"Nu vom respinge propunerea privind cartelul", a declarat presedintele rus Vladimir Putin la o conferinta de presa organizata dupa vizita sa din februarie in Qatar. "Daca vom crea un cartel si daca acesta este necesar, reprezinta subiectul unei discu
"Nu vom respinge propunerea privind cartelul", a declarat presedintele rus Vladimir Putin la o conferinta de presa organizata dupa vizita sa din februarie in Qatar. "Daca vom crea un cartel si daca acesta este necesar, reprezinta subiectul unei discutii separate". Expertii rusi vor participa la Forumul Gazului din Doha in luna aprilie pentru a decide daca va fi creata vreo alianta a tarilor producatoare de gaz, a spus el.
Forumul de la Doha va produce probabil o alta declaratie privind intentia membrilor sai de a-si coordona eforturile pentru dezvoltarea pietei gazului, cred majoritatea expertilor. Totusi, chiar daca este semnata si o intelegere formala privind crearea unui cartel, aceasta nu va avea nici un efect. Partile nu s-au inteles inca asupra cadrului de baza al viitoarelor intelegeri. Nu exista propuneri scrise specifice cu privire la structura uniunii.
Numeroase tari producatoare si exportatoare de gaz sustin insa ideea crearii unui analog al OPEC-ului. Printre sustinatorii proiectului se numara presedintele algerian, Abdelaziz Bouteflika, ministrul venezuelean al Energiei, Rafael Ramirez, si micul stat insular Trinidad si Tobago, un jucator serios de pe piata gazului, care nu a participat pana in acest an la nici un forum al gazului. Qatarul este de asemenea dispus sa discute pe aceasta tema. Turkmenistanul si Kazahstanul nu si-au exprimat parerea cu privire la propuneri. Ideii i se opun insa cu vehementa Norvegia, Canada si Olanda, care coordoneaza impreuna jumatate din exporturile mondiale de gaz (230 de miliarde de metri cubi pe an).
Trecand peste lipsa de intelegere dintre tarile exportatoare de gaz, nu exista nici un fel de motive economice pentru crearea unui cartel al gazului. Pentru ca preturile din sfera gazului sa fie influentate in mod eficient, trebuie sa existe o piata libera a gazului. Spre deosebire de piata petroliera, care are numeroase contracte pe termen scurt, comertul cu gaz se bazeaza in principal pe contracte pe termen lung. Contractele de gaz pe termen scurt sunt putine si privesc in general gazul natural lichefiat. Cum am putea sa vorbim despre reglementarea preturilor la gaz, daca tot gazul este vandut consumatorilor la stadiul de productie cu cativa ani inainte?
In prezent, atat consumatorii, cat si producatorii de gaz sunt legati de conductele de gaz. Doar dezvoltarea rapida a unor noi zacaminte si construirea unor noi conducte pot destabiliza situatia unei piete atat de bine fixate. In plus, preturile la gaz sunt legate de cele la petrol, ceea ce inseamna ca ele nu pot fi controlate de comunitatea gazului, ci depind de miscarile OPEC-ului.
Rusia a elaborat propriile propuneri pentru noul format al cooperarii in sfera gazului, care vor fi prezentate la forumul din Doha, la care vor participa Iranul, Qatarul, Venezuela si Algeria. Notabil este ca intentioneaza sa initieze o discutie cu privire la noile posibilitati existente in dialogul energetic global si la caile de imbunatatire a coeficientului de siguranta si predictibilitate al pietei. Prin urmare, crearea unui cartel al gazului va trebui amanata - pentru alti cativa ani.
Comentariu publicat de RIA Novosti, transmis de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.