Raportul Comisiei anti-Basescu a fost adoptat cu 8 voturi "pentru" si 4 abtineri, iar unul dintre membrii acesteia a lipsit, fiind plecat din tara. Liberalii si udemeristii din Comisie s-au abtinut. Deputatul PSD Florin Iordache a dat citire la 19 "f
Raportul Comisiei anti-Basescu a fost adoptat cu 8 voturi "pentru" si 4 abtineri, iar unul dintre membrii acesteia a lipsit, fiind plecat din tara. Liberalii si udemeristii din Comisie s-au abtinut. Deputatul PSD Florin Iordache a dat citire la 19 "fapte grave" prin care Basescu a incalcat, in repetate randuri, Legea Fundamentala.
Cele mai importante capete de acuzare incluse in document au fost prezentate in ziarul ZIUA, inca de marti. Iordache a afirmat ca Basescu "a adoptat o atitudine de partizanat politic, abandonand rolul de mediator", incalcand astfel dispozitiile art. 1 si art. 8 din Constitutie. Presedintelui i se imputa si "deturnarea vointei electoratului", dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2004, cand Basescu a desemnat un candidat la functia de premier fara a tine cont de rezultatul acelor alegeri, Comisia considerand ca seful statului a incalcat articolul 103 alin. (1) din Constitutie. O alta acuza adusa sefului statului este "interventia brutala in activitatea Parlamentului". Basescu este acuzat si ca "a contribuit la crearea unei atmosfere de instabilitate politica, provocand o criza artificiala in Guvern". Alesii il acuza pe Basescu ca a adus "grave prejudicii" unor institutii ale statului, prin calificarea Parlamentului ca fiind "o sandrama intrata in moarte clinica" si afirmatiile despre "aservirea Guvernului unor grupuri de interese". Documentul il acuza pe Basescu de "subordonarea" serviciilor de informatii. Presedintelui i se imputa ca "a solicitat imperativ" directorilor SIE, SRI si DGIPI sa isi depuna demisiile, desi numirea si revocarea acestora este competenta Parlamentului, respectiv a Guvernului. Seful statului este acuzat ca a "actionat in mod constant" pentru subordonarea Guvernului si s-a substituit acestuia.
Abuziv la sedintele de Guvern
Raportul stipuleaza ca presedintele a participat "abuziv" la sedinte ale Guvernului care nu aveau pe ordinea de zi probleme ce tin de competentele sefului statului. O alta acuza adusa presedintelui este "refuzul nejustificat" de a numi ministrii propusi de premier in relatia cu Parlamentul si ministrul de Externe. Basescu este acuzat ca "a comandat public procurorilor" ce dosare sa instrumenteze, sugerand inclusiv solutii in cauza. Seful statului mai este acuzat si ca "a periclitat existenta unei justitii independente", invitandu-i pe magistrati sa demisioneze pentru a nu fi pus in situatia sa emita o lege prin care sa curete administrativ justitia. Lui Basescu i se imputa si faptul ca "s-a substituit judecatorilor, apreciind temeinicia unor condamnari in promovarea unor decrete de gratiere". Presedintele este acuzat ca "a timorat Curtea Constitutionala, afirmand ca aceasta dispretuieste interesul national".
Lui Basescu i se reproseaza si faptul ca "a acceptat efectuarea unor interceptari ilegale, fapt probat prin afirmatiile facute in cadrul unei sedinte de Guvern". Faptul ca presedintele nu a prezentat nici pana in prezent Strategia nationala de aparare a tarii a fost considerat de Comisie ca fiind o incalcare a Constitutiei. Basescu este acuzat ca "a favorizat diversi agenti economici". Sefului statului i se imputa si faptul ca "a avut initiative personale in planul politicii externe, fara consultarea Parlamentului, care au prejudiciat imaginea externa". ( Raluca PAPADOPOL, Razvan GHEORGHE)
Curtea Constitutionala a legalizat Comisia lui Voiculescu
Comisia de ancheta a presedintelui Traian Basescu este constitutionala. Decizia a fost luata ieri de judecatorii Curtii Constitutionale, care au respins sesizarea democratilor privind Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Curtea a examinat sesizarea formulata de 50 de deputati si 26 de senatori cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.67 si art.68 coroborat cu art.70 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului si a ajuns la concluzia ca nu este intemeiata. Sesizarea Curtii Constitutionale a fost facuta de PD. Democratii au cerut chiar si suspendarea lucrarilor comisiei pana la pronuntarea Curtii Constitutionale. "Se impune chiar suspendarea activitatii acestei comisii, pana la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale. Intrebarea care se ridica este: ce efect juridic va mai putea avea activitatea comisiei si rezultatele acesteia, in conditiile in care acele articole vor fi declarate neconstitutionale?, justifica cu ceva timp in urma liderul PD.
Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a sustinut ieri ca PD respecta decizia Curtii Constitutionale, care a declarat constitutionala infiintarea Comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui, desi raspunsul nu este favorabil sesizarii depuse de PD. "Intelegem sa respectam ceea ce a decis Curtea Constitutionala, chiar daca raspunsul nu este favorabil sesizarii depuse de PD", a spus Radulescu. El a mai aratat ca democratii nu pot sa fie de acord cu deciziile Curtii Constitutionale doar atunci cand acestea confirma asteptarile PD. "Curtea este regulatorul suprem pe teme constitutionale si noi ii respectam deciziile. Asteptam sa vedem si motivatia deciziei Curtii Constitutionale", a adaugat deputatul democrat. (C.E.)
Justificarea PNL
Senatorul Norica Nicolai (PNL) a declarat ca liberalii s-au abtinut la vot asupra raportului comisiei deoarece au dezaprobat concluzia potrivit careia presedintele a deturnat vointa electoratului prin desemnarea premierului Tariceanu. "Nu putem fi de acord cu o serie de constatari ale acestui raport si doresc sa precizez constatarea numarul doi, care spune ca presedintele a deturnat vointa electoratului prin aceea ca a desemnat public un candidat la functia de prim-ministru fara a tine cont de rezultatele alegerilor si inainte de a consulta partidele parlamentare. Noi consideram ca nu este o incalcare grava a Constitutiei, ca presedintele s-a comportat in limitele prevederilor constitutionale, fapt pentru care ne-am abtinut de la a vota acest raport", a declarat Nicolai. Senatorul PNL a completat ca liberalii considera ca printre celelalte capete de acuzare sunt unele care trebuie sa fie apreciate ca deosebit de grave. (R.G.)
Boagiu risca inchisoarea
Vicepresedintele Comisiei privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat ieri ca membrii Comisiei au stabilit ca ministrul Anca Boagiu a incalcat Legea raspunderii ministeriale. Iordache a afirmat ca refuzul ministrului Integrarii Europene, democrata Anca Boagiu, de a se prezenta la audiere in fata Comisiei constituie o incalcare a Legii raspunderii ministeriale si a articolelor 111 alin. (1) si 112 alin. (2) din Constitutie. El a afirmat ca, potrivit articolului 7 din Legea 115/1999, privind raspunderea ministeriala, Boagiu este pasibila sa fie sanctionata cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Deputatul PSD a precizat ca, in urma refuzului nejustificat al lui Boagiu de a se prezenta la audieri, membrii Comisiei au sesizat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru inceperea demersurilor privind raspunderea ministeriala. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.