Acum patru ani, Adrian Nastase a declansat o adevarata prigoana a democratilor, in speranta ca PD va ramine o cochilie goala. Astazi, Alianta D.A. se transforma in Alianta URA. Ura PSD fata de PD, a PNL-ului fata de Basescu, a lui Basescu fata de PNL si PSD. Cistigator este, momentan, PSD.

Tot ceea ce se intimpla zilele acestea nu face altceva decit sa confirme strategia PSD. In euforia divortului de partenerii pedisti, penelistii cred ca sint cu sacii in caruta pentru urmatorii doi ani. Nimeni nu a dat atentie prea mare recentei declaratii adoptate de PSD in urma cu doua zile. Lectura ei arata cit de desarte pot fi sperantele liberalilor si cit de profunda este ura pesedistilor impotriva intregii Aliante, nu numai fata de PD.

PSD a profitat si a dat lovitura de gratie Aliantei indepartind PD de prima linie. Dupa ce a dezbinat Alianta, ii va fi mult mai usor sa lupte impotriva fiecarui partid in parte. Aproape diabolic, s-ar putea spune, PSD s-a folosit cu brio de Traian Basescu, speculind slabiciunea acestuia pentru scandaluri. Partidul lui Geoana vrea indepartarea totala a Aliantei de la guvernare. PD a fost primul pas. Al doilea va fi atacul la PNL. De altfel, pesedistii spun, negru pe alb, ca voteaza acest guvern doar pentru a da tarii trei luni de liniste. Ei ameninta cu motiunea de cenzura Cabinetul Tariceanu, daca nu isi plaseaza politica in limite constitutionale, numind noul cabinet „unul de tranzitie".

Pe de alta parte, consecventa cu care PSD urmareste, de ani buni, si dizolvarea PD arata ca cele doua partide sint pe pozitii ireconciliabile. In cei doi ani in care democratii s-au aflat la guvernare, conflictul s-a acutizat prin racolarea multor primari pesedisti, dar si prin insistenta cu care ministrul Justitiei a apasat pe pedala luptei anticoruptie. Pesedistii cred ca suspendarea lui Traian Basescu, concomitent cu expedierea in opozitie a democratilor, va reprezenta un nou inceput pentru evolutia in bine a partidului. Exista, la nivelul conducerii, convingerea ca PSD nu s-ar fi putut lupta cu partidele Aliantei daca acestea ramineau impreuna sub caciula D.A., considerata un simbol moral de o mare parte a populatiei. Asa ca, pentru ei, din punct de vedere tactic, indepartarea PD este de departe cea mai buna solutie. Pesedistii, dar si unii penelisti, cred ca gura mare a PD il va pierde in opozitie, pentru ca electoratul este deja satul de scandal. Tot ei spun ca PD nu se va mai putea manifesta ca un partid cu spirit de haita, pentru ca nu mai are un lider care sa-l conduca eficient.

A doua tinta este PNL. Deocamdata liberalii sint intr-un aparent avantaj, fiind la putere. Slabiciunea lor este insa UDMR si pesedistii au amenintat direct cu motiune Guvernul daca vor constata cea mai mica deraiere de la interesul national. Cum asta e o chestiune subiectiva, probabil ca la un moment dat PSD va decide introducerea unei motiuni de cenzura. Liberalii cred ca prietenii lor social democrati se vor mentine in limitele unei opozitii decente, fara accente populiste. PSD, pe de alta parte, stie ca, pentru electoratul sau, a sustine pina la capat un guvern PNL-UDMR este de neconceput. De aceea nici nu s-a mers pe un protocol scris cu actuala putere, desi au fost voci care ar fi vrut acte parafate si semnate. La un moment dat, partidul lui Geoana va fi nevoit sa se distanteze de acest Guvern, indiferent cit de multe prietenii se vor fi legat. Acest lucru il stie si Traian Basescu si, de aceea, solicita atit de insistent acum asumarea transparenta a noii majoritati. Presedintele vrea ca PSD sa-si aiba numele legat de acest cabinet de tranzitie, pentru ca social democratii sa nu rastoarne electoral situatia in favoarea lor. Fara gura mare a PD si uzati de o guvernare minoritara, liberalii sint de pe acum victime sigure.

Asadar ne asteapta o luna, doua de liniste aparenta, dupa care o vom lua din nou de la capat cu alte scandaluri. In care prezenta PSD va fi tot mai simtita.