Chiar daca riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi rezistenti este egal cu riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi sensibili, pericolul in cazul bolnavilor MDR-TB consta in faptul ca ei
Chiar daca riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi rezistenti este egal cu riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi sensibili, pericolul in cazul bolnavilor MDR-TB consta in faptul ca ei sunt contagiosi o perioada mult mai lunga de timp, putand deci infecta mult mai multi indivizi. Romania are, din 2005, doua astfel de centre pentru tratarea bolnavilor de tuberculoza multidrog rezistenta, unul la Sanatoriul TBC de la Bisericani, judetul Neamt, si altul, in incinta Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" de pe Sos. Viilor, din Sectorul 5 al Capitalei.
Lideri la tuberculoza
Romania si-a depus candidatura pentru infiintarea unor centre DOTS-Plus - Strategia Internationala de Tratament sub Directa Observatie - DOTS (pentru tuberculoza normala) si DOTS-Plus pentru tuberculoza multidrog rezistenta in februarie 2004, prin trimiterea unei propuneri de proiect redactata de catre echipa de la Unitatea de Implementare a Proiectelor pentru Tuberculoza (UIP-TB) de la Institutul "Marius Nasta" catre Green Light Committee. Proiectul a fost admis in 2005, iar sumele necesare au fost obtinute de la Fondul Global pentru Lupta impotriva HIV/SIDA, Malarie si Tuberculoza. S-au stabilit ca amplasamente, pentru aceste centre de excelenta in tratarea MDR-TB, asa cum era normal - Sanatoriul TBC de la Bisericani si... "o zona cu potential maxim de tratament" - Institutul Marius Nasta din Bucuresti. Dar in acest caz, potentialul maxim de tratament poate face referire doar la experimentatii medici pneumologi de aici, care nu puteau pleca insa la un sanatoriu izolat undeva prin fundul tarii, si nu la calitatea infrastructurii spitalicesti a fostului asezamant TBC - Filaret. Capacitatea celor doua centre este de 130 de paturi - 70 la Bisericani si 60 la Bucuresti, unde se asigura izolarea pentru cel putin 6 luni a bolnavilor MDR-TB.
Fostul manager al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), prof. dr. Ioan Paul Stoicescu ne asigura insa ca "bacilul Koch nu sare pe geam" si spune ca un bolnav aflat aici in tratament este mai putin periculos decat unul care nu se trateaza. In acelasi timp insa, alti medici de la Filaret spun ca aducerea acestor bolnavi pentru spitalizare si tratament in capitala reprezinta o "bomba umana" pentru oras, date fiind gradul de aglomerare urbana si faptul ca infectia se transmite prin aer - prin vorbit, stranut, tusit sau cantat.
In Romania, in 2006, incidenta globala pentru tuberculoza (TB) era de 117,8 la suta de mii de locuitori, in scadere usoara fata de 2005 (126,4 la suta de mii de locuitori), insa in crestere spectaculoasa fata de 1985 (55,8) sau fata de 1990 (70 la suta de mii de locuitori). Din cele 25.422 de cazuri de TB inregistrate in 2006, doar 391 erau recidive, 21.031 costituind cazuri noi. In ceea ce priveste incidenta globala pe judete, liderele clasamentului erau, anul trecut, cu o medie mare, peste cea nationala, judetele Dolj, Ilfov si Giurgiu. 1060 de copii au fost bolnavi de tuberculoza in 2006, incidenta pentru aceasta grupa fiind in scadere de la 33,4 la suta de mii de locuitori la 31,8. In 2005, 8,3 la suta de mii de locuitori era indicele mortalitatii prin TB, dupa Revolutie, cota maxima pentru acest vector fiind atinsa in 1995, 11,3 la suta de mii de locuitori.
652 de bolnavi
Pentru bolnavii de MDR-TB, serverul sistemului informatic pentru supravegherea tuberculozei indica pentru 2006, 652 de cazuri. La 31 decembrie 2006, 535 erau inca in tratament. 29 de pacienti aveau cate o internare in centrele de excelenta - 25 la Bucuresti si 4 la Bisericani. Chiar daca valorile pentru MDR-TB ne situeaza sub nivelul altor tari din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica, MDR-TB ramane un pericol potential la adresa comunitatii. Pentru ca, un bolnav de tuberculoza cu microbi rezistenti poate infecta intr-un an in jur de 11-15 persoane.
Tuberculoza multidrog-rezistenta are un potential enorm de a ameninta nu numai sanatatea lumii (pacientul MDR-TB ramanand contagios chiar daca urmeaza un tratament corect o perioada mult mai lunga de timp, care poate ajunge pana la 10 luni; in timp ce pacientii cu TB pot deveni necontagiosi dupa un tratament de 2-3 saptamani), dar si medicii. Iar daca sansele de vindecare pentru TB sunt de peste 90%, pentru MDR-TB pot scadea sub 20%. Tratamentul pentru MDR-TB este de 200-300 de ori mai scump si de patru ori mai lung decat pentru TB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.