Guvernul restructurat este ca si trecut de votul de astazi din Parlament. Calculele pe hartie arata ca cei 255 de parlamentari ai PNL, PSD si UDMR sunt suficienti pentru ca Executivul sa primeasca un vot favorabil. Pentru a trece de Senat si Camer
Guvernul restructurat este ca si trecut de votul de astazi din Parlament. Calculele pe hartie arata ca cei 255 de parlamentari ai PNL, PSD si UDMR sunt suficienti pentru ca Executivul sa primeasca un vot favorabil. Pentru a trece de Senat si Camera Deputatilor noul Cabinet Tariceanu are nevoie de voturile a jumatate plus unu din numarul parlamentarilor, adica de 235. Grupurile minoritatilor nationale vor adopta si ele, cel mai probabil, o pozitie favorabila Guvernului restructurat. Cum votul va fi secret cu bile, este de asteptat ca si unii dintre peremisti si conservatori sa se alature echipei lui Tariceanu, de frica anticipatelor. PSD a anuntat ca va sprijini conditionat un Guvern restrucuturat. PRM si PC au fost categoric impotriva, invocand ca pretext includerea udemeristilor in componenta noului Cabinet. PLD si PD nu vor participa la votarea Guvernului. Mai mult chiar, democratii incearca pe toate caile sa convinga parlamentari de la alte partide sa nu voteze pentru PNL-UDMR. Planul PD anti-Tariceanu cuprinde si interdictia data activistilor din teritoriu de a se da jos din functiile pe care le detin. (D.I.)
"O structura mai eficienta"
Lista propunerilor pentru noul Cabinet a fost prezentata ieri, la Palatul Victoria, de premierul Tariceanu, acesta afirmand ca Guvernul trebuie sa aiba o structura mai eficienta, de factura europeana si care sa corespunda obiectivelor strategice ale Romaniei in calitate de stat membru. Tariceanu a prezentat premisele avute in vedere la stabilirea noului Cabinet, enumerand integrarea "de facto" a Romaniei in UE, continuarea actiunilor cuprinse in Programul de guvernare, corelarea intre Guvern si administratia romana cu institutiile europene, necesitatea cresterii calitatii actului de guvernare. Premierul a reafirmat ca lupta impotriva coruptiei ramane obiectivul principal al Guvernului, adaugand ca Executivul va actiona pentru indeplinirea obiectivelor privind functionarea unui sistem de justitie modern, in folosul cetateanului, reducerea decalajelor interne intre diferite regiuni ale Romaniei, precum si in raport cu celelalte state europene. Seful Cabinetului a precizat ca numarul secretarilor de stat din anumite ministere ar putea fi modificat, iar o serie de autoritati nu vor mai fi gestionate de Cancelaria premierului. Primul-ministru a mentionat ca programul de guvernare nu va fi modificat. In privinta Cancelariei, Tariceanu a precizat ca in actul normativ care va cuprinde noua formula de organizare a Guvernului va fi inclusa si structura care functioneaza in jurul primului-ministru, respectiv SGG si Cancelaria. Premierul a spus ca SGG va continua sa functioneze, dar nu va mai fi condus de un ministru delegat, ca pana in prezent, ci de un secretar general cu rang de inalt functionar public. "Va avea cel mai inalt rang de functionar public din Romania", a subliniat Tariceanu. (O.B.)
Directivele lui Geoana
PSD va vota Guvernul restructurat, nu se va alia sub nici o forma cu guvernarea si continua demersurile privind suspendarea presedintelui. Aceste decizii au fost luate ieri, de liderii partidului, dupa o sedinta cu liderii de filiale judetene ale partidului. Mircea Geoana a amenintat cu motiune de cenzura in cazul in care extinderea portofoliilor UDMR va conduce si la urmarirea procesului de realizare a autonomiei pe criterii etnice. Impotriva deciziei de sustinere a Guvernului restructurat au votat liderii organizatiilor Vaslui si Covasna.
Presedintele PSD Mircea Geoana a tinut sa mentioneze ca mandatul noului Guvern este unul limitat care ar trebui sa se axeze pe o serie de conditii. El a enumerat indeplinirea obligatiilor europene, cresterea absorbtiei fondurilor comunitare, finalizarea programului post-aderare si lamurirea acuzelor de coruptie pe care presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar si PD si PNL, si le-au adus reciproc. Geoana a vorbit si despre depolitizarea Justitiei si dezamorsarea "grupurilor oligarhice" din spatele PNL si al PD. Liderul social-democrat a criticat comasarea Ministerului de Finante cu Ministerul Economiei si Comertului, apreciind ca este "o idee nefericita". Aproape in fiecare fraza rostita, Geoana a spus ca PSD nu se va asocia acestei guvernari si ca social-democratii au ales raul cel mai mic. El a mai spus ca PSD va continua demersurile de suspendare a lui Traian Basescu din functia de presedinte si a aratat ca liderii de filiale judetene au fost instruiti sa inceapa pregatirile pentru organizarea referendumului de suspendare. Geoana l-a avertizat pe Tariceanu ca este direct responsabil daca extinderea portofoliilor UDMR va avea drept consecinta si intensificarea eforturilor in vederea realizarii autonomiei pe criterii etnice. (R.A.)
PSD da voturi pe bani
O parte a pesedistilor s-a revoltat ieri, in sedinta Comitetului Executiv al PSD, fata de componenta Cabinetului Tariceanu, reclamand slaba notorietate a unor ministri propusi de Tariceanu.
Cei mai nemultumiti s-au declarat Adrian Paunescu, Eugen Bejinariu si Ecaterina Andronescu care i-au criticat pe Cristian Adomnitei (nominalizat la Educatie) si pe Cristian David (nominalizat pentru Interne) si au cerut sa nu se voteze Guvernul. Pesedistii au reclamat si decizia de a sprijni parlamentar noul Guvern PNL-UDMR, fie pe motivul extinderii mandatelor atribuite Uniunii, fie pe imposibilitatea de a critica masurile unui guvern sustinut parlamentar. La unele dintre critici liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a replicat ca liderii liberali au promis, in schimbul unui vot favorabil in Parlament, "sprijin" fata de primarii PSD, in sensul alocarii de fonduri bugetare marite localitatilor respective.
Surse din PSD, citate de Mediafax, au mai relatat ca Ion Iliescu a atras atentia asupra pericolului ca social-democratii sa transmita un mesaj confuz electoratului din Transilvania, prin acordarea unui sprijin parlamentar unui Guvern in care UDMR detine sase portofolii. (R.A.)
Guvernul se voteaza dupa epuizarea ordinii de zi
Parlamentul voteaza astazi noul Executiv propus de premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit programului de lucru stabilit de Birourile Permanente reunite, ieri dupa-amiaza au fost audiati o parte dintre ministri de catre comisiile de specialitate, comisii care aveau sarcina sa intocmeasca rapoartele pana astazi la 14.30.
O parte dintre ministrii propusi in noul Guvern au fost audiati ieri, iar alta parte astazi dimineata in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului va incepe astazi la ora 15.00, dar ca in prima jumatate de ora a sedintei vor fi discutate alte puncte inscrise pe ordinea de zi. Dupa aceea, premierul Tariceanu va prezenta in Parlament noua formula guvernamentala, iar comisiile vor sustine rapoartele privind audierea celor nominalizati pentru functiile de ministri. Fiecare grup parlamentar va putea sa-si exprime punctul de vedere in maximum 15 minute. Votul asupra Cabinetului va fi secret, cu bile. Discutii aprinse pe marginea audierii ministrilor s-au purtat si la Senat, unde Gheorghe Funar (PRM) si Adrian Paunescu (PSD) au cerut audierea in Parlament a tuturor membrilor Guvernului, nu doar a celor 12 candidati anuntati de premier. De aceeasi parere a fost si senatorul PSD Antonie Iorgovan. In replica, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a declarat ca in acest moment nu ne aflam in situatia unei motiuni de cenzura, ci a unei restructurari guvernamentale. (V.D.)
PIN nu vrea
Partidul Initiativa Nationala (PIN) considera ca aprobarea in Parlament a noului guvern restructurat ar valida existenta unui guvern clientelar impus de PNL-UDMR si cere PSD sa nu sustina un asemenea Cabinet. "Partidul Initiativa Nationala considera ca aprobarea in Parlament a noii structuri ar valida existenta unui guvern clientelar impus de PNL-UDMR, care nu este in masura sa asigure guvernarea post-integrare, ci mai degraba va avea rolul satisfacerii unor avantaje de grup", au sustinut liderii PIN, intr-un comunicat citat de Mediafax. (R.G.)
FT: Premierul dizolva coalitia
"Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a dizolvat coalitia centrista care a reusit sa duca tara in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie", noteaza Financial Times (FT) in editia de ieri, apreciind ca "ruptura nu inseamna neaparat alegeri anticipate". "Liderul liberal a renuntat la opt ministri numiti de Partidul Democrat. Aceasta a pus punct aliantei care a castigat in mod dramatic alegerile din decembrie 2004, promitand sa lupte impotriva coruptiei, dar care s-a deteriorat pe fondul ciocnirilor dintre premierul Tariceanu si presedintele Basescu", continua publicatia. Noul Executiv minoritar de la Bucuresti ar putea fi investit cu sprijinul social-democratilor aflati in Opozitie, detaliaza FT. "Nu este clar daca noul Guvern se va dovedi mai eficient decat zbuciumata coalitie pe picior de plecare in ceea ce priveste continuarea reformelor solicitate de Bruxelles", mai scrie publicatia britanica.
IHT: Remaniere la Bucuresti
Criza politica de la Bucuresti se regaseste si in presa americana, cotidianul International Herald Tribune (IHT) anuntand, ieri, ca "premierul roman va forma un nou Cabinet in absenta principalului sau partener de coalitie". "Calin Popescu Tariceanu, aflat la conducerea Partidului Liberal, l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de subminarea coalitiei prin alimentarea disputelor din interiorul Executivul", scrie IHT, preluand o analiza Associated Press. Liberalii de la Bucuresti se vor orienta catre formatiunea minoritarilor maghiari in vederea formarii unui nou Guvern, ce va fi sprijinit "probabil" de social-democrati, continua cotidianul american, realizand un rezumat al conflictului dintre Palatele Cotroceni si Victoria. "Parlamentul se va pronunta asupra initierii procedurilor de suspendare a presedintelui, dupa ce o comisie de ancheta dominata de parlamentari ai Opozitiei a declarat ca acesta a incalcat Constitutia si ca provoaca instabilitate politica in tara", conchide IHT.
Sofia Echo: "Razboiul vorbelor"
"Situatia politica din Romania se deterioreaza pe zi ce trece", noteaza presa bulgara. "UE urmareste situatia din tara cu ingrijorare, in contextul in care se asteptata ca Romania sa realizeze reforme majore in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si alinierea economiei la standardele occidentale", noteaza Sofia Echo referitor la tulburarile politice de la Bucuresti, sub titlul "Razboiul vorbelor in Romania". "Ingrijorarile UE legate de Romania nu constituie o surpriza, de vreme ce tara s-a alaturat recent spatiului comunitar. Se asteapta ca Romania, la fel ca si Bulgaria, sa isi justifice calitatea de stat membru. Astfel, criza politica serioasa pe care o traverseaza acum, la cateva luni de la data de 1 ianuarie, ar putea sa agraveze scepticismul" manifestat in perioada pre-aderare, avertizeaza publicatia bulgara. (A.M.L.)
Cabinetul cu 18 fotolii
Premierul Tariceanu a anuntat ieri componenta noului Cabinet minoritar format doar din membrii liberali si cei ai UDMR. Noua formula guvernamentala se structureaza pe 15 ministere, un ministru delegat, un vicepremier si, evident, primul-ministru. UDMR ii revine trei portofolii plus functia de vicepremier. Din vechea componenta au fost pastrati pe functii Eugen Nicolaescu la Sanatate, Varujan Vosganian la Ministerul Economiei si Finantelor si Adrian Iorgulescu la Cultura. Noua echipa a Executivului va fi supusa votului Camerelor, reunite astazi in sedinta comuna. (A.H.)
Istoricul de la Externe
Adrian Mihai Cioroianu, propus pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Externe, s-a nascut in 1967 la Craiova. Cioroianu a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in 1993, cursuri de masterat in istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada, in 1997. In 2002, Adrian Cioroianu si-a luat doctoratul in istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada.
Adrian Cioroianu este conferentiar universitar la Facultatea de istorie Bucuresti, redactor la revista "Dilema veche", autor al mai multor studii si carti de specialitate. In 2002, Cioroianu s-a inscris in PNL, iar in noiembrie 2004 a fost ales senator de Timis. Din anul 2005 Adrian Cioroianu este euroobservator la Parlamentul European. Are site propriu (cioroianu.ro).
De la Antifrauda la Justitie
Tudor Chiuariu, propus pentru postul de ministru al Justitiei, are 30 de ani. Chiuariu este licentiat in Drept, Facultatea de Drept, Universitatea "Al.I. Cuza" Iasi (2000), a absolvit cursuri postuniversitare ale Facultatii de Drept, Academia de Politie "Al.I. Cuza" Bucuresti, ale Universitatii Central-Europene - CEU, Budapesta, Ungaria, in 2006, si ale Academiei de Drept European - ERA, Trier, Germania (2005, 2006, 2007). Incepand cu 2003, Chiuariu este doctorand in Drept procesual penal, Facultatea de Drept, Universitatea "Al.I. Cuza" Iasi. Din 1997, Chiuariu este membru al PNL. Tudor Chiuariu a ocupat postul de sef al Departamentului pentru Lupta Atifrauda -DLAF, structura specializata in controlul fondurilor europene, cu rang de secretar de stat. Conform Mediafax, Chiuariu a colaborat timp de trei ani, in calitate de jurist si avocat, cu grupul de firme apartinand deputatului PNL de Iasi Relu Fenechiu, fiindu-i incredintate nu doar litigiile firmei, ci si supervizarea contractelor comerciale.
Seful TNL in fruntea MEC
Cristian Adomnitei, nominalizat pentru postul de ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, s-a nascut in 1975. Adomnitei a absolvit in 2004 Facultatea de Constructii, iar din 2005 este doctorand la Universitatea Tehnica Iasi, Facultatea de Constructii. In 2005, Cristian Adomnitei a absolvit Colegiul National de Aparare. Cristian Adomnitei este din 1994 membru al PNL. In 2004 a fost ales consilier judetean in Iasi, iar la sfarsitul aceluiasi an - deputat. Sef al Tineretului National Liberal, Adomnitei are ca hobby calatoriile, sportul si jocul de Tarok.
Europarlamentar la IMM
Ovidiu Ioan Silaghi, propus pentru postul de ministru pentru Intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, a absolvit in 1987 Facultatea de Mecanica Fina a Universitatii "Transilvania" din Brasov. In 2004 a absolvit Masteratul in Administratie Publica de la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad. Silaghi s-a nascut la Satu-Mare pe 12 decembrie 1962. A lucrat ca inginer la IPSUIC Satu-Mare, de la terminarea studiilor universitare pana in 1990, iar in urmatorii noua ani a condus o companie privata. Ulterior a devenit presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Satu-Mare, functie ocupata pana in 2004. In prezent este europarlamentar.
Ministru la 29 de ani
Korodi Attila, propus pentru Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, s-a nascut la 23.06.1977, fiind cel mai tanar membru al Cabinetului. Korodi Attila a absolvit, in 2001, Universitatea Politehnica din Bucuresti, specializarea Inginerie economica in limba germana. In 2003 a absolvit cursurile de master ale Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, cu specializarea Management strategic, iar din 2005 urmeaza cursurile Scolii doctorale de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE. Korodi Attila este vicepresedinte al Consiliului Consultativ Unional UDMR. In perioada 2004 - ianuarie 2005, a fost consilier judetean, presedinte al Comisiei Juridice, Ordine Publica si de Aparare a Drepturilor Omului din cadrul Consiliul Judetean Harghita, iar din ianuarie 2005 si pana in prezent, a ocupat postul de secretar de stat in cadrul MMGA. Korodi vorbeste maghiara, engleza, romana si germana si este pasionat de ski.
Fost senator PDSR la Aparare
Teodor Viorel Melescanu, propus pentru portofoliul Apararii, este in prezent vicepresedinte al Biroul Permanent al Senatului. Melescanu s-a nascut in 1941, la Brad, judetul Hunedoara. A fost lider PDSR, apoi sef ApR, iar in 2001 a trecut in PNL. Din 2002, Melescanu este vicepresedinte al liberalilor. In perioada 1992-1996 a fost ministru de stat si ministru al Afacerilor Externe, iar in perioada 1997-2000 senator, presedintele Comisiei pentru politica externa; membru al delegatiei Parlamentului roman la Consiliul Europei.
Pacuraru revine
Paul Nicolae Anton Pacuraru, propus pentru Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, a absolvit Universitatea Bucuresti - Facultatea de Filozofie, Sectia sociologie in anul 1975, apoi Academia de Studii Economice - Facultatea de Economia Industriei in 1981. Pacuraru are specializare in managementul resurselor umane; politici publice - politici sociale. In perioada 1996-2000 a fost senator, liderul Grupului liberal, membru al Comisiei pentru buget, finante si banci; in perioada 2000-2004, vicepresedinte al Senatului; membru in Comisia pentru munca si protectie sociala. In prezent, Paul Pacuraru este chestor in cadrul Biroului Permanent al Senatului. Memorabila ramane declaratia facuta de Pacuraru in decembrie 2004, cand acesta i-a felicitat pe reprezentantii Uniunii PSD-PUR pentru victoria in alegeri, in timp pe Basescu si alti lideri ai Aliantei reclamau fraudarea scrutinului.
Liberalul ratacitor la Agricultura
Decebal Traian Remes, propus pentru postul de ministru al Agriculturii si dezvoltarii rurale, s-a nascut in 1949. A absolvit Facultatea de studii economice la Iasi, in anul 1971. Pana in 1992, a fost director economic si director general RAMIRA Baia Mare. In perioada 1992 - 1995 a fost vicepresedinte si presedinte al Consiliului Judetean Maramures, iar intre 1995 - 1996, director al sucursalei bancare Credit Bank din Baia Mare. Intre 1996 - 2000 a fost deputat, iar in perioada 1998 - 2000, ministru al Finantelor in guvernarile CDR. In 2000 a infiintat Partidul Liberal Traditional, apoi a trecut prin PNTCD, Actiunea Populara si PUR. Anul trecut a revenit in PNL.
Orban lasa Primaria pentru Transporturi
Ludovic Orban, propus pentru pozitia de ministru al Transporturilor, s-a nascut in 1963 la Brasov. A absolvit Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini din cadrul Universitatii Brasov in 1988, iar in 1993 studii postuniversitare in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Ludovic Orban a fost in perioada 1992-1997 consilier PNL-AT (devenit ulterior PL '93), intre 1997-1998 director Relatii Publice in cadrul Agentiei de Politici Energetice din Romania. Intre 1998 si 1999, Orban a fost secretar general al Secretariatului de stat pentru persoanele cu handicap, iar ulterior, pana in 2000, secretar de stat, sef al Departamentului Informatiilor Publice al Guvernului. Din iulie 2004, Ludovic Orban este viceprimar general al municipiului Bucuresti. Presedinte al liberalilor bucuresteni si vicepresedinte al PNL, Orban este cunoscut pentru declaratiile sale dure, mai ales impotriva presedintelui Basescu si ale PD. Conform CV-ului publicat pe site-ul Primariei Capitalei, Orban are ca hobby-uri chitara, jocurile de sah si bridge.
Compozitor, poet si politician
Adrian Iorgulescu este unul dintre putinii ministri pentru care nu se schimba nimic, el pastrandu-si intact portofoliul Culturii si Cultelor. S-a nascut la Bucuresti, pe 6 iulie 1951, fiind absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti, Sectia Compozitie (1974). A fost co-presedinte si presedinte al UFD in perioada 1999-2003, deputat de Bucuresti in guvernarea CDR (1996-2001), iar din 2003 este liberal. Intre 1991-2005 a fost presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Iorgulescu, in calitate de compozitor, este autorul a trei simfonii, patru concerte instrumentale, patru cvartete de coarde, trei cicluri de liduri si al operei "Revulutia", dupa "Conul Leonida fata cu reactiunea" de I.L. Caragiale. A scris si un volum de poezie "Aripa Evei" (Editura Institutului Cultural Roman, 2005).
Economistul care ar fi vrut sa fie schimbat
Eugen Nicolaescu este economistul care isi pastreaza locul din fruntea Ministerului Sanatatii. S-a nascut la 2 august 1955, satul Gradistea, comuna Comana, judetul Giurgiu. In 1982 a aboslvit Facultatea de Comert de la ASE Bucuresti. Este din 2000 deputat liberal, iar din 2001 lider al PNL Mures. Intre 1999-2000, in guvernarea CDR, a ocupat functia de secretar general adjunct la Ministerul Finantelor Publice. Este, din 2000, prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania. A publicat o serie de lucrari privind auditul financiar. Nicolaescu a declarat recent ca si-ar dori sa fie eliberat din functie, ceea ce nu s-a intamplat. "Mi-as dori sa fiu eliberat din functie, dar nu cred ca voi avea aceasta sansa. Am facut cam tot ce trebuia facut la Ministerul Sanatatii", spunea ministrul liberal.
Doua ministere intr-unul singur
Varujan Vosganian a preluat si Finantele, conduse pana acum de liberalul Sebastian Vladescu, alaturi de Economie, acestea fiind inglobate intr-un singur minister. S-a nascut pe 25 iulie 1958, la Craiova, si a fost la un pas de a fi numit comisar european. Este absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Comert (1982) si al Facultatii de Matematica (1991), fiind doctor in economie. A fost presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta (1996-2003), partid care a fuzionat cu PNL. In prezent este vicepresedinte al formatiunii liberale. Voganian este din 2005 si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. A publicat volume de poezie - "Iisus cu o mie de brate" (2004), "Ochiul alb al reginei" (2001); scrieri politice - "Dreapta Romaneasca.Traditie si Modernitate" (2001) si economice - "Reforma pietelor financiare" (1999), "Contradictiile tranzitiei la o economie de piata" (1994). (Grupaj realizat de Anca HRIBAN si Ovidiu BANCHES)
Scandalul Protocolului
In vreme ce liberalii sustin ca actul de nastere al Aliantei ramane valabil, democratii vor ca D.A. sa fie declarata si juridic moarta
PNL si PD au mai gasit un subiect de scandal: protocolul Aliantei. In timp ce liberalii vor sa mearga cu protocolul inainte, democratii vor neaparat ca Alianta sa fie desfiintata printr-o decizie oficiala a Tribunalului. PD urmareste prin acest gest sa sesizeze Curtea Constitutionala, unde va reclama faptul ca Tariceanu nu mai reprezinta Alianta D.A., care l-a desemnat premier. In logica democratilor, pentru ca Alianta nu mai exista, primul - ministru nu mai este legal in functie. Mai mult, PD vrea sa-i plateasca premierului cu aceeasi moneda, pentru ca
i-a scos de la guvernare, si le-au cerut oamenilor din teritoriu sa nu-si paraseasca functiile din serviciile deconcentrate. In paralel, liberalii incep deja
sa se certe pe noua formula guvernamentala, ministrul desemnat la Transporturi, Ludovic Orban, votand ieri impotriva propriului cabinet. In schimb, PSD si-a declarat sustinerea pentru Cabinetul restructurat al lui Tariceanu. (R.A.)
Momentul nasterii Aliantei Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a votat ieri, in sedinta conducerii PNL, impotriva noului Cabinet din care face parte, in timp ce vicepresedintii Norica Nicolai, Marian Petrache si Dan Radu Rusanu s-au abtinut. Surse liberale au precizat ca principala nemultumire a lui Orban a fost ca s-a decis trecerea Companiei Nationale de Investitii, aflata in prezent in subordinea Ministerului Transporturilor, la viitorul Minister al Dezvoltarii Regionale, care va fi preluat de UDMR.
Orban i-a imputat premierului ca in noua formula guvernamentala nu se gasesc Crin Antonescu si Norica Nicolai. In replica insa, Tariceanu i-a explicat liderului liberalilor din Capitala ca Antonescu a refuzat sa preia portofoliul Educatiei. La randul lui, Dan Radu Ruseanu si-a motivat abtinerea sustinand ca nu a avut timp sa se gandeasca la Executivul nou-nout, fiind plecat in delegatie in China.
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat, dupa sedinta Biroului Politic Central al partidului, ca liberalii nu vor solicita denuntarea Protocolului Aliantei PNL-PD, de dragul "obiectivelor asumate". "Din punctul nostru de vedere, Protocolul Aliantei PNL-PD nu a fost denuntat, in orice caz nu de catre noi. Doresc sa adaug ca PNL nu va cere in instanta denuntarea acestui protocol, pentru ca avem niste obiective pe care ni le-am asumat, iar obligatia este sa le ducem mai departe", a declarat Melescanu. De altfel, premierul Tariceanu a declarat, tot ieri, ca protocolul Aliantei D.A. "nu se rupe".
La randul lui, Orban a declarat ca decizia restructurarii Executivului este "o necesitate politica", "misiunea" liberalilor fiind de a recupera decalajul fata de tarile Uniunii Europene. "Decizia politica de restructurare a Guvernului a reprezentat o necesitate politica. Romania nu are nevoie de certuri, de tensiuni, de conflicte, de crize, ci are nevoie, in cel mai inalt grad, de stabilitate politica, de concentrarea energiilor politice nu pentru rafuieli personale sau atingerea unor obiective personale, ci pentru cateva lucruri fundamentale: adoptarea si aplicarea programului post-aderare, asigurarea unor politici care sa maximizeze beneficiile integrarii in UE, pregatirea societatii romanesti pentru absorbtia fondurilor europene", a declarat Orban. De asemenea, el a sustinut ca "misiunea" PNL este de a recupera decalajul pe care Romania il are fata de tarile UE, "de a asigura accelerarea dezvoltarii economice a Romaniei cu scopul de a face ca romanii sa traiasca din ce in ce mai bine". (Razvan GHEORGHE)
PD aplica tactica hartuirii
Democratii au clocit ieri toata ziua planuri despre cum sa-si gestioneze trecerea in Opozitie. Mai intai, la orele diminetii, s-au intalnit intr-o sedinta informala a Biroului Permanent National, de unde au iesit cu doua concluzii: oamenii din teritoriu trebuie sa se tina cu dintii de scaune, iar la nivel central, parlamentarii partidului trebuie sa se foloseasca de relatiile si prieteniile pe care le au pentru a convinge si parlamentari de la alte partide sa nu voteze Cabinetul restructurat al lui Tariceanu.
Potrivit unor surse din PD, fostul ministru de Interne, Vasile Blaga (foto), a fost cel care le-a spus membrilor BPN sa transmita in teritoriu ca toata lumea trebuie sa ramana pe pozitii. Potrivit surselor citate, Blaga le-a spus colegilor sai ca nimeni nu trebuie sa renunte la functiile din serviciile deconcentrate, pentru a nu-i face pe plac lui Tariceanu, care exact asta asteapta. Pe de alta parte, acelasi Blaga le-a sugerat democratilor ca trebuie sa adopte o atitudine cat mai concilianta cu celelalte partide, mai ales in teritoriu, si apoi si la nivel central. Sursele din PD au sustinut ca fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a ridicat problema ca democratii sa gaseasca si alti parlamentari dornici sa pice Guvernul restructurat al lui Tariceanu in Parlament. Berceanu, care- potrivit surselor citate- a fost cel mai dezamagit de faptul ca si-a pierdut fotoliul de ministru, le-a cerut colegilor sai sa-si "activeze toate prieteniile" pentru a pica Guvernul in Parlament.
In acelasi timp, democratii se grabesc sa declare moartea Aliantei la Tribunal pentru ca asta le da o sansa pentru a-l vedea pe Tariceanu demis. Potrivit planului pe care si l-au facut ieri, democratii au de gand sa conteste la Curtea Constitutionala prezenta lui Tariceanu in fruntea Executivului, imediat ce instanta va elibera certificatul de deces al Aliantei. Potrivit unor surse din PD, in sesizarea catre Curtea Constitutionala, liderii democrati vor reclama faptul ca Tariceanu a fost candidatul unei aliantei politice la functia de prim-ministru, alianta care nu mai exista. Fara a exista o prevedere constitutionala legata de aceasta situatie, liderii PD mizeaza pe un verdict favorabil al Curtii Constitutionale, pentru ca alianta pe care au format-o cu PNL nu a fost una electorala, ci una politica. Ca atare, premierul in functie - reprezentand o alianta neexistenta si cu un program de guvernare care nu mai este in vigoare - ar fi obligat sa-si dea demisia. Sursele citate au mai sustinut ca in cazul in care verdictul Curtii va fi unul favorabil, Tariceanu va fi nevoit sa-si dea demisia, iar presedintele va nominaliza un alt premier. Scenariul pedistilor duce, in faza cea mai avansata, la alegeri anticipate, pentru ca - un mod evident - Basescu ar urma sa nominalizeze un premier pe care Parlamentul nu il va vota niciodata. (Carmen EPURAN, Valentina DELEANU)
Democratii doresc divort si-n acte
Democratii au cerut ieri instantei constatarea incetarii Protocolului Aliantei D.A., urmare a anuntului premierului Tariceanu de a forma o noua echipa guvernamentala, fara PD.
"PNL a rupt Alianta D.A. PD a facut tot ce i-a stat in putinta sa mentina Alianta PNL-PD. Domnul Tariceanu s-a grabit sa anunte decesul Aliantei si sa spuna ca nu mai are resurse sa guverneze. Domnul Tariceanu s-a grabit sa inmormanteze Alianta, cosmarul declarat al PSD. PNL practic a indeplinit visul PSD, distrugerea Aliantei D.A.", a spus liderul democratilor, Emil Boc (foto), dupa sedinta Biroului Permanent National al PD. Potrivit lui Boc, PNL a mintit si a inselat electoratul Aliantei D.A., "preferand in locul Aliantei PNL-PD, alianta PNL-PSD". De altfel, Boc a tinut sa spuna ca PD nu va vota un Executiv format de PNL si UDMR, pentru ca este un guvern "ilegitim", iar parlamentarii PD se vor retrage din sala de plen la votul dat asupra Cabinetului restructurat. In plus, liderul PD i-a cerut lui Tariceanu, pe care l-a catalogat de patru ori drept "un premier impostor", sa-si dea demisia, ca unica solutie legala in acest moment, si dupa aceea sa formeze un alt Guvern. "PD nu va vota Guvernul minoritar, pentru ca este un Guvern ilegitim, al tradarii electoratului Aliantei, cu un premier impostor", a mai spus Boc. El a explicat ca premierul este un impostor pentru ca ajuns unde este datorita lui Traian Basescu, care a castigat alegerile prezidentiale, si datorita Aliantei care l-a desemnat premier. (C.E.)
Grup separat la Senat
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, la finalul sedintei grupurilor parlamentare reunite ale PD, ca la Senat va exista un grup independent, separat, al democratilor, si a reiterat ideea ca Alianta a incetat sa existe, urmare a deciziei premierului Tariceanu. "La Senat va exista un grup independent, separat, al PD", a anuntat Emil Boc, care a aratat ca, in urma deciziei premierului de a scoate PD de la guvernare, Alianta D.A a incetat sa mai existe. "Potrivit deciziei primului-ministru, Alianta a incetat sa mai existe. In momentul cand ai scos PD din Guvern si ai preferat colaborarea cu PSD, protocolul este de fapt rupt, urmeaza ca instanta sa constate si de drept", a declarat Boc. Democratul Nicolae Iotcu, a declarat ca va cere in plenul sedintei de plen a acestei Camere infiintarea grupului PD. (V.D.)
Flutur revendica brand-ul "D.A."
Presedintele executiv al PLD Gheorghe Flutur a declarat ieri ca orice intentie a PNL de a folosi simbolurile Aliantei este "ilegitima", astfel ca liberal-democratii vor face toate demersurile pentru ca PNL sa nu mai foloseasca acest brand. "Orice intentie a PNL de a folosi simbolurile si numele Aliantei este ilegitima de aici incolo. PLD va face toate demersurile pentru ca PNL sa nu mai foloseasca brandul Aliantei", a declarat Flutur, citat de Mediafax. El a insistat ca PLD ia act de faptul ca liderii PNL au desfiintat de fapt Alianta D.A. si ca, in aceste conditii, "singurii mostenitori ai Aliantei sunt PLD si PD, deoarece PNL s-a autoexclus din aceasta alianta, prin tot ceea ce a facut". (R.G.)
Stolojan, neinteresant
Democratii nu se grabesc sa puna bazele unei colaborari cu partidul lui Theodor Stolojan, pentru ca ii intereseaza prea putin subiectul. Potrivit unor surse democrate, Alianta pe care PLD o viseaza cu PD nu are sanse sa se concretizeze, pentru ca Stolojan si ai lui nu au ce sa le ofere democratilor. "Ei sunt creditati cu 3% in sondaje. Cel mult pot sa fure voturi de la noi", au explicat sursele citate. De altfel, si liderul executiv al democratilor, Adriean Videanu, a raspuns ieri evaziv unei intrebari legate de viitorul comun al PD si al PLD: "Vom vedea". Informatiile legate de posibila colaborare a democratilor cu PLD vin in contextul in care Theodor Stolojan si Valeriu Stoica au facut mai multe declaratii, in care s-au declarat mostenitorii Aliantei si ai spiritului acesteia, alaturi de PD. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.