77 de milioane de actiuni ale celor cinci SIF-uri ar trebui scoase la vinzare in urmatoarele 90 de zile. Detinatorii refuza sa vinda.

ĄPersonal, voi ataca Ordonanta Guvernului numarul 41 si Instructiunea CNVM nr. 1/2007 la Curtea Constitutionala. Consider ca cele doua legi incalca dreptul de proprietate prevazut in Constitutia Romaniei", ne anunta Catalin Chelu, unul dintre investitorii mari de la SIF-uri.

Prin prisma prevederilor Ordonantei de Guvern nr. 41/ 2005 si a Instructiunii CNVM nr. 1/2007, peste 77 de milioane de actiuni ale celor cinci SIF-uri ar trebui vindute. Prin urmare, peste 8% din SIF 1, cite 1% din SIF 2 si SIF 3, si peste 1,1% respectiv 1,8% din SIF 4 si SIF 5 ar putea fi scoase la vinzare in urmatoarele 90 de zile. In total, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-ar cifra la 231 de milioane de lei, o suma foarte mare pentru piata de capital. Cum in primele trei luni la Bursa de Valori Bucuresti au avut loc tranzactii de 3,42 miliarde de lei, cele peste 77 de milioane de actiuni la SIF-uri reprezinta in jur de 8% din suma rulata pina in prezent.

Probleme constitutionale

ĄPotrivit legii, in mod normal, cei care detin peste 1% dintre actiunile SIF-urilor ar trebui sa vinda. Dar noi, CNVM, nu putem sa-i obligam pe actionarii in cauza, deoarece am incalca dreptul la proprietate prevazut in Constitutie. Deci persoanele care nu se vor supune ordonantei Guvernului vor pierde doar dreptul de vot in AGA la SIF-uri pentru actiunile detinute peste 1%", spune Gabriela Anghelache, seful Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Presedintele CNVM sustine ca de vina pentru situatia existenta este Executivul, care nu a tinut cont in momentul in care a dat Ordonanta nr. 41/2005 de Constitutie.

Totusi, si Instructiunea CNVM numarul 1/2007 face trimitere la articolul 283 din Legea pietei de capital, care spune ca CNVM va dispune actionarilor ca, in trei luni, sa-si vinda participatiile care depasesc 1%.

Cine detine peste 1%

Pina in prezent, patru persoane juridice si o persoana fizica au declarat ca detin individual sau concentrat peste 1% din capitalul social al fiecarei dintre cele cinci societati de investitii financiare. Dintre acestea, Banca Transilvania a surprins prin detinerea in mod concertat a aproximativ 7,96% din SIF Banat-Crisana, pe linga 0,82% la SIF Moldova si 0,38% la SIF Oltenia. Urmeaza apoi societatea cipriota Ampelus Holding Limited, care controleaza in mod concertat 4,6% la aceeasi societate de investitii - SIF Banat-Crisana. A treia companie straina cu detineri de peste 1% la SIF Banat-Crisana si SIF Moldova este societatea de investitii financiare olandeza ING Group NV. Si fondul de investitii american Julius Baer Investment a informat piata de capital ca detine in mod concertat intre 1,5 si 1,7% la cele cinci societati de investitii financiare. Singura persoana fizica ce a anuntat ca detine peste 1% la patru dintre SIF-uri este Catalin Chelu.