PNL si PD au incercat ieri sa cada la pace, intr-o sedinta de Alianta, pentru a continua guvernarea impreuna. Insa negocierile au esuat. Si asta pentru ca solutia sugerata de liberali a fost demisia ministrilor PD Monica Macovei, Vasile Blaga si Rad
PNL si PD au incercat ieri sa cada la pace, intr-o sedinta de Alianta, pentru a continua guvernarea impreuna. Insa negocierile au esuat. Si asta pentru ca solutia sugerata de liberali a fost demisia ministrilor PD Monica Macovei, Vasile Blaga si Radu Berceanu. Desi democratii au recunoscut, prin vocea lui Adriean Videanu, ca atacurile ministrului transporturilor impotriva PNL au fost facute cu mandat de la partid, ei au precizat ferm ca isi vor sustine in continuare fiecare demnitar in parte

Ulterior intålnirii dintre conducerile PNL si PD, Tariceanu a anuntat ca Alianta a murit din cauza PD. Urmatoarea miscare a premierului a fost sa reia tema retragerii din Irak. Primul ministru a decis sa ceara un punct de vedere al ministrului democrat al apararii Sorin Frunzaverde sa initieze dezbateri parlamentare pe aceasta tema doar pentru a determina aducerea soldatilor romåni acasa påna la Craciun. In acest context, cel mai probabil, in scurt timp si Frunzaverde va fi acuzat ca incalca principiul solidaritatii guvernamentale

Prim-ministrul a mai anuntat ca se va gåndi la o formula de executiv fara a pr eciza cum va arata aceasta. Liberalii intentioneaza ca in zilele urmatoare sa demareze negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru a gasi o formula guvernamentala care sa se bucure de un sprijin parlamentar solid. PD a reluat ideea conform careia nu doresc ruperea Aliantei. Cu toate acestea, democratii sustin ca in cazul in care colaborarea dintre ei si liberali se va rupe, partidul lui Boc este pregatit si sa faca parte din Opozitie

Sub presiunea intregii clase politice aflate in criza, premierul Calin Popescu Tariceanu a iesit ieri public, dupa o sedinta a Aliantei si una a Biroului Politic a PNL, pentru a anunta „decesul Aliantei”. Desi trebuia sa ia o decizie in privinta restructurarii Guvernului si sa rezolve problema legata de eliminarea PD din Executiv, primul-ministru a lasat pe toata lumea cu gura cascata, adoptand iarasi o pozitie incerta si lipsita de fermitate. Mai exact, Tariceanu s-a declarat din nou nemultumit de atitudinea democratilor, insa nu a spus explicit ca va forma un Executiv fara PD. Cu toate acestea, intentiile PNL de a realiza un guvern cu UDMR sunt deja cunoscute. Se pare ca incepand de ieri primul-ministru si UDMR au inceput discutii punctuale, pe portofolii, care vizeaza restructurarea guvernamentala pe care intentioneaza sa o faca pana la Paste.

Premierul Tariceanu a declarat, ieri, la finalul sedintei BPC al PNL, ca starea de fapt conturata este „decesul Aliantei“ din cauza PD si a precizat ca in perioada urmatoare se va gandi foarte serios cum trebuie sa arate viitorul Guvern, mentionand ca rolul Parlamentului va fi foarte serios. „Incerc o dezamagire legata de continutul discutiilor din Alianta, discutii care au conturat o stare de fapt. Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces pregatit cu multa grija prin decizia PD de a participa la alegerile pentru PE pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni. Nu am putut sa nu remarc si gestul lui Berceanu, care a fost mandatat de conducerea PD sa ma atace, sa ma ironizeze si aceste lucruri nu pot fi neglijate“, a declarat Tariceanu. El a adaugat ca Romania are nevoie de o guvernare stabila, fiind nevoie de o regandire a structurii Executivului. De asemenea, vicepresedintele PNL Crin Antonescu a sustinut ca Tariceanu a primit mandatul, in unanimitate, din partea membrilor BPC, sa rezolve criza guvernamentala. Antonescu a precizat ca, in opinia sa, rezolvarea crizei presupune un guvern restructurat fara PD. O parere similara a avut si Ludovic Orban. Se pare ca o noua formula de Guvern formata din PNL si UDMR va fi anuntata de catre Tariceanu dupa sedinta de maine a Executivului, iar procedurile parlamentare vor fi demarate saptamana viitoare. Totodata, in aceste zile ar urma ca lideri ai PNL sa discute despre componenta nominala a noii echipe guvernamentale ce va fi prezentata. Membri ai BPC i-au reprosat premierului ca nu a transat problema restructurarii Guvernului si a eliminarii PD mai demult si i-au cerut sa ia o decizie cat mai repede posibil, transmite NewsIn. „Daca nu-i termini tu pe ei, te vor termina ei pe tine“, ar fi fost mesajul unor lideri din BPC catre Tariceanu. Conform unor surse, PNL va face o concesie UDMR si ii va lasa postul de vicepremier, urmand ca Marko Bela sa ii tina locul lui Tariceanu, in situatii exceptionale. De asemenea, programul de guvernare al Aliantei va fi modificat in sensul in care vor fi introduse elemente ce tin de strategia de postaderare.

O sedinta pentru parastasul Aliantei
Inainte de Biroul Politic al PNL, ieri a avut loc, la sediul liberalilor si sedinta conducerii Aliantei. La reuniune au participat din partea PD Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde si Cezar Preda, iar din partea PNL au fost prezenti Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban si Mihai Voicu. In urma acestei sedinte de Alianta, PNL si PD nu au reusit sa ajunga la consens, asa incat declaratia premierului referitoare la decesul Aliantei nu a mai surprins pe nimeni. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat, la finalul sedintei Aliantei, ca liberalii nu au gasit „un partener“ in discutiile cu democratii, care in schimb le-au dat un ultimatum, urmand ca PNL sa analizeze toate variantele si sa ia o decizie in privinta restructurarii. „Am incercat sa clarificam lucrurile cu PD si sa vedem daca exista o formula de continuare. Am pus pe agenda discutiilor patru puncte la care am solicitat un raspuns. Este vorba despre reducerea CAS, taxa de prima inmatriculare, un mesaj politic comun privind retragerea din Irak si, in al patrulea rand, am cerut retragerea sprijinului politic pentru ministrii PD care au incalcat principiul autoritatii primului-ministru“, a declarat Antonescu. El a adaugat ca, la primele doua probleme ridicate, cele doua partide s-au pus de acord, in timp ce, in privinta retragerii din Irak, democratii au refuzat sa dea un mesaj politic. „In al patrulea punct, PD s-a aratat intratabil. Au spus ca este exclusa inlaturarea sau retragerea sprijinului politic pentru oricare dintre ministrii democrati. De altfel, intr-un acces de sinceritate, Videanu a spus clar ca iesirea publica a lui Berceanu a fost conceputa si decisa de PD ca un mijloc de a ne forta pe noi sa luam o solutie“, a mai spus Antonescu, mentionand ca „PD doreste sa se victimizeze si sa impinga PNL intr-o solutie pe care apoi sa o acuze“. De asemenea, deputatul liberal a spus ca incercarile de „revigorare“ a Aliantei au esuat.

Premierul intoarce cutitul in rana: Militarii romani din Irak trebuie retrasi pana la Craciun

La Adunarea Generala a Oraselor din Romania, unde se astepta ca premierul sa anunte scoaterea PD in afara Guvernului, Tariceanu a mentionat ca va lua toate masurile necesare, conform atributiilor sale, pentru retragerea militarilor romani din Irak pana la Craciun, pe baza unui calendar stabilit cu aliatii Romaniei. In acest fel, Tariceanu a atins iarasi un punct foarte sensibil mai ales pentru presedintele Basescu, care precizase, recent, la bilantul MApN, ca nici o armata serioasa nu-si comunica planurile de sporire sau reducere a trupelor, ci actioneaza. Totodata, primul-ministru ii va solicita, in cursul acestei saptamani, ministrului apararii, democratul Sorin Frunzaverde, sa formuleze un punct de vedere oficial cu privire la retragerea din Irak, precum si un calendar, transmite Mediafax. Pe de alta parte, Tariceanu le-a solicitat liderilor grupurilor PNL din Parlament sa faca demersurile necesare in birourile permanente pentru a pregati o dezbatere parlamentara pe aceasta tema. Potrivit unor surse, Tariceanu vrea sa determine, in acest fel, o pozitie de forta a lui Frunzaverde, care astfel se va situa, alaturi de Macovei, Blaga si Berceanu, in afara „solidaritatii guvernamentale“.

Partidele, de acord ca Alianta a murit. Se asteapta solutii de la premier

Partidele politice au avut replici prompte fata de opinia lui Tariceanu legata de „decesul Aliantei“. Reprezentantii tuturor partidelor au fost de acord ca acest “deces” nu este o noutate.

PSD considera ca ruptura dintre PNL si PD nu e o noutate
Deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat, ieri, ca ruptura dintre PNL si PD exista de mult, iar PD se afla intr-o situatie „delicata“, intrucat exista o dorinta a clasei politice de a refuza colaborarea cu democratii atat la nivel local, cat si national. Zgonea a declarat, dupa afirmatiile premierului Tariceanu referitoare la „decesul“ Aliantei, ca singurul motiv pentru care liberalii si democratii sunt impreuna la guvernare este legat de „resursele financiare alocate celor doua partide si de dorinta de a ramane la putere“. Presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat la randu-i ca solutia pentru criza actuala este suspendarea presedintelui si un guvern, restructurat, prezentat in Parlament de catre premier.

PRM voteaza pentru un guvern de uniune nationala
Liderul grupului PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a declarat, ieri, ca decesul Aliantei PNL-PD, invocat de premierul Tariceanu, constituie „o realitate evidenta“, iar solutia care se impune este formarea unui guvern de uniune nationala. „Mai bine prea tarziu decat niciodata“, a caracterizat Bolcas afirmatia lui Tariceanu, parafrazand un vechi proverb francez in traducere apocrifa. Deputatul PRM a afirmat ca „interesele“ care i-au tinut impreuna pe liberali si democrati pana acum la guvernare incep „sa ii sfasie acum“. Bolcas a mai apreciat ca se impune „o solutie constructiva“ in locul „acestor certuri continue“ dintre principalele formatiuni de la guvernare, aceasta solutie fiind formarea unui guvern de uniune nationala.

UDMR, indiferenta fata de decesul Aliantei
Liderul grupului parlamentar al maghiarilor din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ieri ca formatiunea condusa de Marko Bela va ramane neutra cu privire la declaratia facuta de premierul Tariceanu, conform careia „asistam la decesul Aliantei“. „Pe noi nu ne privesc chestiunile interne din Alianta“ a spus Marton Arpad, care a adaugat ca UDMR doreste doar stabilitate pe scena politica romaneasca. Cu privire la declaratia premierului privind restructurarea guvernului, Marton Arpad a afirmat ca nu au existat, pana la aceasta ora, consultari intre UDMR si reprezentantii Aliantei pe aceasta tema.

PC loveste in PD si UDMR
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a afirmat ca prin declaratia primului-ministru a fost confirmat ca „in sfarsit si cei care sunt in forul de conducere al Aliantei DA au constientizat moartea Aliantei“. „Din punctul de vedere al PC, moartea Aliantei nu este o chestiune de ieri de azi, ci de ani buni. Nu mai exista nici o sansa sa fie salvata“, a afirmat Ciuca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.