Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, a dat asigurari sambata ca UE va vorbi "intr-un singur glas in cadrul discutiilor de la ONU privind statutul Kosovo, in pofida dive
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, a dat asigurari sambata ca UE va vorbi "intr-un singur glas in cadrul discutiilor de la ONU privind statutul Kosovo, in pofida divergentelor dintre statele membre, informeaza Rompres. "Am decis sa vorbim intr-o singura voce la Consiliul de Securitate al ONU", a afirmat Frank-Walter Steinmeier (foto), criticand articolele din presa care pun accent pe divergentele din cadrul UE aparute in prima zi a reuniunii ministrilor Afacerilor Externe de la Bremen. El a dat asigurari ca "pozitia comuna" adoptata de Cei 27 in februarie, care sprijina eforturile mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, este in continuare valabila.
Obiectii neluate in seama
Romania, Grecia si Slovacia, sunt trei dintre tarile care au formulat obiectii fata de planul Ahtisaari privind viitorul provinciei Kosovo, cu ocazia reuniunii ministrilor europeni de Externe, de la Bremen se parandu-se de pozitia UE si a Statelor Unite, potrivit careia Natiunile Unite ar trebui sa acorde o "independenta sub supraveghere" provinciei separatiste sarbe Kosovo. Spania si Italia si-au exprimat si ele - conform unor surse diplomatice - rezervele in ceea ce priveste solutia propusa de emisarul ONU Martti Ahtisaari, pentru rezolvarea crizei din Kosovo. "Am subliniat - asa cum a fost deja exprimat de Parlamentul slovac - faptul ca in negocierile viitoare trebuie luate in considerare interesele legitime ale ambelor parti, Belgradul si Pristina", a declarat sambata ministrul slovac de Externe, Jan Kubis. Presedintia germana a Uniunii Europene a minimalizat amploarea divergentelor alimentate fie de legaturile stranse pe care unele tari din UE le au cu Serbia, fie de miscarile separatiste cu care se confrunta unele dintre ele, pe plan intern.
Protest slovac
Slovacia a pus la indoiala unitatea Uniunii Europene in legatura cu planul Ahtisaari privind viitorul statut al provinciei sarbe Kosovo, declarand ca va avea grija ca temerile formulate de Serbia in aceasta chestiune sa fie luate in considerare la ONU. "Vrem ca preocuparile si cererile ambelor parti sa fie luate in considerare si asa vom negocia la Consiliul de Securitate al ONU'', a declarat ministrul de Externe slovac, Jan Kubis. "Opinia Uniunii Europene trebuie sa se bazeze pe consens. Vreti sa spuneti ca vedeti un consens in aceasta privinta?", se intreba oficialul slovac in cadrul unui briefing de presa la Bremen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.