Liber la secrete
Parlamentarii, ministrii, presedintele si premierul vor avea garantat accesul la informatii clasificate, fara a avea nevoie de certificatul ORNISS, potrivit legii privind protectia informatiilor clasificate, adoptat ieri de Camera Deputatilor. Nici un parlamentar nu a votat impotriva proiectului initiat de democratul Costica Canacheu, initiativa inregistrand 203 voturi favorabile si 10 abtineri, majoritatea apartinand membrilor PLD. Potrivit noii legi, demnitarii mentionati vor trebui, totusi, sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS. Totodata, demnitarii vor putea avea acces doar la informatiile clasificate din domeniile in care au atributii specifice functiei lor si numai dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretului informatiei. Nici Guvernul, nici reprezentantul ORNISS nu au fost de acord cu adoptarea acestei legi. (R.I.P.)
Partidele isi pot cumpara sediile
Senatorii juristi au stabilit ca partidele politice care au fost in imposibilitatea de a-si cumpara sediile, ca urmare a retrocedarii acestora, pot cumpara aceste cladiri. Comisia juridica din Senat a intocmit un raport favorabil
la modificarea Legii 90/2003, privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice. Initiativa le-a apartinut deputatilor UDMR Seres Denes si Kiraly Andrei. Senatorii au mai adoptat si un amendament al senatorului PRM Gheorghe Funar, care elimina din textul initiativei legislative obligativitatea ca, pentru a cumpara aceste sedii de partid, formatiunile politice sa fi detinut in chirie aceste spatii cu cel putin trei luni inainte de depunerea cererii de cumparare, la unitatea adminsitrativ-teritoriala. (V.D.)
Laptop cu scandal
Proiectul de lege "Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic" a fost retrimis ieri, pentru a doua oara, la Comisia de specialitate. Aceasta dupa ce deputatii Ioan Ghise (PNL) si Varujan Pambuccian (minoritati) au avut in plenul Camerei un schimb de replici in care s-au acuzat reciproc ca au interese ascunse in promovarea proiectului "Un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic". Ghise a facut in cursul diminetii o declaratie politica impotriva lui Pambuccian, el venind si in fata reprezentantilor presei cu un mini-laptop, pentru a contesta afirmatiile deputatului minoritatilor nationale, care spusese ca nu poate exista un astfel de produs la un pret de 150 de dolari, asa cum sustinea Ghise. In plen, Pambuccian a tinut sa raspunda declaratiilor liberalului, acuzandu-l ca este "un om care nu stie despre ce este vorba si vrea sa faca o cumparatura din sursa unica".