Cat de profunda a fost schimbarea de regim politic din tara noastra se poate evalua si prin tipul de import de expertiza politica: instaurarea si consolidarea comunismului totalitar s-a facut cu forta, sub comanda si indrumarea comisarilor sovietici;
Cat de profunda a fost schimbarea de regim politic din tara noastra se poate evalua si prin tipul de import de expertiza politica: instaurarea si consolidarea comunismului totalitar s-a facut cu forta, sub comanda si indrumarea comisarilor sovietici; luptele politice si electorale se pot da si cu ajutorul unor consilieri occidentali (americani si evrei), dar numai pentru cine doreste si (pe deasupra) este dispus sa plateasca. O singura problema, de fapt marea problema, insurmontabila noastra problema este ca nici comunismul nu a reusit (slava Domnului!), nici democratia liberala nu va reusi decat cu propriii nostri experti, consultanti si mai ales cu propriii lideri si conducatori politici. Democratia nu se poate construi prin import, oricati experti si consultanti politici occidentali sau extraterestri ai aduce in tara. Democratia autentica se construieste doar pe plan intern, cu oamenii de aici, alegatori si alesi, politicieni, consultanti, beneficiari.
Revenind la meciul de K1 dintre Basescu si Tariceanu, acum se vede de ce nu sunt buni consultantii straini, care nu inteleg ce se intampla pe aici. Mai intai ca actuala putere nu avea nevoie de consultanti si consilieri de imagine, ci de consultanti si consilieri pentru guvernare, ceea ce respectivii nu se prea pricep sa faca. Consilierii din jurul premierului si toti cei care l-au adus pe presedinte in situatia de a reintra in ring nu isi dau seama ca l-au readus pe acesta in cea mai buna dintre lumile posibile: Basescu s-a simtit cel mai bine in ring, in lupta, in confruntari cu adversarul. (De aceea, el era mai bun in calitate de candidat decat de presedinte). Se va simti si mai bine in confruntarea cu largul front anti-Basescu, compus din PNL, PSD, PC, PRM, PIN etc., si ii va invinge pe toti.
Cu toate acestea, daca Basescu vrea sa-i invinga pe consultantii straini cu propriile lor arme, ar trebui sa-si aduca tot consultanti de acelasi calibru. Daca il aduce pe Dick Morris, se va alege praful de Finkelstein & Silberstein. Finkelstein a lucrat mai mult cu republicanii in cariera sa, in perioada din urma mai mult impotriva lui Bill Clinton si a soatei, Hillary. Morris a lucrat mai mult cu democratii in cariera sa, iar in perioada din urma pentru familia Clinton. Cand Dick Morris i-a ajutat pe Clintoni, republicanii au cam fost invinsi.
Degeaba se mira liderii partidelor parlamentare din Romania ca opinia publica nu are incredere in formatiunile lor politice. Ei au cam ceea ce merita. Din 22 decembrie 1989 incoace, de cand am vizionat "in direct" Revolutia la TVRLibera, cu Iliescu si Roman in rolurile principale, democratia noastra nu a reusit sa iasa din conditia de "entertainment", de "show business", de democratie spectacol, de parada, minciuna, joc de imagine. Asta au vrut politicienii nostri sa dea oamenilor, un fel de varianta postmoderna de "paine si circ," dar oamenii s-au saturat. Vor altceva in afara de politica pentru imagine, facuta cu politicieni de imagine si consilieri de imagine. Vor politica adevarata. Si in curand vor primi politica adevarata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.