PLD isi alege astazi, in cadrul Congresului de constituire a formatiunii, structura de conducere si programul politic, Theodor Stolojan fiind candidatul pentru functia de presedinte al partidului. Ex-liberalul Gheorghe Flutur isi va depune candidatur
PLD isi alege astazi, in cadrul Congresului de constituire a formatiunii, structura de conducere si programul politic, Theodor Stolojan fiind candidatul pentru functia de presedinte al partidului. Ex-liberalul Gheorghe Flutur isi va depune candidatura pentru functia de presedinte executiv. Totodata, Valeriu Stoica va candida pentru functia de presedinte al Consiliului National de Coordonare, o structura asemanatoate celei din PNL, care se va ocupa de mai multe domenii de interes, precum politica externa, agricultura, politici publice. Fostul ministru Flutur, viitor lider al PLD, nu este strain de situatia deplorabila de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Agentia ingropata de "realizarile" lui Flutur
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) este institutia care urmeaza sa gestioneze fondurile europene care vor veni sub forma unui sprijin direct pe suprafata pentru detinatorii de terenuri. In acest sens, APIA a demarat in data de 1 martie a.c. procesul de depunere a cererilor de sprijin, proces care se va intinde pana la 15 mai a.c. Potrivit declaratiilor oficialilor Ministerului Agriculturii, sprijinul direct la hectar care urmeaza sa fie incasat de fermieri se ridica la aproximativ 50 de euro pe hectar.
APIA - terenul minat al fostului ministru al Agriculturii
La finalul mandatului sau de ministru, Gheorghe Flutur trecea la capitolul realizari infiintarea celor doua agentii de plati prin care urmeaza sa se deruleze fondurile nerambursabile de la UE. Numai ca, la foarte scurt timp de la predarea mandatului, realizarile lui Flutur au inceput sa sara rand pe rand in aer. Situatia cea mai dramatica s-a dovedit a fi la APIA, care a trebuit sa dea prima piept cu procesul de depunere a cererilor pentru sprijinul venit de la UE. In acest moment, APIA de abia mai face fata numarului mare de cereri, agentia nefiind pregatita nici tehnic, nici uman sa preia o astfel de sarcina. Principala problema a fost cea a sediilor. Pentru ca cele doua agentii sa fie acreditate, Comisia Europeana a prevazut o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca sediile celor doua agentii. Aceste conditii tin, in primul rand de asigurarea unor spatii proprii pentru desfasurarea activitatii agentiei (dotari cu mobilier, computere, copiatoare etc.), in acest sens fiind prevazut chiar un numar minim de metri patrati pentru fiecare angajat al institutiei. Problema este ca, la data de 15 decembrie 2006, majoritatea sediilor APIA si APDRP nu indeplineau aceste conditii, nici sub raportul numarului de metri patrati, nici din punct de vedere al amenajarii acestor spatii. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.