Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, un proces-verbal de control, incheiat in 30 august 2006, de sase inspectori ai Inspectoratului de Stat in Constructii, prin care erau
Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, un proces-verbal de control, incheiat in 30 august 2006, de sase inspectori ai Inspectoratului de Stat in Constructii, prin care erau semnalate o serie de nereguli privind modul de executie al imobilului Cathedral Plaza, ridicat in imediata apropiere a catedralei bucurestene Sfantul Iosif.
Caracter confidential
"Solicitam public demiterea conducerii ISC si destituirea inspectorilor care fac intelegeri acolo unde se incalca legea", a declarat Ioan Robu inca de la debutul conferintei, inainte ca avocatul Arhiepiscopiei, Daniel Fenechiu, sa prezinte motivele acestei cereri. Potrivit Mediafax, avocatul ARCB a subliniat ca, pe langa neregulile referitoare la modul de constructie a imobilului, mentionate in procesul-verbal, in incheierea acestuia exista un paragraf care mentioneaza ca documentul "are caracter confidential pentru partile semnatare". Daniel Fenechiu a sustinut ca aceasta ultima mentiune este ilegala intrucat incalca Legea 544/2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public). "Facem precizarea ca s-au intocmit zeci de asemenea procese-verbale si de note de control fiind vorba de un proiect mare. Nota din finalul materialului ne face sa credem ca exista si alte asemenea constatari, procese-verbale sau note de constatare care (...) raman intre ei", a explicat Fenechiu.
Mai multe nereguli
Avocatul ARCB a explicat ca in document se face referire la mai multe nereguli in constructia imobilului, intre care calitatea otelului, calitatea cimentului, "a anumitor materiale care nu se mai fabrica de ani de zile dar care se gasesc in proiect", ceea ce ii determina pe reprezentantii Arhiepiscopiei sa atraga atentia asupra faptului ca, la neclaritatile privind legalitatea avizelor si autorizatiilor de constructie, se aduga ingrijorarea privind calitatea executiei lucrarii. "Intre cei care controleaza si cei care sunt controlati exista niste intelegeri care vizeaza musamalizarea a tot ceea ce nu este in regula acolo si pastrarea confidentialitatii a ceea ce se intampla acolo. In opinia noastra este un element extrem de grav ca sase inspectori din cadrul ISC sa se inteleaga cu cei controlati, in sensul pastrarii secretului in acest proces verbal", a adaugat Daniel Fenechiu. Avocatul ARCB a afirmat ca va solicita ISC sa prezinte toate procesele-verbale de control in acest caz pentru a se face publice "adevaratele constatari". "Nu excludem posibilitatea sa solicitam comisiei Senatului care a investigat maniera de lucru a acestor grupuri de interese (...) sa continue investigatiile in ceea ce priveste acesta problema", a adaugat Fenechiu.
Plangere la Parchet
Totodata, avocatul Arhiepiscopiei a afirmat ca se va inregistra o plangere penala impotriva inspectorilor ISC "pentru ca nu se poate ca inspectorii ISC sa faca intelegeri pe baza legalitatii sau a ilegalitatii cu cei pe care ti controleaza". "Vom solicita Parchetului sa verifice de ce acestui document i s-a dat caracter confidential si de ce nu s-au luat masurile pe care legea le prevede in mod expres, adica stoparea imediata a problemelor", a completat Daniel Fenechiu. De asemenea, Fenechiu a mai spus ca reprezentantii ARCB sunt decisi sa se adreseze si institutiilor europene de la Bruxelles, in acest sens fiind prezentata, inca de la inceputul anului, o prezentare a situatiei catedralei Sfantul Iosif, problema urmand sa fie discutata, peste doua saptamani, de membrii Comisiei Europene.
Acuzatii la adresa PD
Intrebat de jurnalisti care ar fi motivele pentru sustinerea unui adevarat "scenariu" privind constructia imobilului, avocatul Daniel Fenechiu a invocat motive de ordin politic. "Este de notorietate faptul ca <<stapanii>> proiectului sunt intr-o legatura puternica cu o grupare politica, singura care in Senatul Romaniei nu a votat Hotararea 40. Gruparea politica este Partidul Democrat. Toate actele prealabile inceperii acestei constructii sunt facute in perioada in care responsabilii care au dat anumite acorduri si avize erau din cadrul PD. Primul act de concesiune, pentru 70 de metri, din 2002 este un contract incheiat de Primaria Bucuresti si Millenium, Building, Primaria fiind reprezentata la acea data de fostul primar general, actualul presedinte al Romaniei. Urmatorul act de concesiune, pentru 100 de metri, este semnat de domnul Videanu, actualul primar general. (...) Deci sunt o serie de elemente care conduc in zona respectiva. Persoanele care puteau, practic, sa ia masuri pentru a se reinstaura legea sunt din sfera PD si nu au facut, practic, nimic. Persoana care putea cel mai facil sa intervina este prefectul Bucurestiului care nici macar nu a catadicsit sa raspunda la adresele care le-am trimis", a explicat Fenechiu.Cladirea de birouri Cathedral Plaza, dezvoltata in Bucuresti de firma Willbrook Management, va fi finalizata la sfarsitul anului si va putea fi inchiriata la cel mai mare pret de pe piata din Capitala, a declarat ieri, directorul general al companiei, Daiana Voicu. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.