Masura adoptata la finele saptamanii trecute de Congresul SUA este una pur simbolica, existand slabe sanse ca acest proiect sa treaca de Senat, unde democratii nu mai au majoritatea necesara adoptarii proiectului, sustin comentatorii. Presedintele Ge
Masura adoptata la finele saptamanii trecute de Congresul SUA este una pur simbolica, existand slabe sanse ca acest proiect sa treaca de Senat, unde democratii nu mai au majoritatea necesara adoptarii proiectului, sustin comentatorii. Presedintele George W Bush a criticat acest proiect de lege, care conditioneaza finantarea razboiului de o retragere din Irak cel mai tarziu in 2008, calificandu-l drept "o abdicare de la responsabilitati", informeaza BBC. "Proiectul de lege comporta prea multe dispozitii accesorii, prea multe conditii si un calendar artificial privind retragerea", a spus liderul american, amenintand cu recurgerea la dreptul de veto. De asmenea, vicepresedintele irakian Tarek al - Hashemi a avertizat ieri ca o retragere rapida a soldatilor americani ar putea agrava situatia securitatii din aceasta tara. Senatul urmeaza sa se pronunte asupra acestui text in cursul saptamanii. Dar, pentru ca acesta sa devina lege, democratii au nevoie de sprijinul senatorilor republicani. Proiectul actului normativ a fost elaborat de Partidul Democrat, aceasta potentiala lege marcand prima incercare a Congresului de a-si folosi prerogativele in deciziile bugetare, cu scopul opririi razboiului din Irak, aflat acum in cel de-al 5-lea an. Pe langa finantarea cu 124 de miliarde de dolari a operatiunilor militare din acest an, din Irak si Afganistan, textul prevede si retragerea trupelor din Irak. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.