Alegerile pentru Baroul Bucuresti, care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute, au fost amanate pentru 30 aprilie, ca urmare a faptului ca la Adunarea Generala de sambata nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru desemnarea viitorulu
Alegerile pentru Baroul Bucuresti, care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute, au fost amanate pentru 30 aprilie, ca urmare a faptului ca la Adunarea Generala de sambata nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru desemnarea viitorului decan. Adunarea a fost convocata pentru ora 9.00, iar la ora 11.00, actualul decan, avocatul Cristian Iordanescu, a anuntat ca sunt prezenti doar 2.227 de avocati din totalul de aproximativ 7200, cat are Baroul Bucuresti.
Potrivit legii, cvorumul necesar pentru alegerea conducerii Baroului era de jumatate plus unu. Candidatii la conducerea Baroului Bucuresti sunt Cristian Iordanescu, Mircea Stanculescu, Ilie Iordachescu si Stefan Baranga. Dupa doua ore in care s-au inregistrat pentru vot, Cristian Iordanescu, impreuna cu decanul de varsta al baroului, Constantin Amzuta, au anuntat ca alegerile vor fi amanate, deoarece nu s-a intrunit cvorumul, adica 3602 de avocati.
La reuniunea din 30 aprilie, avocatii isi aleg decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori si pe cei ai comisiei de disciplina. Decanul este ales dintre avocatii cu o vechime de minimum opt ani de profesie, pentru un mandat de patru ani si poate fi reales o singura data.
Citici la adresa proiectului noului Cod Penal
Profitand de alegerile pentru Barou, avocatii bucuresteni au lansat critici la adresa articolului privind asistenta si reprezentarea neloiala, prevazut in proiectul Codului penal propus de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Potrivit proiectului de Cod Penal, "fapta avocatului sau a reprezentantului unei persoane care, prin actiunile sau inactiunile sale, in cadrul unei proceduri judiciare, vatama interesele clientului sau ale persoanei reprezentate, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda". Daca fapta a fost savarsita in intelegere cu o persoana cu interese contrare in aceeasi cauza, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la doi ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Avocatii prezenti la alegeri au sustinut ca acest articol din proiectul Codului Penal va permite oricarui client nemultumit sa formuleze plangeri penale impotriva aparatorilor. "Cum procurorii nu simpatizeaza avocatii, cum avocatii, dupa cum se stie, castiga mai bine decat procurorii, probabil, ca abia asteapta sa ne cerceteze", a spus un reputat avocat, specializat in domeniul comercial. Baroul Bucuresti a initiat o serie de discutii pe tema proiectului de Cod Penal, urmand sa-si exprime un punct de vedere pe care sa-l inainteze Ministerului Justitiei. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.