Romano-francezul Visniec va fi prezent, incepand de azi (orele 17.00, in foaierul Teatrului de Comedie) de la lansarea cartii sale "Omul-pubela, Femeia ca un camp" (Cartea romaneasca) - textele din volum au fost montate in premiera mondiala, in 1993
Romano-francezul Visniec va fi prezent, incepand de azi (orele 17.00, in foaierul Teatrului de Comedie) de la lansarea cartii sale "Omul-pubela, Femeia ca un camp" (Cartea romaneasca) - textele din volum au fost montate in premiera mondiala, in 1993, la Institutul Francez din Bucuresti, in coproductie cu Theatrum Mundi, in regia Catalinei Buzoianu -, la toate manifestarile care-l au ca subiect intr-un fel sau altul. O jumatate de ora mai tarziu, este programata (Sala Studio) reprezentatia "Voci in intuneric" dupa Teatru Descompus (cu reluare maine, tot de la orele 17.30), un spectacol de animatie cu masti si papusi in regia lui Eric Deniaud. Maine seara (orele 19.00, Sala Mare), Teatrul de Comedie gazduieste piesa "Cuvantul progres spus de mama suna teribil de fals" de Matei Visniec in montarea lui Ersi Vassilikioti la Compania Piramatiki Skini din Salonic (Grecia). Cele 48 de ore ale lui Visniec se vor incheia maine seara (orele 21.30), odata cu spectacolul "Buzunarul cu paine" de acelasi autor, regizat de Mona Gavrilas, montat in cadrul proiectului "Comedie tine la TINEri".
Discurs inaugural cu "tinta"
In deschiderea festCO, actorul George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie, a avut un discurs care a ironizat atat nominalizarile editiei din acest an pentru Premiile UNITER, cat si conducerea acestei institutii. "Am vrut sa deschidem festivalul Comediei Romanesti declarand Teatrul de Comedie, pentru o saptamana, Zona Libera de UNITER. Ar fi fost inutil pentru ca, oricum, Teatrul de Comedie nu exista pentru UNITER. Revizorul lor - aluzie la spectacolul omonim regizat de Malaele, care nu a intrat in "carti" pentru nici un premiu UNITER - n.n), care dicteaza clasamentele, nu este si revizorul nostru. An de an, plictisiti, auzim aceleasi bancuri cu pinochio/pinoquiose - pentru spectatorii mai putin francofoni <<ba, care indraznesti sa comentezi?>>. Recunosc ca anul acesta i-am sugerat juriului de la concursul de dramaturgie romaneasca sa premieze o piesa semnata de... Sarah Kane. Din pacate Sarah Kane nu mai traieste decat pe cateva scene romanesti, si acolo doar pret de cateva spectacole, pana se dau premiile UNITER. Daca premiile UNITER date in culise, in familie, in compensatie, ne lasa reci mai mult sau mai putin, noi ne putem lauda cu un premiu mult mai mare si mai adevarat, Premiul Publicului, deci al dumneavoastra. Dovada este aceasta a V-a editie festCO 2007. Intre premiul UNITER si premiul publicului, noi l-am ales pe cel... sanatos. Dumneavostra, publicul, ne intretineti speranta ca odata si odata comedia va redeveni rege. Si la noi! Revizorul lor stramba in continuare din nas, spunand ca succesul de public e maruntis. Sa nu dea Dumnezeu cel sfant, sa vrem noi premii, nu marunt! Pana atunci vom continua sa credem in steaua comediei; festCO 2007 si-a deschis portile!", a spus Mihaita. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.