Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca va prezenta Parlamentului, saptamana aceasta, formula unui nou Guvern constituit din reprezentanti ai PNL si UDMR, din care PD nu va mai face parte. Seful Executivului va trimite astazi, celor do
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca va prezenta Parlamentului, saptamana aceasta, formula unui nou Guvern constituit din reprezentanti ai PNL si UDMR, din care PD nu va mai face parte. Seful Executivului va trimite astazi, celor doua Camere ale Parlamentului, o scrisoare privind constituirea noului Guvern in jurul formatiunii liberalilor, urmand ca maine Legislativul sa se pronunte asupra Cabinetului restructurat. Democratii nu au comentat izgonirea de la Putere, spunand ca se abtin, din respect pentru sarbatoarea Floriilor. La fel, presedintele Basescu a adresat un mesaj de felicitare romanilor cu nume de flori, neavand o reactie politica. PRM si PC au anuntat ca nu vor vota o structura guvernamentala din care face parte UDMR. Pesedistii se aduna astazi, in sedinta, pentru a stabili conditiile in care vor sustine Guvernul minoritar.
Asumarea guvernarii
"Ca prim-ministru al Romaniei, trebuie sa imi asum responsabilitatea gasirii unei solutii pentru iesirea din criza. Cred cu toata convingerea ca solutia in acest moment este asumarea guvernarii de catre Partidul National Liberal", a anuntat Tariceanu, intr-o declaratie de presa sustinuta ieri la Palatul Victoria. Premierul a argumentat ca "e nevoie de un suflu proaspat" - intrucat Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru rezolvarea impasului - si a precizat ca liberalii ii vor avea alaturi in Cabinet pe "colegii din UDMR, care s-au dovedit parteneri corecti si competenti". Tariceanu a adaugat ca este o decizie pe care si-ar fi dorit sa nu o ia, pe care a incercat "din rasputeri" sa o evite, dar pe care acum trebuie sa si-o asume, in caz contrar riscand sa puna prioritatile europene si agenda romanilor in plan secundar.
Basescu a dinamitat Alianta
"Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei. Acesta este adevarul", a spus premierul. Tariceanu a aratat ca timp de doi ani a evitat declansarea unei crize politice, dar, cu toate concesiile pe care le-a facut, a asistat la escaladarea conflictului. El a mentionat ca este "un om al dialogului politic", dar atitudinea sa a fost ignorata permanent. "Suntem astazi in situatia de a fi prima tara din Europa care-si pune problema suspendarii presedintelui, pentru violarea Constitutiei, la cateva luni dupa aderare", a subliniat premierul. Referitor la democrati, Tariceanu a spus ca, timp de doi, a facut tot ce este omeneste posibil pentru a-i convinge pe acestia sa stea pe propriile picioare. "Din pacate, in multe momente, democratii au pus interesele fostului lor presedinte de partid in fata interesului national", a aratat el. Seful Executivului a adaugat ca Romania are nevoie de o formula guvernamentala care sa poata garanta ca vocea tarii este auzita si respectata in toate cancelariile europene si care sa nu fie macinat permanent de dispute interne, conditie pentru continuarea cresterii economice. "Am venit in fata dumneavoastra pentru a va explica decizia pe care am luat-o. O decizie corecta pe care va rog sa o acceptati si sa fiti alaturi de mine", a mai spus Tariceanu, intr-un discurs in care a folosit de peste 50 de ori cuvintele "romani" si "Romania". (Ovidiu BANCHE)
S
Tacere la PD si Cotroceni
Democratii nu au vrut sa faca nici o declaratie cu privire la decizia primului-ministru de a exclude PD de la guvernare.
PD a transmis ieri un comunicat de presa, inainte de anuntul premierului de la palatul Victoria, in care presedintele PD, Emil Boc (foto), a spus ca democratii respecta Sarbatoarea Floriilor. "PD respecta marea sarbatoare crestina pe care romanii o traiesc astazi, sarbatoarea Floriilor. Ne rezervam dreptul de a ne abtine de la orice declaratii politice, intr-o asemenea zi, ca urmare a deciziei primului-ministru de a exclude Partidul Democrat din structura guvernamentala", afirma Emil Boc in documentul citat. Nici Administratia Prezidentiala nu a vrut sa comenteze anuntul facut de premierul Calin Popescu-Tariceanu privind componenta noului Cabinet. "Pentru moment, Administratia Prezidentiala nu comenteaza in nici un fel anuntul premierului, cu atat mai mult cu cat acesta nu l-a informat si consultat pe presedintele Romaniei", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan. (R.A.)
Sustinere in Parlament
Calculele pe hartie arata ca noul Guvern anuntat de premierul Tariceanu ar putea trece fara probleme de votul din Parlament. La nivel oficial, PD, PLD, PRM si PC au anuntat ca vor respinge structura guvernamentala creionata de Tariceanu.
Motivele sunt variate: PD pentru ca a fost dat afara din Guvern; PLD pentru ca ii sustine si la bine si la rau pe democrati, iar PC si PRM din cauza faptului ca UDMR face parte din noul Cabinet. In tabara cealalta se situeaza PNL, UDMR si PSD. Chiar daca pesedistii nu au anuntat inca, oficial, ca vor vota Guvernul, este aproape o certitudine ca Mircea Geoana va merge pe mana lui Tariceanu. PNL care are 73 de parlamentari (51 in Camera Deputatilor si 22 in Senat), iar UDMR cu 32 de parlamentari (22 in Camera si 10 in Senat) insumeaza 105 parlamentari. Aceasta cifra adunata cu numarul de 150 de pesedisti (107 in Camera si 43 in Senat) creeaza o majoritate mai mult decat confortabila pentru Tariceanu. Ca sa treaca de Parlament, noul Cabinet ar fi avut nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total de parlamentari, adica de 235. Cum, cel mai probabil, votul va fi secret, cu bile, este de asteptat ca si unii dintre conservatori, peremisti sau minoritatile sa-si exprime un vot favorabil pentru guvernul restructurat. (R.A.)
Scandalul Aliantei s-a mutat in CGMB
Razboiul din Alianta PNL-PD s-a mutat si la nivelul administratiei locale din Capitala, iar scena disputelor politice a fost sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Scanteia care a aprins scandalul a fost votul consilierilor democrati impotriva unui proiect de hotarare initiat de liberali, prin care solicitau revocarea mandatelor a cinci fosti colegi de partid care au trecut la PLD. "PD recunoaste dreptul PNL de a-si numi membrii in CGMB, dar proiectul propunea invalidarea celor cinci mandate, fara a nominaliza si persoanele care i-ar fi inlocuit pe cei cinci. Pierdeam astfel echilibrul in CGMB, se pierdea majoritatea", a argumentat Videanu (foto). Ludovic Orban a acuzat PD de tradare: "Este o dovada clara ca PD a tradat interesele alegatorilor Aliantei. Legea interzice migratia consilierilor, iar solicitarea noastra viza tocmai respectarea legii. Votul impotriva - care este formal, deoarece aplicarea legii nu se discuta - inseamna un vot pentru incalcarea legii. Va avertizez ca orice proiect de hotarare care este votat de cei cinci este nul de drept". Solicitarea liberalilor de invalidare a mandatelor a fost respinsa cu ajutorul voturilor PD si PC din CGMB. In privinta ruperii Aliantei, Videanu a declarat, dupa incheierea sedintei de consiliu, ca PD este pregatit pentru oricare din variantele de restructurare a Guvernului, inclusiv cea de intrare in opozitie. Orban, insa, a apreciat ca Alianta a murit si la nivelul administratiei locale.
(Magda SEVERIN)
PSD decide astazi
PSD se reuneste astazi, in sedinta Comitetului Executiv, pentru a decide daca sprijina un Guvern restructurat minoritar al PNL sau nu. Cel mai probabil, pesedistii vor merge pe mana lui Calin Popescu Tariceanu. "In Parlament, vom vota dupa ce se va prezenta Guvernul, pe baza analizei si capabilitatii ministrilor de a scoate tara din criza", a precizat purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu. El a dorit sa sublinieze ca PSD nu negociaza cu niciunul dintre partidele anuntate de premier ca vor compune noul Guvern - PNL sau UDMR. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la Antena 3, ca premierul Tariceanu a facut o analiza lucida a situatiei de criza politica si de blocaj a institutiilor statului. In opinia liderului PSD, premierul a mai facut o descriere corecta a faptului ca situatia nu mai poate continua si "a calvarului pe care l-a avut de suportat in ultimii doi ani, prin colaborarea cu presedintele Traian Basescu". Pe de alta parte, el a negat ca ar avea cunostinta de felul in care va arata Guvernul restructurat si l-a atentionat pe Calin Popescu-Tariceanu ca acordarea de portofolii suplimentare UDMR este o greseala politica care trebuie evitata. (R.A.)
PC si PRM resping Guvernul cu UDMR
PC si PRM nu vor vota un Guvern din care fac parte ministri UDMR. PLD s-a declarat si el impotriva. "Biroul Politic al PC a decis, ieri, sa solicite premierului Tariceanu ca reprezentantii PD si UDMR sa nu fie inclusi in guvernul restructurat, in caz contrar, parlamentarii partidului urmand sa respinga la vot viitorul Cabinet", a declarat presedintele Dan Voiculescu. El a spus ca, initial, l-a inteles pe premier ca nu putea sa faca un Guvern restructurat fara UDMR, insa filialele PC si-au exprimat un punct de vedere categoric impotriva participarii Uniunii la guvernare, iar Biroul Politic al PC a hotarat definitiv si irevocabil sa accepte decizia filialelor. "Suntem de acord cu un guvern monocolor liberal", a adaugat Voiculescu. "Parlamentarii PRM nu vor vota in Parlament un Guvern format din ministri ai UDMR", a declarat, ieri, vicepresedintele executiv al formatiunii politice, Lucian Bolcas (foto). In opinia sa, discursul premierului "a fost plin de fariseism si demonstreaza abilitatile consilierilor sai de imagine". (R.A.)
UDMR, trei ministere
PD va pierde toate ministerele ce-i reveneau, opt la numar, in timp ce UDMR va avea trei si un post de vicepremier. Ministerul Dezvoltarii Regionale va fi detinut de Laszlo Borbely, la Mediu - Iuliu Winkler, iar fortofoliul de la Comunicatii va fi pastrat de Szolt Nagy. Liderul UDMR, Marko Bela va fi vicepremier. Liberalii nu au vrut sa-si dezvaluie ministrii, numele cele mai vehiculate ca viitori membri ai Guvernului fiind Ludovic Orban, Radu Stroe, Cristian David si Norica Nicolai. PD va pierde Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Educatiei, Ministerul Apararii, Ministrul Transporturilor si Ministerul Justitiei. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.