Educatia contemporana pune accent, din ce in ce mai mult, pe noile tehnologii de comunicare - bazate pe utilizarea Internet-ului. Termeni "on-line learning" si "on-line education" sunt asociati tot mai des cu tehnologiile mobile, de aceea conceptul de "m-learning" devine, pe zi ce trece, o realitate cotidiana. Prof. univ. dr. Bogdan Onete, director al programului de masterat in Business al Facultatii de Comert din ASE Bucuresti, explica cum se poate obtine un masterat stand acasa.
Care sunt avantajele inscrierii la un program de masterat online?
In primul rand, prezenta in campus nu mai este obligatorie, nici macar necesara. Practic, nu se vine la scoala. Exista un soft, o platforma de invatamant online, care este dedicata acestui master. Fiecare cursant primeste un cont si o parola cu care are acces la cursuri si seminarii. Sistemul folosit este unul dinamic, modern si interactiv, caracteristici care recomanda masteratul online ca fiind unul eficient si de calitate. Un argument in acest sens ar fi si faptul ca o simpla interogare pe Google folosind sintaxa "master online" returneaza peste 1,8 milioane de raspunsuri, si asta numai in SUA...
Cum se face legatura cu profesorul?
Prin Internet, utilizandu-se aplicatii specifice, cum ar fi forumurile, chat-urile sau transmisiile live. Sistemul este conceput in asa fel incat sa permita masteranzilor sa interactioneze cu profesorii si ceilalti studenti. Se ofera posibilitatea alegerii intervalelor orare si a locului de unde cursantul participa si se permite accesul online la mai multe surse de informatii; de cele mai multe ori discutiile intre studenti si profesori chiar depasesc intensitatea discutiilor din cadrul masterelor clasice.
Cum se gestioneaza activitatea cursantilor?
Exista un soft care gestioneaza activitatea la masterul online, iar administratorul platformei, impreuna cu directorul si secretarul stiintific al programului masteral pot observa activitatea cursantilor si a corpului profesoral. De exemplu, daca se primesc raspunsuri la niste lucrari dupa termenul limita anuntat initial, calculatorul atentioneaza profesorii, iar acestia nu le mai pot evalua.
Cum se sustin examenele?
Examenele - pentru ca diploma este similara cu a oricarui master de la zi, se dau ca si la cursurile de zi. Exista o diferenta, in sensul ca se pot da si in unele centre teritoriale ale ASE. Se pot sustine si on-line, dar numai in prezenta unei comisii acceptate de ASE.
Cat este taxa de scolarizare?
Aceeasi ca si la cursurile de zi, cu mentiunea ca pentru cetatenii romani rezidenti in alte tari cuantumul taxei este stabilit de minister si se achita in valuta.
In ce domenii se fac masterele online?
La Facultatea de Comert este in derulare programul master in Business (www.mb.ase.ro) care a atras la ultima admitere cel mai mare numar de candidati, inclusiv cetateni romani din afara Romaniei. Mentionam ca am avut solicitari si din partea unor cetateni straini.
Cat dureaza programul masteral online in Business?
Durata de timp este aceeasi pentru ambele forme de master (zi sau online), respectiv trei semestre. Disciplinele din programa de studiu sunt similare celor din spatiul universitar american si european, iar diploma obtinuta este echivalenta cu cele oferite de programele masterale si are aceeasi recunoastere.