Comunitatea iraniana din SUA si Canada a ales ca forma de protest impotriva filmului "300" petitiile pe Internet. Potrivit protestatarilor, acest film "proiecteaza o imagine iresponsabila si distorsionata" asupra Persiei antice. Desi filmul a trezit
Comunitatea iraniana din SUA si Canada a ales ca forma de protest impotriva filmului "300" petitiile pe Internet. Potrivit protestatarilor, acest film "proiecteaza o imagine iresponsabila si distorsionata" asupra Persiei antice. Desi filmul a trezit controverse printre iranienii din intreaga lume, comunitatea din America de Nord a fost cea mai vehementa, sustinand ca productia reprezinta "un atac asupra culturii si traditiei persane".
Astfel, bloggerii iranieni si-au declansat campania "anti-300" si sustin ca descrierea persanilor din film este jignitoare, si ca batalia de la Termopile este prezentata distorsionat.
Unul dintre bloggeri, jurnalistul iranian Omid Memarian, se declara ingrijorat de discrepantele istorice din film: "nu numai ca prezinta eronat bataliile, dar arunca o lumina nepotrivita asupra persanilor si a civilizatiei lor. Nu trebuie sa uitam ca Cyrus cel Mare, bunicul lui Xerxes, a fost cel care a emis prima Declaratie a Drepturilor Omului, in anul 539 i.H., eliberand mii de evrei din sclavia babilonienilor".
Pana si oficialii iranieni s-au alaturat protestelor, si unii dintre acestia sunt de parere ca productia face parte dintr-o campanie mai vasta declansata impotriva Iranului.
Javad Shamaqdari, consilier cultural al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat la randul sau ca filmul "jigneste trecutul istoric al Iranului si ii insulta civilizatia, fiind o unealta psihologica impotriva Teheranului". Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, insusi presedintele Ahmadinejad, a declarat ieri, intr-o aparitie televizata, ca marile puteri vestice au starnit un razboi psihologic prin intermediul filmului "300 - Eroii de la Termopile", in care iranienii sunt portretizati ca niste salbatici, pentru a impiedica progresul acestei tari. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.