupra marmurei. Iar astfel, prin exploatarea zacamintelor de catre o singura societate, statul este prejudiciat, redeventele incasate fiind nesemnificative, datorita cantitatilor mai mici exploatate.
Pe de alta parte, ANRM si Guvernul aveau obligatia conform art. 57 din HG 639/1998 sa acorde concesionari directe societatilor care aveau inainte in administrare exploatari de resurse, pana la data de 16.06.1999. Dupa expirarea termenului, concesionarile trebuiau scoase la licitatie. Lucru care nu s-a intamplat, desi existau firme care isi exprimasera intersul de a concesiona exploatarea acestor perimetre.
Culoarea politica nu conteaza in afaceri
Desi pozeaza intr-un dusman al PSD, Adriean Videanu a colaborat cat se poate de bine cu fosta guvernare. Dovada in acest sens este faptul ca afacerea cu marmura de la Rusca Montana pusa la cale de primarul general al Capitalei a fost definitivata de regimul social-democrat.
Astfel, prin Hotararea nr. 494 din 18 aprilie 2003, Guvernul Nastase aproba licentele de concesiune a activitatii miniere din exploatare, act incheiat intre ANRM, in calitate de concedent, si "Marmosim" SA, de concesionar al perimetrelor de exploatare Ruschita si Bucova Est, din judetul Caras-Severin. Respectiva hotarare a primit avizele favorabile ale ministrului Industriei si resurselor de la acea vreme, Dan Ioan Popescu (foto), ale ministrului Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, precum si ale presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Maria Iuliana Stratulat.
Dupa venirea la putere a PD, Videanu si-a continuat fara probleme afacerile, dar de aceasta data din postura de dirijor. Astfel, omul de casa al lui Adriean Videanu, Gheorghe Pogea (fost administrator al "Marmosim") a fost promovat in fotoliul de vicepremier al Romaniei. Fostul membru al sectiei economice a Consiliului Judetean al Partidului Comunist Roman ajuns, dupa decembrie 1989, manager general, la societatea lui Videanu si sef al PD Hunedoara, acesta a parasit dupa cateva luni postul de vicepremier. Gheorghe Pogea s-a aflat in carti pentru a fi numit "City Manager" al Capitalei. Din fericire acest proiect a fost abandonat.
Schimb de terenuri ilegal
Marmura de la Rusca Montana nu este singura afacere in care e implicata firma primarului general al Capitalei.
Pe langa licitatiile cu dedicatie pe care le-a castigat si incredintarile directe ale unor contracte de care a avut parte, "Marmosim" a mai efectuat si un schimb ilegal de terenuri cu Romsilva. Intamplator sau nu, terenurile primite de societatea presedintelului executiv al PD din partea Romsilva se aflau deasupra zacamintelor de marmura omologate de la Dealul Mariei.
In schimbul acestora, Romsilva a primit din partea lui Videanu un teren intravilan pentru care, lucru extrem de grav, firma edilului sef din Bucuresti nu avea acte de proprietate.
Imbogatit prin eludarea legii
Afacerile de zeci de milioane de euro ale lui Adriean Videanu au la baza exploatarea unor cariere de marmura care, legal, nu ar trebui sa ii apartina. Modul in care presedintele executiv al PD a reusit sa puna mana pe
"Marmosim" ridica numeroase semne de intrebare.
Consiliul local Rusca Montana atentiona, in scris, Fondul Proprietatii de Stat (FPS), la data de 27 ianuarie 1998, ca nu poate privatiza SC "Marmosim" SA intrucat exista un litigiu pe teren, pentru anularea certificatului de proprietate. Cu toate acestea, la numai doua zile diferenta, FPS a vandut pachetul majoritar societatii lui Videanu, "Titan Mar". In 16 iunie 1998, Consiliul Local Rusca Montana a castigat procesul la Curtea Apel Timisoara, prin sentinta civila nr. 131, anuland ca nelegal certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis lui Videanu. Numai ca, in iunie 1999, la Curtea Suprema, sentinta a fost casata, iar cauza a fost trimisa la rejudecare. Dosarul a fost apoi ingropat, Videanu exploatand din greu carierele primite "cadou". Lucru care l-a propulsat pe Adriean Videanu in topul celor mai bogati 300 de romani. In timp ce averea democratului din fruntea Primariei Capitalei creste ca in povesti, prin eludarea statului, organele care ar trebui sa ancheteze toate aceste matrapazlacuri pastreaza o tacere cel putin complice.
Japca pe terenurile din Caras-Severin
Inainte de a pune mana pe carierele de marmura, Ministerul Industriilor a oferit societatii "Marmosim" o suprafata de teren de 15.0541 mp, situata in zona Ruschita, in baza titlului de proprietate seria MO 3, nr. 2240 din data de 22.08.1995. Interesant este ca, in urma masuratorilor efectuate de SC "Eurostil Proiect" SRL Deva, s-a stabilit ca Marmosim a ocupat o suprafata de 18.4547 mp. Practic, continuand seria ilegalitatilor, firma presedintelui executiv al PD a dobandit peste trei mii de mp, in plus, fata de titlul de proprietate. Este semnificativ faptul ca tocmai pe aceasta suprafata se afla platformele de excavatie. In plus, certificatul de atestare a dreptului de proprietate este dubios din cauza lipsei avizului compartimentului de Urbanism si Amenajarea Teritoriului Caras-Severin.
Conform Legii 213/1998 exista posibilitatea ca dreptul de proprietate sa fie atacat intrucat terenul in cauza face parte din domeniul public al statului. Legea privind proprietatea publica nu prevede nici o exceptie de atribuire a terenurilor in proprietatea societatilor comerciale. In conformitate cu art. 11, aliniatul 1, aceste terenuri pot fi date in administrare, concesionate sau inchiriate. Chiar daca "Marmosim" are o parte din teren, Legea 61/1998 - Legea Minelor - prevede la art. 1 ca "resursele minerale situate pe teritoriul si in subsolul tarii fac obiectul exclusiv al proprietatii publice". Mai mult, o suprafata de 2780 mp ajunsa la Videanu face parte din domeniul public comunal Rusca Montana, aflat in inventarul Consiliului Local, fiind inscris in Cartea Funciara 636 R Montana, sub nr. top 2550, proprietar ramanand statul roman.
O mica evaziune fiscala
Nu numai modul in care Adriean Videanu a reusit sa puna mana pe marmura de la Rusca Montana ar trebui investigat de organele statului. Si aspectele de ordin fiscal ar trebui sa faca obiectul unei anchete. Mai ales ca Administratia Finantelor Publice a certificat, prin adresa nr. 212489 din 19.06.2002, faptul ca SC "Titan Mar - Marmosim" a fost depistata si sanctionata in doua randuri pentru evaziune fiscala. In 2002, firma actualului primar general al Capitalei, pe atunci deputat, figura cu datorii de ordinul miliardelor de lei, pentru neplata obligatiilor sociale catre fondurile de stat, precum si fata de mai multi furnizori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.